Risk för gräsbrand i Västra Götalands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Väderöarna

Väderöarnas naturreservat är, tillsammans med Kosterhavets nationalpark, ett av Sveriges mest värdefulla havsområden. Här finns de flesta undervattensmiljöer som är typiska för västkusten. Hård- och mjukbottnar på olika djup, tångskogar, sandstränder, grunda lerbottnar och ålgräsängar.

Väderöarnas naturreservat är, tillsammans med Kosterhavets nationalpark, ett av Sveriges mest värde­fulla havsområden. Här finns de flesta undervattensmiljöer som är typiska för västkusten. Hård- och mjukbottnar på olika djup, tångskogar, sandstränder, grunda lerbottnar och ålgräsängar fulla av liv. Tack vare den så kallade jutska strömmen, som drar förbi med salt och syrerikt vatten, finns ett fantastiskt rikt liv i havet. Här finns till och med ett levande korallrev.

En ö för varje dag på året

Väderöarna består av två grupper med totalt 365 öar och skär. Huvudöarna är Storö i nordväst, Väderöbod längst åt sydväst och Hamnerö i sydost. Öarna är karga, men inte utan liv. Här finns den typiska bohuslänska skärgårdens växter och fåglar. Många kommer hit med egen båt för att uppleva den magnifika naturen och det ensliga läget. Somliga öar ser nästan randiga ut, med diabas och kvarts som sprängt upp ur gnejsen.

Storö är välbesökt och har värdshus, kafé och gammal lotsutkik. Det finns en skyltad och spångad vandringsled som låter dig upptäcka lite av öns spännande historia: gamla sjöfararristningar, kompassrosor och den lite mystiska lämningen av ett kapell, ”Kyrkan”. Det finns också ett mindre museum på ön.

Väderöbod är en svårtillgänglig så kallad kronoholme. Som ett rött utropstecken står betongfyren 19 meter hög. Den är i drift tack vare en lokal förening som tar hand om den lilla hamnen och tillhörande byggnader.

Namnet till trots finns det ingen hamn på Hamnerö, men du kan lägga till med mindre båt på syd­sidan. Det går att övernatta i de två små fiskarstugorna vid stranden. Vid lugnare väder finns fler ställen för strandhugg här eller på öarna omkring.

Holländskt namn?

Den här delen av världen är extremt utsatt för väder och vind, det går inte att hymla om. Men det är nog inte där­ifrån Väderöarna fått sitt namn. Det lär ha varit holländska sjömän som seglat förbi under 1400- och 1500-talen som namngett öarna. Waerder på ­holländska betyder sjömärke, båk, som då kan ha blivit Waerderöarna.
Men riktigt säker kan man inte vara.

Bra att veta

  • Väderöarna betraktas som ett av Sveriges bästa områden för sportdykning.
  • Området har många skyddade öar. Läs i sjökortet ordentligt vad som gäller.
  • På Storön finns en grotta i närheten av vandringsleden.
  • Storön har bra naturhamnar runt om, men se upp! Vid Sollidbukten råder ankringsförbud på grund av ömtålig botten.

Foto: Tord Wennerblom

Aktuellt för detta besöksmål

Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.

Föreskrifter

Du är välkommen att besöka naturreservat Väderöarna men tänk på att det inte är tillåtet att:

Allemansrätten – det här får du göra i naturen

I Sverige har vi allemansrätt, det innebär att du får utöva friluftsliv och röra dig fritt i naturen så länge du inte stör eller förstör.

Friluftsliv och allemansrätt
Träd och moln. Illustration

Serviceinformation

  • Ikon förBad/badplats Bad/badplats
  • Ikon förServering Servering
  • Ikon förStig Stig
  • Ikon förToalett Toalett
  • Ikon förVandringsled Vandringsled

Fakta

Bildat: 2011
Areal: cirka 18 300 hektar
Naturvårdsförvaltare: Länsstyrelsen Västra Götaland
Kommun: Tanum 

Hitta hit

Det går turbåtar till Väderöarna från bland annat Fjällbacka och Hamburgsund.

Länk till vägkarta Länk till annan webbplats.

Kontakt

Länsstyrelsen Västra Götaland