Väderöarna

Foto: Tord Wennerblom
Väderöarnas naturreservat är, tillsammans med Kosterhavets nationalpark, ett av Sveriges mest värdefulla havsområden. Här finns de flesta undervattensmiljöer som är typiska för västkusten. Hård- och mjukbottnar på olika djup, tångskogar, sandstränder, grunda lerbottnar och ålgräsängar.
Dessutom finns här ovanliga eller unika miljöer såsom djupa hårdbottnar, områden med revbildande stenkoraller och exponerade grundområden. Med andra ord en unik variation av miljöer, men också en flora och fauna som är mer artrik än i något annat svenskt havsområde.
Fantastiskt för sportdykning
Det är bara i Koster/Väderöområdet (och i viss mån i Gullmarsfjorden) som man finner hårdbottnar på större djup än 100 m så nära kusten. Djupa hårdbottnar innehåller många sällsynta och spektakulära arter. Väderöarna betraktas som ett av Sveriges bästa områden för sportdykning.
Viktigt för knubbsälen
Naturreservatet är även av mycket stor betydelse för knubbsäl som vid Väderöarna har ett av västkustens starkaste fästen. Fågellivet är också mycket rikt med flera par av labb, toppskarv och tobisgrissla. För tobisgrisslan är Väderöarna av särskilt stor betydelse. Här finns ungefär en fjärdedel av länets bestånd.
Föreskrifter
Du är välkommen att besöka naturreservat Väderöarna men tänk på att det inte är tillåtet att:
- Under tiden 1 april – 15 augusti gå iland på öar och skär samt vistas eller passera närmare öar och skär än 100 meter inom fågel- och sälskyddsområden
. Här kan du läsa om alla nyheter i fågel- och sälskyddet
vid Väderöarna
- I Sollidbågen
samt i ett område till havs öster om Storö
ankra eller göra annat som kan skada bottnarna
- Inom områden i anslutning till Storö
köra fortare än 5 knop under tiden 15 maj – 31 augusti
- Under tiden 1 mars – 20 augusti på land medföra hund som inte är kopplad.
Använda motordrivet fordon på land - Gräva upp växter, samla in rödlistade arter eller införa främmande arter eller populationer.
Serviceinformation
-
Bad/badplats
-
Servering
-
Stig
-
Toalett
-
Vandringsled
Kontakt
Länsstyrelsen Västra Götalands län
E-post till Länsstyrelsen Västra Götalands län
Telefon 010-224 40 00
Fakta
Bildat: 2011
Areal: ca 18.300 hektar
Naturvårdsförvaltare: Länsstyrelsen Västra Götalands län
Kommun: Tanum
Hitta hit
Turbåtar avgår till Väderöarna från bl.a. Fjällbacka och Hamburgsund.
Tack för din medverkan
Berätta hur vi kan göra den här sidan bättre. Dina synpunkter är värdefulla för oss och din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.
Tyvärr kan vi inte svara på dina synpunkter här. Om du har en fråga som du vill ha svar på kan du gå via kontaktinformation.