Hur förberedd är du när krisen kommer?

Just nu pågår Krisberedskapsveckan, i år med temat mat. I Sverige har vi gott om mat, men om det blir ett långvarigt elavbrott, importstopp till följd av krig eller någon annan kris kan det bli brist på vissa matvaror. Därför är det bra att ha extra mat i skafferiet för en vecka.

KALENDER

 • 28 06 sep 2022 okt 2022 Klocka som ikon 08.30 - 16.30
  Utbildning naturvägledning 2022 Under hösten 2022 erbjuder Västerbottens och Norrbottens regionala skogsprogram i samarbete med SLU en utbildning i naturvägledning.

  Anmälningsdatum är passerat

 • 05 06 okt 2022 Klocka som ikon För tider, se program
  Samhällsbyggnadsdagarna Samhällsbyggnadsdagarna 2022 vänder sig särskilt till dig som arbetar med samhällsbyggnadsfrågor i länets kommuner. Här får du tillfälle att utbyta erfarenheter, knyta kontakter och hämta inspiration ...

  Anmäl dig här – senast 30 september

 • 05 07 okt 2022 Klocka som ikon För tider, se program
  Regional samverkanskurs (RSK) Den 5-7 oktober genomförs en regional samverkanskurs där du som arbetar med beredskapsfrågor får lära dig mer om regionala strukturer och samverkan vid samhällsstörningar i hela hotskalan.

  Anmälningsdatum är passerat

 • 06 okt 2022 Klocka som ikon 09.00 - 10.00
  Frukostwebbinarium om hållbar konsumtion – avfallsförebyggande arbete Under hösten arrangerar RUS en serie frukostwebbinarier om hållbar konsumtion, tillsammans med nationella myndigheter. Första tillfället, 6 oktober, handlar om avfallsförebyggande arbete och aktuellt ...

  Anmäl dig här – senast 30 september

Samhälle

Omvärldsläget

Länsstyrelsen i Norrbottens län följer händelseutvecklingen och samverkar med länets aktörer för att tillsammans kunna identifiera och hantera en eventuell påverkan på Norrbotten.

Djur

Råd om vilda djur

Vad bör du göra när du hittar skadade djur ute i naturen? Vad kan och får du göra om du får problem med vilda djur på tomten? Du kan vända dig till olika aktörer för att få hjälp.

Länsstyrelsernas gemensamma logotyp på blå skum bakgrund. I stora vita bokstäver står det SKÄRPT LÄGE. 

Lyssna på "Skärpt läge"

Skärpt läge – det civila försvarets återkomst och din roll i Sveriges beredskap. Det är namnet på länsstyrelsernas nya podd om civilt försvar.

Samhälle

Motortrafik i naturen

Det är förbjudet att köra ett motordrivet fordon på barmark i terräng, även om det är din egen mark. Det finns vissa generella undantag från förbudet och det är även möjligt att söka dispens.

röd stuga vid vatten och brygga

Natur och landsbygd

Strandskyddsdispens

Vill du bygga, ändra eller åtgärda något inom ett strandskyddat område? Då behöver du ansöka om dispens från strandskyddet hos Länsstyrelsen eller kommunen.

Person som håller i en höna.

Natur och landsbygd

Krisstöd till jordbruket

Producenter inom fjäderfä- och animaliesektorn i jordbruket, växthusföretag och yrkesfiskare som fått kostnadsökningar till följd av kriget i Ukraina kan ansöka om ekonomiskt stöd.

NYHETER

 • 2022-09-27

  Nytt nummer av Norrbruk

  I årets fjärde nummer av Norrbruk kan du bland annat läsa om hur man fick nytt liv Pajala och Övertorneås glesa bygder, om...
 • 2022-09-26

  Årets licensjakt på björn är avslutad i område 1 och 2

  Samtliga 20 björnar i delområde 2 har fällts och därmed avslutas årets björnjakt i Arvidsjaur, Arjeplog och Jokkmokks komm...
 • 2022-09-26

  Vanor och upplevelser kring betaltjänster kartläggs i årlig enkät

  Använder du kontanter, är du helt digital eller kanske någonting mitt emellan? Betalar du dina räkningar i kassan på banke...