Änggårdsbergen

Änggårdsbergen är en oas mitt i storstaden. Med sin närhet till centrala Göteborg är Änggårdsbergen ett populärt område för promenader, motion och friluftsliv.
Avstängd stig in till Vitsippsdalen
Den grusade stigen mellan Askimsgatan och Vitsippsdalen i Änggårdsbergens naturreservat är avstängd från vecka 15 till vecka 33, 2025.
Du kan fortfarande gå rundslingan i Vitsippsdalen , men det går inte att ta sig in i Änggårdsbergen från norra sidan under denna period.
Avstängningen beror på byggarbetet med nya växthus och besökscentrum i Göteborgs Botaniska trädgård.
Mer information och en karta som visar den avstängda stigen hittar du hos Västkuststiftelsen.
Avstängd stig in till Vitsippsdalen, Västkuststiftelsen Länk till annan webbplats.
Änggårdsbergen ligger en kort promenad från centrala Göteborg. Naturreservatet gränsar till Göteborgs Botaniska trädgård och erbjuder omväxlande miljö i kuperade landskap med vandringsstigar, små skogssjöar och vackra vyer.
Här finns flera typiska västsvenska naturtyper som ljunghed och myrmarker. Längs bergsryggarna växer krattek, björk och tall och i dalgångarna hittar du ädellövskog och hassel. Ljunghedarna, som dominerar på hällmarkerna, hålls öppna genom så kallad naturvårdsbränning.
Högsta punkten är Västerberget, som mäter 118 meter över havet. Valåsberget stupar brant ned mot Fässbergsdalen.
Sällsynta insekter och ett rikt fågelliv
Området är hem för sällsynta insekter och har ett rikt fågelliv.
På sommaren råder det stor aktivitet vid reservatets sjöar och mossar. Änder och doppingar har fullt sjå med att förse sig själva och sina ungar av det smörgåsbord av insekter och växtlighet som årstiden bjuder på. Troll-, flick- och jungfrusländor flyger kors och tvärs över de öppna vattenspeglarna.
På våren kan du hitta vattensalamandrar i dammarna.
Upplev vitsippsdalen om våren
Vitsippsdalen, med sina nedfallna, förmultnade stammar, är ett populärt utflyktsmål på våren. I Vitsippsdalen finns det mesta en småfågel kan önska sig – mat, bostad och gömställen. Tidiga vårmorgnar stämmer fåglarna upp i kör. Då har svarthätta, trädgårdssångare, lövsångare, grönsångare och de andra solisterna bråda tider med att hävda revir och hitta en
partner. Njut av fågelsången längs din promenad.
Inom naturreservatet finns också ett arboretum med en för Sverige unik och sevärd samling av exotiska träd från olika delar av norra halvklotet.
Fornminnen
Inom reservatet finns flera fornminnen. Många av dem är gravar som härstammar från bronsåldern. På toppen av Bredfjället hittar du ett gravröse och stensättning. Det finns också många nyare minnen och även sägner kring bergen som har varit tillhåll både för rövare och för fattiga inbyggare.
Friluftsliv
Änggårdsbergen har ett välutvecklat ledsystem med skyltar som informerar om avstånden till de olika delarna. Du kan promenera från Eklanda upp till Näckrosdammen, från Axgatan till Botaniska trädgården, Södermalm, Toltorp eller till Fässbergshemmet. Det går även att rida från Göteborg till Eklanda på speciella ridstigar.
Bredfjället är en av flera fina utsiktsplatser. Uppe på höjden har du en härlig utsikt över västra delarna av Göteborg. Har du tur med vädret ser du ända ut till Vinga fyr ute i havsbandet.
För dig som vill uppleva lite vildmark rekommenderas sydöstra delen. Här, i den frodiga Mölndalsravinen och i Västerbergets branta sluttning, finns inga leder utan bara enstaka små stigar. Men risken för att gå vilse är liten, där är aldrig mer än ett par hundra meter från närmsta led.
Tillgänglighet
Utmed Finnsmossens västra sida finns en slinga med högre tillgänglighet, där du kan ta sig fram med till exempel rullstol. I övrigt varierar tillgängligheten, då det finns alltifrån grusade
gångar till små skogsstigar. Du får också vara beredd på att ta dig upp för en och annan backe på din vandring i det kuperade landskapet.
