Länsstyrelsen Västernorrland – Västernorrland

Nya pandemirestriktioner från och med den 1 december

Folkhälsomyndigheten har i en hemställan bett regeringen att införa vaccinationsbevis vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar inomhus med fler än 100 besökare. Syftet är att minska risken för en ökad smittspridning. Regeringen har meddelat att de avser att gå vidare med förslaget och att det ska börja gälla den 1 december.

KALENDER

Natur och landsbygd

Sök LONA-bidrag senast 1 december

Lokala naturvårdssatsningen (LONA) ger möjlighet för kommuner att söka medel för projekt inom naturvård och friluftsliv. Det finns även särskilda satsningar på våtmarker och vilda pollinatörer.

Bo och leva

Vill du sprida ut aska?

Vill du sprida ut aska efter en avliden person på en annan plats än en begravningsplats? Då behöver du ansöka om tillstånd hos Länsstyrelsen. Använd vår e-tjänst.

Person med paraply som vänder sig efter vinden under regnoväder.

Samhälle

Konsekvensbaserade vädervarningar

SMHI har förnyat systemet för vädervarningar. SMHI kan ta hjälp av länsstyrelsen för att bedöma hur en väderhändelse kan komma att påverka vårt län. Det är även nya symboler och färger på varningarna.

Djur

Älgjakt 2021-2022

Regeringen beslutade i maj om om nya jakttider. Läs på om vad som gäller i länet under älgjakten 2021-2022, som just nu pågår.

Bo och leva

Ansök om omsättningsstöd

Den 1 oktober öppnade ansökan för stöden till enskilda näringsidkare och handelsbolag som har drabbats ekonomiskt till följd av coronapandemin. Ansökan är öppen till och med den 30 november 2021.

Besöksmål

Naturreservat och kulturmiljöer

Naturen är en bra plats att vistas i under pandemin. Frisk luft och enkelt att hålla avstånd. Här har vi samlat information och inspiration för dig som söker natur- och kulturmiljöupplevelser.

NYHETER

 • 2021-11-25

  Förste och tredje vice talmännen besöker Västernorrland

  Förste vice talman Åsa Lindestam (S) och tredje vice talman Kerstin Lundgren (C) besöker Västernorrland den 26-27 november. Programmet har fokus på demokrati och görs som ett led i riksdagens firande av demokratins genombrott för hundra år sedan. Besöket genomförs i samarbete med landshövding Berit Högman.
 • 2021-11-24

  Residenset och konsthallen färgsätts i orange

  Länsstyrelsen Västernorrland och en rad andra aktörer bjuder in till en gemensam aktion torsdagen den 25 november på torge...
 • 2021-11-24

  Stor investering har beviljats stöd i Västernorrland

  151 miljoner kronor har beviljats i stöd från Klimatklivet till en ny anläggning för produktion av e-metanol i Örnsköldsvik.
 • 2021-11-19

  Nu är det dags för en vecka fri från våld

  En mängd aktiviteter och seminarier kommer att arrangeras runt om i länet under den kommande kampanjveckan mot våld. Det g...