• Eldningsförbud i hela länet

  Nu är det eldningsförbud i hela Jönköpings län. Nu är brandrisken stor och samtliga kommuner i länet har beslutat om eldningsförbud för att minska risken för brand i skog och mark. Förbudet gäller från och med kl. 10.00 tisdag 30 maj och tills vidare.

Risk för skogsbrand i Jönköpings länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Länsstyrelsen Jönköping – Jönköping

Foto: Camilla Zilo, åker, skörd, jordbruk

Stöd till jordbruk och landsbygd

Du som är jordbruksföretagare kan få stöd för att utveckla eller investera i ditt företag. Stöden kan sökas för olika projekt eller investeringar som utvecklar landsbygden.

KALENDER

 • 14 14 apr 2023 jun 2023 Klocka som ikon Heldag
  Utbildning - sexuell exploatering prostitution & människohandel Under våren 2023 kommer Jönköpings läns socialtjänster erbjudas kompetenshöjande insatser inom ämnet sexuell exploatering, prostitution och människohandel. Insatsen är en del av kommunernas gemensamma...

  Ingen anmälan krävs

 • 07 jun 2023 Klocka som ikon 18.00 - 20.30
  Fältkurs - Betesplanering för dikor och ungnöt! På denna träff i betesmarken fokuserar vi på hur vi ska betesplanera så smart och smidigt med bästa utfall för dikor och ungnöt!

  Anmäl dig här – senast 6 juni

 • 08 jun 2023 Klocka som ikon 18.30 - 21.00
  Utmaningen med ekologisk majsodling - fältvandring Utmaningen i den ekologiska majsodlingen är oftast klimatet, ogräset och stora skadegörare. Detta är en fältvandring för dig som vill anta utmaningen!

  Ingen anmälan krävs

 • 10 jun 2023 Klocka som ikon 09.00 - 16.00
  Ekologisk potatisdag Välkommen till en kursdag för dig som har funderat på eller redan odlar potatis på ekologiskt sätt. Vi ses på Jussö Gård där vi också tittar på potatisodlingen.

  Anmälningsdatum är passerat

Djur

Råd om vilda djur

Vad bör du göra när du hittar ett djur ute i naturen? Här ger vi dig en sammanställning av vanliga frågor och svar om vilda djur.

Besöksmål

Besök ett naturreservat!

Nu är naturen som vackrast när trädens blad är ljusgröna och marken fylls av blommor. Passa på att gå en promenad i något naturreservat!

Vättern en tidig vårmorgon.

Miljö och vatten

Vattenläget i länet

Tillgång på råvatten för dricksvattenproduktion kan påverkas både av för lite vatten (torka) som av för mycket vatten (översvämning). Bevattningsförbud utfärdas lokalt av din kommun.

NYHETER

 • Landshövding Helena Jonsson.
  2023-06-06

  Tal från landshövdingen på nationaldagen!

  Finns det något vackrare än Sverige i försommaren, när grönskan är skir och ljus! Allting gror i skogen, på åkern, i trädgården och ger en föraning om de sköna sommardagarna som kommer. Vad kan då vara bättre än att fira Sveriges nationaldag 6 juni?!
 • 2023-06-02

  Länsgemensam mötesarena i Almedalen för tredje året

  Utveckling, attraktivitet, spets och dynamik. Jönköpings län är en expansiv region med ljusa framtidsutsikter och ett gott...
 • 2023-05-25

  Ny utställning och nationalparkernas dag firas på naturum Store Mosse

  Den 27 maj invigs naturum Store Mosses nya utställning. Eftersom naturum ligger i Store Mosse nationalpark passar det extr...
 • 2023-05-22

  Nytt servicekontor på Råslätt är invigt av civilministern och landshövdingen

  Erik Slottner är länsstyrelsernas ansvarige minister och har därför besökt flera län under våren. Nu har turen kommit till...