Stigfjorden

Kalvöfjorden. Foto: Hans Alexandersson
Stigfjorden utgör ett innanhav i miniatyr mellan Orust och Tjörn och står i förbindelse med havet genom trånga men segelbara sund i väster och öster.
Kalvöfjorden och Tjuve kile i den grunda norra delen av fjordsystemet samt Sundsby kile öster om Mjörn utgör några av kustens rikaste fågellokaler. Under vår och höst gör den rika produktionen i vattnet och på strandängarna området till näringsplats för tusentals änder, gäss, svanar och vadarfåglar. Stigfjorden har upptagits på listan över våtmarker som anses ha stor internationell betydelse enligt den så kallade Ramsarkonventionen, vilket innebär ett åtagande för landet att bevara denna miljö så intakt som möjligt.
Varierat landskap
Det är ett spännande och rikt varierande landskap som möter besökaren. På Orustsidan finns låglänta jordbruksområden, på Tjörnsidan en kuperad och delvis skogklädd terräng, centralt i området långsträckta klippöar. Det skyddade läget gör att Stigfjordenområdet är rikt på natthamnar, exempelvis vid Smögholmarna längst i väster, Kalven, Bockholmarna, Kälkerön och Hälsön.
Gammalt säteri
På Sundsby säteri finns en rik lövvegetation, men också kulturmark och höga bergsplatåer. Säteribyggnaderna är kulturminne och parken runt byggnaderna är i hög grad sevärd med sina grovstammiga lövträd. Från Solklinten, högsta punkten i området (107 m), erbjuds en hänförande utsikt.
Aktuellt för detta besöksmål
Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.
Föreskrifter
Du är välkommen att besöka Stigfjordens naturvårdsområde men tänk på att det inte är tillåtet att:
- förtöja eller ankra upp husbåt för mer än ett dygn annat än inom anlagd båthamn
- medföra okopplad hund på samtliga öar utom Tjörn, Orust, Mjörn och Lyr,
- ställa upp husvagn utanför anlagd campingplats
- anordna bojförtöjning.
Serviceinformation
Fakta
Bildat: 1979
Areal: cirka 6714 hektar
Naturvårdsförvaltare: Västkuststiftelsen
Kommun: Orust, Tjörn
Området ingår i EU:s ekologiska nätverk av skyddade områden, Natura 2000.
Hitta hit
Stigfjorden-området kan nås från många håll; till exempel från Svanvik, Varekil, Mjörn, Röra, Toröd, Halsbäck, Lyrön och Kärreberg.
Länk till karta med vägbeskrivning Länk till annan webbplats.