Risk för skogsbrand i Västra Götalands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Ålstadnäset

Naturreservatet Ålstadnäset är en vacker halvö i norra delen av sjön Gravlången, i Trollhättans kommun. Ekarna i naturreservatet påminner om en svunnen tid. Om ett ljust och öppet landskap.

Det har bott människor på Ålstadnäset. Men det är längesen. De sista husen revs förmodligen på 1920-talet. Du kan fortfarande se spåren i form av spisrester och husgrunder. Ålstadsnäsborna levde i ett ljust och öppet landskap, format av jordbruk och boskapsbete.

När boningarna och markerna lämnades började området att växa igen. Ekarna, som trivs i ljus, tvingades successivt in ett opassande mörker. Men ekar är sega träd. De står fortfarande kvar. Det betyder att vi har chansen att återskapa det ljusa och öppna landskap som nästan gått förlorat. Enligt skötselplanen ska markerna röjas och betesdjur återinföras i området.

Vi kommer att koncentrera arbetet till de gamla trädklädda betesmarkerna med skyddsvärda träd. Dessa träd, med sina pampiga grenverk, består av en massa småmiljöer. Exempelvis död ved, håligheter och blottad ved i soliga lägen. Alltsammans oerhört värdefullt för insektslivet.

Ålstadnäset är inte bara ekar och ekhagar. Det består också av lövskogar, lövsumpskogar, tallskogar, hällmarker och grannaturskog. Den här variationen är guld värd för livet. Mångfald skapar nämligen mer mångfald.

Naturreservatet är besöksvänligt med stigar, grillplatser och spänger över fuktiga partier. Stigarna tar dig från parkeringen till de södra spetsarna av områdets två näs. Där kan du bada från klipporna. Eller bara sätta dig ner på en bänk och njuta av utsikten över sjön.

Aktuellt för detta besöksmål

Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.

Föreskrifter

Du är välkommen besöka Ålstadnäsets naturreservat, men tänk på att det inte är tillåtet att:

  • skada levande träd eller buskar, samt skada eller ta bort döda träd
  • elda förutom på anvisad grillplats
  • lägga upp/förvara båt på land
  • förtöja eller dra upp båt på land under längre period än två dygn
  • medföra okopplad hund.

Allemansrätten – det här får du göra i naturen

I Sverige har vi allemansrätt, det innebär att du får utöva friluftsliv och röra dig fritt i naturen så länge du inte stör eller förstör.

Friluftsliv och allemansrätt
Träd och moln. Illustration

Fakta

Bildat: 2019
Areal: 45 hektar
Naturvårdsförvaltare: Västkuststiftelsen
Kommun: Trollhättan

Hitta hit

Till Ålstadnäset kommer du genom att från Sjuntorp köra mot Råda och sedan svänga av mot näset. Innan du kommer fram till själva näset ligger det fritidsbebyggelse och en liten badplats. Vägen är smal, så ta det lugnt.

Länk till Hitta.se Länk till annan webbplats.

Kontakt

Landshövding

Sten Tolgfors

Besöksadress

Se Kontakta oss

Postadress

403 40 Göteborg

Organisationsnummer

202100-2361

Följ oss