Aktuella vädervarningar i Norrbottens länJust nu är det flera vädervarningar i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Med anledning av omvärldsläget

Länsstyrelsen i Norrbottens län följer händelseutvecklingen och samverkar med länets aktörer för att tillsammans kunna identifiera och hantera en eventuell påverkan på Norrbotten.

KALENDER

 • 01 jun 2022 Klocka som ikon 13.00 - 15.00
  Investera i barns hälsa och utveckling Välkommen till en webbsändning med information om föräldraskapsstöd som verktyg i det förebyggande arbetet mot kriminalitet, missbruk, våld, psykisk ohälsa och utanförskap.

  Anmäl dig här – senast 29 maj

 • 07 jun 2022 Klocka som ikon 09.00 - 12.00
  Träff med Norrbottens barnrättsnätverk Välkommen till en nätverksträff med kunskapspass och erfarenhetsutbyte om barnets rättigheter i Norrbottens län.

  Anmäl dig här – senast 30 maj

 • 16 17 jun 2022 Klocka som ikon För tider, se program
  Grundkurs för skydd mot informationspåverkan I samverkan med Myndigheten för psykologiskt försvar bjuder Länsstyrelsen in till en grundkurs i syfte att utveckla en medvetenhet om hot och sårbarheter inom informationspåverkan.

  Anmäl dig här – senast 30 maj

 • 25 aug 2022 Klocka som ikon 09.30 - 12.00
  Fältkurs om integrerat växtskydd Miljöinspektörer i länet välkomnas till en fältkurs med fokus på integrerat växtskyddarbete i praktiken.

  Anmäl dig här – senast 21 augusti

röd stuga norrbotten strand och brygga foto:mostphotos

Natur och landsbygd

Strandskyddsdispens

Vill du bygga, ändra eller åtgärda något inom ett strandskyddat område? Då behöver du ansöka om dispens från strandskyddet hos Länsstyrelsen eller kommunen.

en rödvitfläckig fjäril sitter på en vitbladig blomma. Foto: Jörgen Naalisvaara

Om oss

Fältarbeten

I sommar kan du stöta på oss i skogar, på fjäll och på fält. Vi inventerar, miljöövervakar och sätter in åtgärder för hotade växter och djur och restaurerar livsmiljöer.

en kvinna paddlar kajak i fjällmiljö

Miljö och vatten

Ansök om LOVA-stöd

Har du planerat genomföra åtgärder som förbättrar havs- eller vattenmiljön lokalt? På vår webbsida ser du en mängd förslag på vilka åtgärder som kan få stöd. Ansök senast den 13 juni.

Bo och leva

Val 2022

I höst är det dags att rösta igen. Riksdagvalet äger rum söndagen den 11 september. Då genomförs även val till kommun- och regionfullmäktige.

Om oss

Jobba hos oss

Hos oss finns en mängd varierande och inspirerande arbetsuppgifter. Kanske passar något av våra lediga jobb just din kompetensprofil och erfarenhet?

en brun gnagare i vattendrag och vass i bakgrunden

Djur

Invasiva främmande arter

I Norrbotten finns det i dagsläget ett antal invasiva främmande arter som ska eller bör bekämpas enligt EU:s lagstiftning. Har du sett dem? Rapportera gärna in dina fynd.

NYHETER

 • 2022-05-25

  Döda kräftor i Skellefteälven – även flodkräftan i Norrbotten hotas

  De senaste dagarna har flera döda kräftor hittats i Skellefteälven. ”Orsaken är inte klarlagd än, men risken är stor att älven drabbats av kräftpest”, säger länsfiskekonsulent Ulf Carlsson i Västerbotten. Länsstyrelsen uppmanar därför allmänheten att inte flytta båtar och fiskeutrustning från Skellefteälven till andra vatten för att förhindra spridning.
 • 2022-05-23

  Resultat från säsongens fisketillsyn i fjällen

  Under vårvintern har närmare 300 personer kontrollerats av Länsstyrelsens fisketillsynmän i fjällen och så gott som samtli...
 • 2022-05-19

  Nästa del i H2 Green Steels väg mot ett miljötillstånd

  Länsstyrelsen har nu yttrat sig över fler delar i H2 Green Steels ansökan om miljötillstånd. Denna gång handlar det bland ...
 • 2022-05-18

  Totalförsvaret stärks – Norrbottens län blir en del av Norra civilområdet

  Landets länsstyrelser delas in i sex civilområden från och med den 1 oktober 2022. Förändringen är en del av en större myn...