Aktuella varningsmeddelanden i Västra Götalands länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Hindens rev

Hindens rev från ovan. Foto: Svante Hultengren

Hindens rev bildades när inlandsisen smälte bort för 10 000 år sedan. En promenad ut i Vänern på detta rev ger en stark naturupplevelse.

Rev eller kärleksbro

Den långsträckta udden Hindens rev sticker ut en halv mil i Vänern, som en spjutspets. Revets bredd varierar mellan 25 och 100 meter. Som högst når revet 21 meter över Vänern. Mot spetsen minskar höjden och till slut försvinner revet under vattenytan och dyker upp igen på Dalslandssidan. Då kallad Hjortens udde. De gamla sägnerna hävdar att revet är en kärleksbro för två jättar, som byggde från varsitt håll av Vänerns strand. I takt med bygget förstördes bron av sjötrollen. Vetenskapen säger att det är en randmorän, skapad av inlandsisen för 10 000 år sedan. Vackert i vilket fall!

Rofylld vandring

En rofylld promenad ut i Vänern ger en stark naturupplevelse. Stigen ringlar sig fram mellan rötter och stenar, för att slutligen försvinna bland klippor och vatten vid Hindekraket. Vandringen är närmare fyra kilometer enkel väg, från den rymliga parkeringsplatsen till den smala spetsen. I närheten av spetsen står ett gammalt sjömärke kvar i form av en båk.

Olika växtlighet på olika sidor

Sydsidan av revet är torr och vindpinad, medan nordsidan är fuktig och skuggig. På ett stenkasts avstånd erbjuder livet helt olika förutsättningar, och det avspeglar sig på vad som växer här. Halvvägs ut möter du rester av en ljunghed som täckte större delen av revet under 1800-talet. Här blandas gles, krum tallskog med rönn, björk och asp. På sina ställen bildar stor fetknopp täta mattor och du kan hitta stinknäva, mjölon och lingon. Längs din promenad kan du få se tärnor, måsar, snäppor och spovar. Rör du dig här vintertid möts du kanske av snösparvar eller vinterhämplingar som letar frön.

Man blickar ut över vattnet vid en strand med lite vass.

Foto: Ida Edgren

Aktuellt för detta besöksmål

Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.

Föreskrifter

Du är välkommen att besöka naturreservatet Hindens rev men tänk på att det inte är tillåtet att:

  • förstöra, skada eller bortföra fast naturföremål eller ytbildning
  • störa djurlivet
  • medföra ej kopplad hund
  • fälla träd och buskar, bryta kvistar eller på annat sätt skada vegetationen i övrigt t ex genom att plocka eller gräva upp gräs, blommor, ormbunkar, lavar, mossor eller svampar
  • framföra motordrivet fordon eller annat transportmedel,
    tälta, ställa upp husvagn, anordna gömsle eller liknande
  • anbringa tavla, plakat, affisch eller annan störande anordning.

Allemansrätten – det här får du göra i naturen

I Sverige har vi allemansrätt, det innebär att du får utöva friluftsliv och röra dig fritt i naturen så länge du inte stör eller förstör.

Friluftsliv och allemansrätt
Träd och moln. Illustration

Serviceinformation

  • Ikon förVandringsled Vandringsled

Fakta

Bildat: 1986
Areal: cirka 13 hektar
Naturvårdsförvaltare: Länsstyrelsen Västra Götaland
Kommun: Lidköping

Hitta hit

Hindens rev ligger på västra sidan av Kålland, nordväst om Söne. Från Lidköping kör ringleden mot Läckö. I Örslösarondellen sväng vänster mot Örslösa, härifrån finns skyltning mot Hindens rev.

Länk till karta med vägbeskrivning Länk till annan webbplats.

Kontakt

Länsstyrelsen Västra Götaland


Landshövding

Sten Tolgfors

Besöksadress

Se Kontakta oss

Postadress

403 40 Göteborg

Organisationsnummer

202100-2361

Följ oss