Höga flöden i Västra Götalands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuell vädervarning.

Ulön-Dannemark

Ulön och Dannemark består av två huvudöar som är förenade med varandra genom ett smalt och lågt näs, samt ett antal mindre öar och skär.

Ulön och Dannemark består av två huvudöar som är förenade med varandra genom ett smalt och lågt näs. Till naturreservatet hör även ett antal mindre öar och skär. På nordväst­ra sidan av Dannemark finns öns högsta punkt, 25 meter över havet, som markeras av ett välbevarat bronsåldersröse. Öarna bär tydliga spår av inlandsisen i form av vackra rundhällar – slätslipade hällar som slipats lena och släta av isen – och isräfflor – centimeterdjupa repor i hällen.

Naturhamnar och fina bad

De stora vikarna är fina naturhamnar för fritidsbåtar. Många lägger till längs klipporna i den skyddade lagunen mellan Dannemark och öarna söder ut, Flakskären. Andra lägger sig på svaj i bukten på norrsidan och ror iland med gummibåt. Kajak är annars ett smidigt och härligt sätt att ta sig fram runt öarna. Sandstränderna utmed näset i de små vikarna längs Dannemarks nordostsida är fina badstränder. Öarna är också lämpade för strövtåg med flera vackra utsiktspunkter över skärgården.

Bohusgranit på export

Öarnas berggrund består av bohusgranit, och den bröts från slutet av 1800-talet till 1930-talet. Som mest arbetade ett femtiotal man i stenhuggeriet. Den röda stenen blev till gatsten och byggnadsmaterial och skeppades ut i världen. Än idag ser du spår ­efter verksamheten i form av stensatta vägar, kajer och stenbrott. Det finns också ruiner av de bofastas gamla hus och rester av stenmurar på Ulön.

Kalkgynnad flora

Näset som binder samman öarna består av sand och grus uppblandat med mycket snäckskal. Titta lite extra noga så kanske du kan hitta små, små skal av olika snäckarter. I och med att marken är rik på kalk trivs många växter här, bland annat blodnäva, vildlin och backsmultron.

Bra att veta

  • Ulön på fornnordiska skulle kunna betyda sten, men även ulv och uggla.
  • Till minne av de engelska och tyska sjömän som dog i ett slag på Nordsjön under första världskriget finns en inskription söder om näset på östra Dannemark.
  • På Ulön växer ängsmyskgräs som doftar lite som coca-cola. Söder om Dannemarks rösen blommar Sankt Pers nycklar med mörkt lila blommor.

Darrgräs. Foto: Pixabay

Aktuellt för detta besöksmål

Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.

Föreskrifter

Du är välkommen att besöka Ulön-Dannemarks naturreservat men tänk på att det inte är tillåtet att

  • tälta på sandreveln
  • göra upp eld annat än på anvisad plats
  • medföra okopplad hund
  • gräva upp växter
  • anordna bojförtöjning
  • förtöja eller ankra upp husbåt för mer än två dygn.

Allemansrätten – det här får du göra i naturen

I Sverige har vi allemansrätt, det innebär att du får utöva friluftsliv och röra dig fritt i naturen så länge du inte stör eller förstör.

Friluftsliv och allemansrätt
Träd och moln. Illustration

Serviceinformation

  • Ikon förBad/badplats Bad/badplats

Fakta

Bildat: 1983
Areal: cirka 309 hektar
Naturvårdsförvaltare: Västkuststiftelsen
Kommun: Tanum

Hitta hit

Reservatet som ligger utanför Heestrand i Tanums kommun kan bara nås med båt.

Länk till vägkarta Länk till annan webbplats.

Kontakt

Landshövding

Sten Tolgfors

Besöksadress

Se Kontakta oss

Postadress

403 40 Göteborg

Organisationsnummer

202100-2361

Följ oss