Aktuella varningsmeddelanden i Västra Götalands länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Om Länsstyrelsen i Västra Götaland

Sverige består av 21 län och i varje län finns en länsstyrelse. Länsstyrelsen ska verka för att nationella mål får genomslag i länet och samtidigt ta hänsyn till regionala förhållanden och förutsättningar. Länsstyrelsen ska ha ett statligt helhetsperspektiv i sitt arbete och samordna olika samhällsintressen och statliga myndigheters insatser. Vi ska också följa utvecklingen och informera regeringen om länets behov.

Det innebär att länsstyrelsen är en viktig länk mellan människor och kommuner i länet å ena sidan och regering, riksdag och centrala myndigheter å den andra.

Landshövdingen är chef för Länsstyrelsen.

Läs mer om vår landshövding och länsledning

Länsstyrelsen i Västra Götalands län

Länsstyrelsen i Västra Götalands län arbetar för det hållbara samhället. Vår huvuduppgift är att se till att vi får ett hållbart samhälle och vi gör det genom att arbeta för en god samhällsplanering.

Vi jobbar utifrån en värdegrund. Värdegrunden talar om hur vi beter oss när vi jobbar. Den utgår från den statliga värdegrunden, som är gemensam för alla statliga myndigheter, men den är anpassad till hur vi på just vår Länsstyrelse vill vara och förhålla oss.
 
Den beskrivs genom två ordpar, där orden i ordparet kan upplevas som svåra att kombinera. Ibland till och med som motsatser. Hela tanken med vår värdegrund är just att vi ska lyckas att vara i den ena och ibland i den andra, men många gånger i mitt emellan. Inget är bara svart eller vitt på Länsstyrelsen.

Lyhörd expertis

Lyhörd expertis

Som myndighet ska vi vara experter med fokus på kompetens, objektivitet och effektivitet. Samtidigt som det är lika viktigt att vårda våra relationer, att kunna konsten att lyssna och handlägga med god service.

framåtriktad förvaltning

Framåtriktad förvaltning

Vi ska stå för stabilitet och rättssäkerhet genom att värna om att våra gemensamma överenskommelser i samhället följs. Samtidigt ska vi bidra till ständiga förbättringar och bli en öppnare och mer nyskapande Länsstyrelse.

Organisationsöversikt för Länsstyrelsen i Västra Götalands länFörstora bilden

Organisationsöversikt för Länsstyrelsen Västra Götalands. Klicka för en större bild.

Residenset i Göteborg

Residensen i Göteborg och Mariestad ägs av Statens fastighetsverk. Båda byggnaderna är statliga byggnadsminnen sedan 1935.

Residenset i Göteborg ligger på Södra Hamngatan 1 och används i första hand av landshövdingen för möten och mottagningar. Residenset är också bostad för landshövdingen i Västra Götaland.

För grupper finns det möjlighet att boka visningar av residenset. Vi tar emot grupper med cirka 15-25 personer.

För frågor om visningar i residenset kontakta husföreståndare Anneli Östling:

Telefon: 010-224 48 18 E-post: anneli.ostling@lansstyrelsen.se

Läs mer om Residenset i Göteborg på Statens fastighetsverks webbplats (sfv.se) Länk till annan webbplats.

Skolvisningar

Länsstyrelsen välkomnar högstadiet och har plats för en klass per tillfälle. För skolklasser som önskar komma till residenset så går det bra att fylla i formuläret nedan.

Lärarhandledning (pdf-fil) Pdf, 160 kB.

För frågor om skolvisningarna kontakta Linda Andersson:
Telefon: 010-224 45 51 E-post: linda.c.andersson@lansstyrelsen.se

Anmäl intresse för din klass i formuläret nedan:

Anmäl intresse för skolvisning

Det är viktigt att du fyller i en giltig e-postadress för att du ska få en bekräftelse på din anmälan.För- och efternamn

Göteborgs residens. Foto: Ida Edgren

Göteborgs residens. Foto: Ida Edgren

Residenset i Mariestad

Residenset i Mariestad heter Marieholm. Marieholm ligger på en holme vid ån Tidan, med cirka fem minuters promenadavstånd till centrum. Här ger de historiska vingslagen en vacker inramning till den ljusa och kreativa miljön.

Marieholm används av Länsstyrelsen, Västra Götalandsregionen och Mariestads kommun för olika möten och konferenser. Men det är även möjligt för myndigheter, organisationer och företag att boka Marieholm som konferensanläggning. På Marieholm finns flera olika konferenslokaler, med möjligheter till fika och mat såväl som till övernattning.

För frågor om Marieholm kontakta oss på telefon: 010-224 55 86.

Läs mer om Residenset i Mariestad på Statens fastighetsverks webbplats (sfv.se) Länk till annan webbplats.

Residenset Marieholm.

Marieholm. Foto: Länsstyrelsen Västra Götaland

Lite historia

Landshövdingar infördes i Sverige redan 1634, då Axel Oxenstierna delade in landet i olika kungliga områden (län).

Länsstyrelsen i Västra Götalands län skapade 1998, när de tre länsstyrelserna i Göteborgs och Bohus län, Skaraborgs län och Älvsborgs län slogs samman. Då bildades storlänet Västra Götalands län.

Om länet

Västra Götalands län ligger i hjärtat av Skandinavien. Tack vare länets fantastiska natur, vackra miljöer och storstaden Göteborg finns något för alla. Länet har också en stark ställning i Sverige när det gäller näringsliv. Här finns Nordens största hamn och många starka företag med internationell prägel.

Naturen i länet bjuder på en unik skärgård i Bohuslän, djupa skogar i Dalsland och slättområden rika på historiska minnesmärken i Västergötland. Det finns fyra nationalparker och andra spännande sevärdheter och aktiviteter året runt. Allt detta gör Västra Götaland till ett av Sveriges viktigaste turistområden.

Västra Götalands län är ett attraktivt område både att bo och verka i och det är vi stolta över.

  • Antal kommuner: 49
  • Största och minsta kommun: Göteborg är länets största kommun med drygt 560 000 invånare medan Dals-Ed är den minsta med knappt 4800 invånare.
  • Antal invånare: Cirka 1,7 miljoner invånare
  • Residensstad: Göteborg
  • Yta: 24 000 km² (landyta)
  • Län sedan: 1998 då Göteborgs och Bohus län, Älvsborgs län och
    Skaraborgs län slogs samman.
  • Övrigt: Tre av landets största öar ligger här – Orust, Hisingen och Tjörn.

Karta över länet med kommunnamn och kommungränser.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Sten Tolgfors

Besöksadress

Se Kontakta oss

Postadress

403 40 Göteborg

Organisationsnummer

202100-2361

Följ oss