Utflyktstips

Sugen på att hitta nya smultronställen? Här visar vi upp några handplockade guldkorn från länet.
Med en kort film och länkar till mer information om platserna hoppas vi att du lockas ut till nya platser i naturen.
Åsnebyn
Söder om Mellerud ligger kulturreservatet Åsnebyn med en väl bevarad bondgård. Här kan du uppleva hur ett gammalt dalsländskt jordbruk såg ut.
Följ vandringsslingan genom olika naturtyper som ekhagar och strandängar. Mer än 100 fågelarter har setts här och det finns även trollfladdermöss på markerna. Eller fiska i sjön Kolungen bredvid där det finns såväl abborre som gädda. Gården omnämns första gången i ett dokument från 1380.
Gullspångsälven
Den mäktiga Gullspångsälvens möte med Vänern är överraskande stillsamt. Det är som om älven gjort sig av med alla energi i Åråsforsarna, strax öster om mynningen. Det är hur som helst ett område som är väl värt en utflykt.
Parkera vid Pipans båthamn och ta en kort, men pittoresk, promenad runt Amneholm. Ta sedan en betydligt längre tur västerut. Genom pelartallskogen och vasshavet, ut till Vänerns blå horisont vid Stora Harsholmen. Och på vägen får du chans att träffa på det rika fågellivet.
Västerhavsveckan
Västkusten har en marin informationscentral, Info Västerhavet. Vi har koll på havsmiljön. På allt från giftiga alger i musslor och vatten till oljeutsläpp.
Under Västerhavsveckan finns vi i Stenungsund, Sydkoster, på Askimsbadet och Nordstan i Göteborg. Kom och besök oss, så berättar vi hur det står till med havet!
Följ oss på Facebook @infovasterhavet, så håller vi dig uppdaterad 😊 Simma lugnt!
Hornborgasjön
Välkommen till Hornborgasjön! Här finns ju en väldig massa fåglar att titta på, men vad kan man mer göra?
- Låna en äventyrsväska – fulladdad med uppdrag, tips och utforskarmaterial.
- Vandra – runt sjön finns fina leder.
- Häng med en guide och besök naturum – här finns utställning, filmer och inbyggt fågeltorn.
- Hungrig? På Café Doppingen hittar du både fika, lunch och glass.
Koster och Kosterhavet
Gör ett djupdyk och upptäck havets natur! I @Kosterhavets.nationalpark finns det rikaste livet under ytan – här finns korallrev, sjögurkor, fotbollssvampar och en stor mängd andra marina organismer. Men även ovan vattenytan finns saker att göra. Ta ett bad, en paddeltur runt öarna, ladda ner vår app och vandra bland klapperstensfält och strandängar.
I vårt naturum är det alltid saker på gång: klappakvarium, utställningar, film och bildspel. Ute på bryggan kan du meta krabbor, och du kan låna med dig hink och flytväst. Vill du gå på upptäcktsfärd? Låna en upptäckarväska! I år fyller Sveriges första marina nationalpark 10 år – kom och fira!
Läs mer om Kosterhavets naturum på vår webbplats
Om Kosterhavets nationalpark
Sveriges nationalparker.se
Mellan Åkerström och Älvrummet
Fina barrskogar, sköna ekhagar, en mäktig älv, hisnande stup och grandiosa utsikter.
Få vandringar är lika vackra och varierade som leden mellan naturreservaten Åkerström och Älvrummet i Trollhättans kommun. Du får dessutom en rejäl portion kulturhistoria längs vägen. Exempelvis en magnifik vy över Olidans kraftverk, som reser sig likt Morias murar (om du sett Sagan om ringen) framför dig.
Ta en konstpaus i Borås
Stadskärnan är som ett gigantiskt konstgalleri med skulpturer, installationer och gigantiska muralmålningar. Strosa runt på egen hand eller följ med på en guidad visning. Ett givet stopp är vid popkonstnären Jim Dines gigantiska Pinocchiostaty som blev startskottet för Borås utveckling och erkännande som skulpturstad. Mitt i staden finns Textilmuseet – ett av Nordens ledande museer inom textil och en del av Textile Fashion Center.
Foto: Borås Stad, Fredrik Malmlund och Anna Sigge.
Gunnebo slott
Gunnebo slott, med tillhörande omgivningar på en kulle mellan Stensjön och Rådasjön i Mölndal, blev länets första kulturreservat 2003. Anläggningen med slott, övriga byggnader, park och trädgård byggdes i slutet av 1700-talet och var då ett av landets mest magnifika och moderna sommarnöjen. Idag kan du strosa runt i den välansade trädgården, gå på guidad rundtur inne i slottet eller ta en fika i Kaffehuset. Till helgen, 29-30 juni, arrangeras liefestival med både kurs och tävling i att slå med lie. Foto: Gunnebo Slott & Trädgårdar
Stäpplandskapet på Falan
Du behöver inte åka utomlands för att få uppleva osvensk natur.
I triangeln mellan Falköping, Tidaholm och Ulricehamn ligger ett pärlband av vackra små kullar. Det är öar av en natur som närmast påminner om ett stäpplandskap. Återstående rester av en tid när Sverige var mycket varmare än idag.
Flera av växterna på kullarna är oerhört svåra att hitta i resten av landet. Du måste utomlands för att få se maken. Osvenskt, som sagt.
Tack för din medverkan
Berätta hur vi kan göra den här sidan bättre. Dina synpunkter är värdefulla för oss och din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.
Tyvärr kan vi inte svara på dina synpunkter här. Om du har en fråga som du vill ha svar på kan du gå via kontaktinformation.