Mellomsjömyren, Dala
Mellomsjömyren är ett av fyra mycket små naturreservat i Dala. De fyra reservaten är våtmarker som hunnit olika långt i utvecklingen från sjö till myr.
En sjö förblir inte en sjö. Med tiden samlas lera i de djupaste delarna och längs stränderna byggs torven upp. Åren går, vattendjupet sjunker och torven växer ut över sjön. Sjön blir ett kärr.
När marken blir fastare står kärret inför ett val. Det kan nu bli en mosse, eller växa igen. Det är nederbörden som avgör kärrets framtid.
Där har du, kort och förenklat, naturens långsamma resa från sjö till myr. I Dala, där du nu befinner dig, finns utomordentligt fina möjligheter att på nära håll följa förloppet från sjö till myr. Sida vid sida ligger fyra små naturreservat som hunnit olika långt i utvecklingen.

Mellomsjömyren. Foto: Anders Stagen
Alebäckasjön har fortfarande en klar vattenyta, men omges av strandkärr. Alebäckakärret har hunnit ett steg längre och består idag av tallmosse och fattigkärr. Mellomsjömyren är vidsträckta gungflyn och en tjärn med öppet vatten. Och Nordsjömyren ett näringsrikt igenväxningskärr.
Det finns flera olika kärrtyper finns inom reservatet. Fattigkärr och rikkärr. Mellomsjömyren är känd för sin rika mossflora. Du kan också finna arter som myggblomster, snip och ag.
Föreskrifter
Du är välkommen att besöka Mellomsjömyrens naturreservat men tänk på att det inte är tillåtet att:
- sätta upp tavla, plakat, affisch, inskrift eller annan störande anordning
- gräva upp, plocka eller bryta buskar, kvistar, örter, mossor eller lavar
- göra upp eld
- tälta eller uppställa husvagn.
Serviceinformation
Kontakt
Länsstyrelsen Västra Götalands län
E-post till Länsstyrelsen Västra Götalands län
Telefon 010-224 40 00
Fakta
Bildat: 1958
Areal: 2 hektar
Naturvårdsförvaltare: Länsstyrelsen i Västra Götalands län
Kommun: Falköping
Området ingår i EU:s ekologiska nätverk av skyddade områden, Natura 2000.
Hitta hit
Mellomsjömyren ligger cirka två kilometer sydost om Dala kyrka, öster om väg 48 mellan Skövde och Tidaholm. Parkering saknas.
Tack för din medverkan
Berätta hur vi kan göra den här sidan bättre. Dina synpunkter är värdefulla för oss och din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.
Tyvärr kan vi inte svara på dina synpunkter här. Om du har en fråga som du vill ha svar på kan du gå via kontaktinformation.