Risk för skogsbrand i Södermanlands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Det är lätt att göra allemansrätt!

Allemansrätten ger oss möjlighet att få vara i vår fantastiska natur med stor frihet. Allemansrätten bygger på att vi tillsammans tar ansvar och visar hänsyn till djur, natur, markägare och medmänniskor.

Besök Sörmlands vackra naturreservat i sommar, hitta kulturminnen eller dolda pärlor och mysiga smultronställen. Och när du är där, kom ihåg, det är lätt att göra allemansrätt!

KALENDER

 • 26 27 jun 2024 Klocka som ikon För tider, se program
  Studieresa till framtidens lantbruk LRF Södermanland i samarbete med Greppa Näringen i Södermanlands och Stockholms län arrangerar en bussresa till lantbruksmässan Borgeby fältdagar den 26 till 27 juni. Med temat framtidens lantbruk vil...

  Anmälningsdatum är passerat

 • 03 aug 2024 Klocka som ikon 10.00 - 16.00
  Slåtterkurs vid Veckla äng Välkommen till en praktisk kurs där vi lär oss mer om ängar och slåtter med lie.Lien var under lång tid ett viktigt redskap i arbetet med att bärga vinterfoder till djuren från ängarna. Den som kan ko...

  Anmäl dig här – senast 30 juli

 • 18 sep 2024 Klocka som ikon 09.00 - 16.00
  Samverkanskonferens om bortförda barn, Katrineholm Hur kan myndigheter motverka att barn och unga förs utomlands mot sin vilja, vilket kan innebära risk för barn- eller tvångsäktenskap, könsstympning eller uppfostringsresa.

  Anmäl dig här – senast 11 september

 • 19 sep 2024 Klocka som ikon 09.00 - 16.00
  Samverkanskonferens om bortförda barn, Eskilstuna Hur kan myndigheter motverka att barn och unga förs utomlands mot sin vilja, vilket kan innebära risk för barn- eller tvångsäktenskap, könsstympning eller uppfostringsresa.

  Anmäl dig här – senast 11 september

Besöksmål

Många aktiviteter på naturum Stendörren

Naturum Stendörren erbjuder spännande och intressanta aktiviteter för både stora och små besökare. Ta del av guidningar, utställningar, håvning, lär dig grunderna i pilflätning och mycket mer.

Samhälle

Val till Europaparlamentet 2024

Söndagen den 9 juni 2024 är det val till Europaparlamentet. Här finns mer information om hur valet går till samt vad Länsstyrelsen ansvarar för.

Natur och landsbygd

Kontrollerade naturvårdsbränningar

Länsstyrelsen planerar att genomföra kontrollerade naturvårdsbränningar i fyra områden under 2024. Bränningen är en del av skötseln och vi gör den för att gynna många växt- och djurarter.

Natur och landsbygd

Granbarkborren orsakar att träd faller - var försiktig!

Insekten granbarkborre har angripit många granar. Träden kan därför lättare ramla. Var försiktig och uppmärksam när du är ute! Vi arbetar med att hantera angrepp i skyddad natur.

Samhälle

Sök bidrag för energieffektivisering i småhus

Bor du i en villa eller ett småhus som värms upp med el eller gas? Då kan du få ekonomiskt stöd för att göra ditt hus mer energieffektivt, när du exempelvis gör en värmesystemsåtgärd.

Samhälle

Säkerhetsläget

Med anledning av de krig som pågår i världen känner många en oro. Här samlar vi information samt viktiga länkar med anledning av det säkerhetspolitiska läget.

NYHETER

 • 2024-06-14

  Slutliga rösträkningen i EU-valet är nu avslutad vid Länsstyrelsen i Södermanlands län

  Som regional valmyndighet har Länsstyrelsen en viktig roll i att garantera fria och öppna val. Efter söndagens val till Europaparlamentet började Länsstyrelsen i Södermanlands län kontrollräkna alla valsedlar från kommunerna i länet, den så kallade slutliga rösträkningen, redan på måndag morgon. Länsstyrelsen kontrollerar att antalet röster på respektive parti stämmer och granskar de valsedlar som underkänts. Vid lunchtid på torsdagen var Länsstyrelsen i Södermanlands arbete med att kontrollräkna valsedlarna färdigt. Förberedelserna inför valet började tidigt i höstas och jag är glad att arbetet har gått så bra. Det är många olika delar som måste klaffa samtidigt och alla som arbetat med valet har bidragit med god anda och professionalism. Jag vill särskilt tacka vår valorganisation och de rösträknare som sedan i måndags, från morgon till sen eftermiddag, har räknat länets alla valsedlar", berättar Christian Finnerman, rättschef på Länsstyrelsen i Södermanlands län.
 • 2024-06-13

  Nya medlemmar i Södermanlands miljö- och klimatråd

  Östsvenska handelskammaren har valts in som medlemmar i Södermanlands miljö- och klimatråd. De blir rådets 19:e medlemsorg...
 • 2024-06-07

  Vi tar hand om din röst efter EU-valet

  Det är slutspurt i EU-valet. Förtidsröstningen har pågått i ett par veckors tid och på söndag, den 9 juni, öppnar vallokal...
 • 2024-06-06

  Glad Nationaldag – hälsar landshövding Beatrice Ask

  Idag den 6 juni firar vi Sverige. Sedan 1983 är det Sveriges Nationaldag, många är lediga och den svenska flaggan vajar ru...

Landshövding

Beatrice Ask

Besöksadress

Stora Torget 13

Postadress

611 86 Nyköping

Organisationsnummer

202100-2262

Följ oss