Karta över Änggårdsbergen, Botaniska trädgården Länk till annan webbplats.
Begränsat var du får cykla
Cykling är endast tillåten på utmärkta vägar och stigar och endast under vissa perioder.Tänk på att du inte får cykla off road från cykelvägarna då det kan skada trädens rötter. Läs informationsskyltarna i reservatet innan du ger dig ut på cykel. Du kan också läsa mer i föreskrifterna som du hittar längre ner på den här sidan.

Det finns många fina utsiktsplatser i Änggårdsbergen. Foto: Catharina Larsson
Aktuellt för detta besöksmål
Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.
Föreskrifter
För dig som besöker området
Kartor finns i länk längst ned på sidan.
Du är välkommen att besöka Änggårdsbergens naturreservat men tänk på att det är förbjudet att
- Framföra motordrivet fordon.
- Parkera motordrivet fordon, husvagn eller liknande.
- Elda på andra platser än i de eldstäder som är iordningställda och anvisade. Förbudet gäller inte medhavda grillar, gasol- och sprit-kök eller liknande.
- Tälta eller på annat sätt övernatta.
- Rida annat än på markerade ridstigar, se karta i bilaga 1d.
- Cykla på ridstigar, samt inom zon med cykling förbjudet kring Vitsippsdalen, arboretet och ljungheden. Inom den zonen är all cykling förbjudet, både i terräng och på stigar/gångvägar. På grusvägen från Eklanda, förbi Trindemossen och upp mot ljungheden är det dock tillåtet att både rida och cykla. Det är också tillåtet att cykla på gångvägen väster om Finnsmossen
- Cykla under perioden 1 november–28/29 februari, annat än på gångvägar samt på av förvaltaren anlagda och anvisade cykelleder.
- Ha hund okopplad. Förbudet gäller inte brukshund i samband med skötsel av betesdjur, jakt eller eftersök av skadat vilt.
- Flytta, ta bort eller på annat sätt skada levande och döda träd och buskar.
- Gräva upp växter.
- Skada, rista i eller måla på berg, block eller sten.
- Sätta upp tavla, affisch, skylt eller andra anordningar.
- Uppföra hinder, hopp och liknande anordningar för till exempel terrängcykling och ridning.
- Det är också förbjudet att utan Länsstyrelsens tillstånd göra följande:
- Arrangera tävlingar (oavsett antal deltagare) samt övriga arrangemang med mer än 200 deltagare och/eller publik. Tänk på att även tillstånd från mark-ägaren behövs.
- Sätta upp fällor för att samla in insekter.
Undantag
Föreskrifterna om cykling i punkt 6 och 7 gäller inte eldrivna rullstolar, permobiler och liknande.
För markägare och sakägare
Fullständiga föreskrifter för Änggårdsbergens naturreservat beskrivs i beslutet om att skydda området. Beslut och skötselplan finns att läsa hos Naturvårdsverket:
Skyddad natur, NaturvårdsverketLänk till annan webbplats. Länk till annan webbplats.
Sök fram aktuellt område, klicka på områdets namn och välj fliken Dokumentation för att ta del av dokumenten.
Serviceinformation
Fakta
Bildat: 1975
Areal: cirka 352 hektar
Naturvårdsförvaltare: Västkuststiftelsen, Göteborgs botaniska trädgård och Mölndals Stad.
Kommun: Göteborg, Mölndal
Hitta hit
Du kan lätt komma in till Änggårdsbergens naturreservat från till exempel Sahlgrenska, Botaniska trädgården, Eklanda, Toltorpsdalen eller från Högsbo industriområde. Ta gärna cykeln, kollektivtrafiken eller promenera till reservatet.
Med kollektivtrafik
Det går bra att åka buss eller spårvagn till platser där du kan gå in i naturreservatet. Bra hållplatser för att komma in till Änggårdsbergen är till exempel Eklanda skola, Fässbergs äldreboende, Botaniska trädgården och JA Wettergrens gata.
Västtrafik Länk till annan webbplats.
Med bil
Karta över Änggardsbergen med p-platser Länk till annan webbplats.