Otterön

Foto: Hans Alexandersson
Otterön har många bra naturhamnar för fritidsbåtar och är kanske ett av de mest välbesökta reservaten bland Bohusläns öar. Speciellt på den östra delen av ön finns flera skyddade naturhamnar med södra Dyvik som den främsta.
Ön är lättillgänglig och omtyckt som strövområde. Många stigar genomkorsar ön och erbjuder promenader i rofyllda och pastorala miljöer.
Rik flora
Växtligheten på Otterön är mycket rik, bland annat tack vare de kalkhaltiga jordarna. På ön finns åtskilliga orkidéarter, till exempel Jungfru Marie nycklar, ängsnycklar, brudsporre, honungsblomster och tvåblad. Rika lövskogsområden inramar dalsidornas branter på många håll. I övrigt karaktäriseras Otterön av omfattande hällmarker med ljunghed.
Intressant fornlämningar
Två intressanta fornlämningar finns på ön. Omkring 400 meter nordost om öns högsta punkt ligger ett stort bronsåldersröse. Nära den nordöstra spetsen av ön finns en kopia av en märklig runsten med den längsta urnordiska runskrift som påträffats.
Föreskrifter
Du är välkommen till Otteröns naturreservat men tänk på att det inte är tillåtet att:
- plocka blommor och gräva upp växter
- medföra okopplad hund
- campa
- göra upp eld
- skräpa ned med glas, plåt, plast, papper och annat avfall
- störa fågellivet, exempelvis genom att under häckningstid fotografera eller filma fåglar och fågelbon på nära håll.
Serviceinformation
-
Bad/badplats
-
Stig
Kontakt
Fakta
Bildat: 1967
Areal: ca 629 hektar
Naturvårdsförvaltare: Västkuststiftelsen
Kommun: Tanum
Hitta hit
Otterön ligger sydväst om Grebbestad och är den största ön i det skärgårdsområdet. Till ön kommer man enklast med taxibåt från Grebbestad och sommartid görs regelbundna turer till ön.
Tack för din medverkan
Berätta hur vi kan göra den här sidan bättre. Dina synpunkter är värdefulla för oss och din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.
Tyvärr kan vi inte svara på dina synpunkter här. Om du har en fråga som du vill ha svar på kan du gå via kontaktinformation.