Aktuella varningsmeddelanden i Västernorrlands länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Länsstyrelsen Västernorrland – Västernorrland

Upplev länets vackra natur

Är du sugen på att upptäcka nya platser i länet, vill du ta del av utställningar vid naturum Höga Kusten eller bocka av vilka reservat du redan besökt i våra krysslistor? Vi har samlat information och inspiration för dig som söker natur- och kulturmiljöupplevelser.

KALENDER

 • 23 maj 2024 Klocka som ikon 13.00 - 14.00
  Information och rådgivning om Klimatklivet Har du en idé om en fysisk investering för att minska samhällets klimatpåverkan? Då kan du söka pengar från Klimatklivet. Vi erbjuder nu information och rådgivning för just dig.

  Anmälningsdatum är passerat

 • 24 maj 2024 Klocka som ikon 08.00 - 10.00
  Information om invasiva främmande arter för dig som arbetar med grävning och anl... Behöver du veta hur du minskar spridningen av invasiva främmande arter i ditt arbete som entreprenör inom grävning och anläggning? Välkommen på ett webbinarium om hur du följer befintlig lagstiftning.

  Anmälningsdatum är passerat

 • 29 maj 2024 Klocka som ikon 12.10 - 12.55
  Dagens rätt: Stärkt rättighetsskydd för personer med funktionsnedsättning Vad krävs för att stärka skyddet av de mänskliga rättigheterna för personer med funktionsnedsättning? Varmt välkommen till ”Dagens rätt” – ett lunchseminarium om mänskliga rättigheter.

  Anmäl dig här – senast 26 maj

 • 30 maj 2024 Klocka som ikon 12.00 - 18.00
  Aktörsträff integration Välkommen till årets aktörträff inom integration! Under eftermiddagen presenteras aktuell information om migrationspolitik, kompetensbehov, mottagande och aktiviteter. Vi får även ta del av goda exemp...

  Anmälningsdatum är passerat

En grå hundbädd med en en färgglad hundleksak.

Djur

Omhändertagen hund söker ett nytt hem

Just nu finns det en omhändertagen hund som söker ett nytt hem. Är du eller någon du känner sugen på att köpa den? Fyll i en intresseanmälan.

Illustration av händer som håller en mobil som visar en enkät på skärmen.

Tyck till om våra reservat!

Har du besökt något av våra naturreservat? Svara då gärna på vår enkät. Det hjälper oss att förstå hur vi ska sköta våra skyddade områden på bästa sätt. Enkäten är öppen till och med den 15 november.

En närbild på den blåa EU-flaggan med gula stjärnor mot en klarblå himmel.

EU-val 2024

Den 9 juni är det val till EU-parlamentet. Förtidsröstningen öppnar 22 maj. Hos Valmyndigheten hittar du allt du behöver veta inför valet. Länsstyrelsen ansvarar för sluträkning av rösterna i länet.

Illustration med en karta över delar av norra Europa där Sverige är färgmarkerat. Och Västernorrlands län är utlyft i en annan färg.

Miljö och vatten

Aktuella större etableringar i länet

Flera industrietableringar är på gång i länet. Det är en del i omställningen för en hållbar industriell utveckling. Vi har en viktig roll i prövningsprocessen - ta del av läget just nu i projekten.

Natur och landsbygd

Stöd till jordbruk och landsbygd

Du som är jordbruksföretagare kan få stöd för att utveckla eller investera i ditt företag. Stöden kan sökas för olika projekt eller investeringar som utvecklar landsbygden.

Natur och landsbygd

Tillfälligt längre handläggningstider

Vi har nyligen genomfört en organisationsförändring inom miljö- och vattenverksamheterna. Och det rekryteras nya kollegor. Därför har vi just nu något längre handläggningstider inom några områden.

NYHETER

 • 2024-05-22

  Olämpligt att grilla och elda utanför iordningsställda fasta grillplatser i skog och mark

  Idag genomförde Länsstyrelsen Västernorrland, tillsammans med Räddningsregion MittNorrland, länets kommuner, Trafikverket och skogsbolag, ett regionalt samverkansmöte på grund av risken för skogsbrand i länet. På rekommendation av räddningstjänsten beslutades det att informera allmänheten om att det just nu är olämpligt att grilla och elda utanför iordningsställda fasta grillplatser i skog och mark.
 • 2024-05-22

  Biologiska mångfaldens dag

  Idag den 22 maj är det Biologiska mångfaldens dag. Den biologiska mångfalden är en förutsättning för allt liv på jorden oc...
 • 2024-05-20

  Beredskapsplanering ska skydda kulturarvet

  Den 13 maj samlades Rådet för skydd av kulturarv för första gången. Rådet består av högsta ledningen för myndigheter inom ...
 • 2024-05-16

  Sveriges landshövdingar samlades runt beredskapsfrågorna

  I veckan träffades Sveriges landshövdingar på Gotland för att fortsätta arbetet med att samordna landets civila beredskap.

Landshövding

Carin Jämtin

Besöksadress

Nybrogatan 15 och Pumpbacksgatan 19

Postadress

871 86 Härnösand

Organisationsnummer

202100-2445

Följ oss