Länsstyrelsen Västernorrland – Västernorrland

Upplev länets vackra natur i sommar

Är du sugen på att upptäcka nya platser i länet, vill du ta del av utställningar vid naturum Höga Kusten eller bocka av vilka reservat du redan besökt i våra krysslistor? Vi har samlat information och inspiration för dig som söker natur- och kulturmiljöupplevelser.

KALENDER

 • 01 01 jul 2022 sep 2022 Klocka som ikon För tider, se program
  Tävla om Ångermanlands och Medelpads landskapsmåltid 25 nya landskapsmåltider ska utses i den nationella satsningen Svenska Landskapsrätter. Nu har professionella kockar och matkreatörer möjlighet att tävla om att skapa Medelpads och Ångermanlands nya l...

  Anmäl dig här – senast 1 september

 • 18 aug 2022 Klocka som ikon 09.30 - 15.00
  Jordbearbetning, växtskydd och maskindemonstrationer I samverkan med Lännäsdagen informerar vi om ogräs, integrerat växtskydd, växtföljder och syftet med jordbearbetning. Vi börjar på Hotell Hallstaberget och fortsätter efter lunch på Lantmännens förädl...

  Anmälningsdatum är passerat

 • 23 aug 2022 Klocka som ikon 13.00 - 14.00
  Information och rådgivning om Klimatklivet Har du en idé om en fysisk investering för att minska samhällets klimatpåverkan? Då kan du söka pengar från Klimatklivet. Vi erbjuder nu information och rådgivning för just dig.

  Anmäl dig här – senast 21 augusti

 • 31 01 aug 2022 sep 2022 Klocka som ikon För tider, se program
  Fyrlänskonferens:alkohol- och tobakstillsyn, ANDTS samt brottsförebyggande arbet... Länsstyrelserna i Norrbotten, Västerbotten, Jämtland och Västernorrland bjuder tillsammans med Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN) in till fyrlänskonferens rörande alkohol- och...

  Anmälningsdatum är passerat

Samhälle

Så påverkar omvärldsläget samhället

Med anledning av Rysslands invasion i Ukraina följer länsstyrelsen utvecklingen. Vi är den högsta civila myndigheten i länet för totalförsvaret och vi arbetar tillsammans med andra aktörer.

Djur

Bestämmelser för fiske i länet

Är du sugen på en fisketur? Det finns dock vissa bestämmelser för fisket och fredningsområden du behöver känna till och hålla dig uppdaterad kring. De är till för att skydda och bevara fiskbeståndet.

Brun höna med två kycklingar framför sig.

Natur och landsbygd

Krisstöd till jordbruket och yrkesfisket

Producenter inom fjäderfä- och animaliesektorn i jordbruket, växthusföretag och yrkesfiskare som fått kostnadsökningar till följd av kriget i Ukraina kan ansöka om ekonomiskt stöd.

Skylt med vägvisning till en vallokal.

Bo och leva

Val 2022: I höst är det dags att rösta igen

Riksdagvalet i Sverige 2022 kommer att äga rum söndagen den 11 september. Då genomförs även val till kommun- och regionfullmäktige.

En mås står på en sten ute i vattnet.

Miljö och vatten

Aktuell information om läget vid havet och kusten

Undrar du vad du ska göra om du ser algblomning, död säl, döda eller sjuka fåglar eller fiskar vid kusten? Informationscentralen för Bottniska viken har svaren och aktuell info om läget.

Om oss

Projekt för regional tillväxt

Länsstyrelserna arbetar för en hållbar tillväxt och utveckling i länet. Målet att alla ska ha möjlighet att bo, utvecklas och driva företag. I länet arbetar vi med flera projekt kopplade till detta.

NYHETER

 • 2022-08-16

  Snart startar björnjakten i Västernorrland

  Nu på söndag den 21 augusti startar årets björnjakt i Västernorrland. Totalt kommer 85 björnar få fällas under årets jakt. Jakten pågår som längst fram till den 15 oktober eller tills kvoten är fylld. Nytt för i år är att björnar som ska säljas för att bli livsmedel inte får flås innan de når en godkänd vilthanteringsanläggning.
 • 2022-08-16

  Så påverkas tillgången till betaltjänster när Kassagirot försvinner

  Kassagirot är en betaltjänstlösning för kontanthantering av räkningsbetalningar, kontoinsättningar, kortuttag och dagskass...
 • 2022-08-15

  Nu öppnar ansökan om krisstöd till yrkesfisket

  Från och med idag kan du som är yrkesfiskare söka krisstöd hos Länsstyrelsen för ökade kostnader i samband med Rysslands i...
 • 2022-08-11

  Podd om att leva och verka på landsbygden

  Drömmen om att köpa och driva sin egen gård delas av många, men vad krävs egentligen? Som en del i arbetet med att främja ...