Forsbo

Forsbo

Vill du vandra i spåren efter forna pilgrimer, paddla på Dalslands kanal eller bara njuta av en vacker och artrik natur? Naturreservatet Forsbo i Melleruds kommun har i så fall mycket att erbjuda dig.

Reservatet, som är drygt 250 hektar, ligger vid Upperuds sluss och omfattar både en del av Dalslands kanal och värdefulla skogar. Tvärs genom reservatet går Pilgrimsleden som under medeltiden användes av pilgrimer på väg till Nidaros i Norge.

Den lilla hällebräckan

Området är också ett av de allra artrikaste i Dalsland, med inte mindre än ett åttiotal rödlistade arter. Exempelvis den lilla hällebräckan, som bara förekommer i Skandinavien, eller trollsmultron och en mängd orkidéer.

Sällsynta svampar

Mest anmärkningsvärd är kanske den oerhört artrika svampfloran som utgör hälften av de rödlistade arterna i området. Eller vad sägs om violett fingersvamp, blårödling och fyrflikig jordstjärna för att nämna några. Området nås både med bil via Håverud eller buss som stannar i Upperud. Omedelbart söder om reservatet finns även Dalslands museum, ett café och andra anläggningar för besökande.

Föreskrifter

Du är välkommen att besöka naturreservatet Forsbo, men tänk på att det exempelvis inte är tillåtet att:

  • framföra motordrivet fordon
  • tälta mer än ett dygn
  • utplantera främmande växt- eller djurarter.

Serviceinformation

  • Rastplats Rastplats
  • Vandringsled Vandringsled

Kontakt

Fakta

Bildat: 2015
Areal: cirka 268 hektar
Naturvårdsförvaltare: Västkuststiftelsen
Kommun: Mellerud

Hitta hit

Forsbo naturreservat ligger omedelbart norr om Upperuds sluss. Från 45:an kan man köra in mot Håverud och ta av mot Upperud strax innan Åsensbruk.

Parkering
Vissa parkeringsmöjligheter finns vid slussen, men man kan också parkera vid Dalslands museum och följa pilgrimsleden mot norr och in i reservatet.

Länk till karta med vägbeskrivning Länk till annan webbplats.