Nolgården Näs
Nolgården Näs består av band av åsar med stäppartade torrängar. Naturtypen är unik för södra Falbygden och Ätradalen. Ska du hitta något motsvarande får du ta sig till torra stäppmarker i södra Europa. Här är det bländande vackert att ströva.
De böljande åsarna ingår i ett sex kilometer långt åslandskap som sträcker sig från Vartofta till Kvättak. Det längsta sammanhängande åspartiet är ungefär 300 meter långt och som bredast runt 50 meter. Åsarna består till stor del av kalk, men det ingår även skiffer och sandsten.
Bländande vacker vandring
Det finns stigar som sträcker sig över åsarna. Här är enkelt och bländande vackert att ströva. Det finns också en vandringsled på ett par kilometer som går i en rundslinga. Vandringsleden når du från alla tre parkeringarna i området. Parkeringsplatserna ligger i nära anslutning till reservatet. I området finns bänkar och bord för vila och fikastunder.
Botaniska skatter
Nolgården Näs är mycket viktig i arbetet med att rädda kvar en rad oerhört sällsynta växter. Här blommar fjädergräset praktfullt under högsommaren. Detta ståtliga gräs finns bara här och på två andra ställen på Falbygden. Förutom fjädergräset kan du se drakblomma och smalbladig lungört.
Andra typiska, men ovanliga, torrängsarter som växer här är trollsmultron, praktbrunört, färgmåra och backklöver. Vegetationstypen kallas stäppartad torräng. Vi tror att dessa växter etablerade sig i Sverige under bronsålderns värmeperiod då sydliga arter spred sig norrut på grund av det varma klimatet. Sedan försvann de när kylan åter kom krypande över landet – förutom på de unika stäppartade torrängarna på Falbygden.
Varierad skötsel håller allt i schack
Det är tack vare länge bevarade äldre odlingsformer tillsammans med åsarnas gynnsamma geologi och varma mikroklimat som fjädergräset med vänner finns kvar. Det som håller allt i schack är en variation i skötsel. Korna med sitt bete, slåtter, fagning, bränning och ibland en period med ingen hävd alls.
Bra att veta
- Fjädergräset växer närmast den sydöstra parkeringen.
- Vandringsled på cirka 3 kilometer går i en rundslinga i området. Nås från alla tre parkeringar.
- Kan vara svårt att ta sig runt med rullstol eller barnvagn. Men du får en bra utblick över torrängsåsarna från västra parkeringen.
- Betesdjur finns i området.
- Fler besöksmål finns söder om Falköping. Kulturvägen.se har information:
Nolgården Näs – Vartofta-Åsaka, Kulturvägen.se Länk till annan webbplats.
Aktuellt för detta besöksmål
Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.
Föreskrifter
Du är välkommen till naturreservatet Nolgården Näs men tänk på att det inte är tillåtet att:
- Förstöra eller skada fast naturföremål eller ytbildning
- Framföra motordrivet fordon, annat än på väg och parkeringsplatser
- Plocka eller gräva upp växter eller växtdelar, svampar, mossor, och lavar
- Utplantera växt- eller djurart
- Sätta upp tavla, plakat, affisch, skylt eller göra inskrift.
Serviceinformation
Fakta
Bildat: 2017
Areal: 30,7 hektar
Naturvårdsförvaltare: Länsstyrelsen Västra Götaland
Kommun: Falköping
Området ingår i EU:s ekologiska nätverk av skyddade områden, Natura 2000.
Hitta hit
Nolgården Näs ligger söder om väg 47, nordost om Vartofta-Åsaka. Det finns tre parkeringar i området (nord, väst och syd). Alla ligger i nära anslutning till reservatet.
Buss: Du kan ta bussen som går norr om reservatet till Kälvene och sedan promenera.
Bil: Från väg 47, sväng mot Kättilstorp, därefter sväng mot Tyskagården. Längs denna väg finns de västra och sydöstra parkeringarna.
Länk till karta med vägbeskrivning Länk till annan webbplats.