Risk för vattenbrist i Västernorrlands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Länsstyrelsen Västernorrland – Västernorrland

Upplev länets vackra natur i sommar

Är du sugen på att upptäcka nya platser i länet, vill du ta del av utställningar vid naturum Höga Kusten eller bocka av vilka reservat du redan besökt i våra krysslistor? Vi har samlat information och inspiration för dig som söker natur- och kulturmiljöupplevelser.

KALENDER

 • 01 01 jul 2022 sep 2022 Klocka som ikon För tider, se program
  Tävla om Ångermanlands och Medelpads landskapsmåltid 25 nya landskapsmåltider ska utses i den nationella satsningen Svenska Landskapsrätter. Nu har professionella kockar och matkreatörer möjlighet att tävla om att skapa Medelpads och Ångermanlands nya l...

  Anmäl dig här – senast 1 september

 • 18 aug 2022 Klocka som ikon 09.30 - 15.00
  Jordbearbetning, växtskydd och maskindemonstrationer I samverkan med Lännäsdagen informerar vi om ogräs, integrerat växtskydd, växtföljder och syftet med jordbearbetning. Vi börjar på Hotell Hallstaberget och fortsätter efter lunch på Lantmännens förädl...

  Anmäl dig här – senast 15 augusti

 • 23 aug 2022 Klocka som ikon 13.00 - 14.00
  Information och rådgivning om Klimatklivet Har du en idé om en fysisk investering för att minska samhällets klimatpåverkan? Då kan du söka pengar från Klimatklivet. Vi erbjuder nu information och rådgivning för just dig.

  Anmäl dig här – senast 21 augusti

 • 31 01 aug 2022 sep 2022 Klocka som ikon För tider, se program
  Fyrlänskonferens:alkohol- och tobakstillsyn, ANDTS samt brottsförebyggande arbet... Länsstyrelserna i Norrbotten, Västerbotten, Jämtland och Västernorrland bjuder tillsammans med Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN) in till fyrlänskonferens rörande alkohol- och...

  Anmälningsdatum är passerat

Samhälle

Så påverkar omvärldsläget samhället

Med anledning av Rysslands invasion i Ukraina följer länsstyrelsen utvecklingen. Vi är den högsta civila myndigheten i länet för totalförsvaret och vi arbetar tillsammans med andra aktörer.

Djur

Bestämmelser för fiske i länet

Är du sugen på en fisketur? Det finns dock vissa bestämmelser för fisket och fredningsområden du behöver känna till och hålla dig uppdaterad kring. De är till för att skydda och bevara fiskbeståndet.

Brun höna med två kycklingar framför sig.

Natur och landsbygd

Krisstöd till jordbruket och yrkesfisket

Producenter inom fjäderfä- och animaliesektorn i jordbruket, växthusföretag och yrkesfiskare som fått kostnadsökningar till följd av kriget i Ukraina kan ansöka om ekonomiskt stöd.

Skylt med vägvisning till en vallokal.

Bo och leva

Val 2022: I höst är det dags att rösta igen

Riksdagvalet i Sverige 2022 kommer att äga rum söndagen den 11 september. Då genomförs även val till kommun- och regionfullmäktige.

En mås står på en sten ute i vattnet.

Miljö och vatten

Aktuell information om läget vid havet och kusten

Undrar du vad du ska göra om du ser algblomning, död säl, döda eller sjuka fåglar eller fiskar vid kusten? Informationscentralen för Bottniska viken har svaren och aktuell info om läget.

Om oss

Projekt för regional tillväxt

Länsstyrelserna arbetar för en hållbar tillväxt och utveckling i länet. Målet att alla ska ha möjlighet att bo, utvecklas och driva företag. I länet arbetar vi med flera projekt kopplade till detta.

NYHETER

 • 2022-08-11

  Podd om att leva och verka på landsbygden

  Drömmen om att köpa och driva sin egen gård delas av många, men vad krävs egentligen? Som en del i arbetet med att främja en långsiktig livsmedelsförsörjning och lyfta de gröna näringarna i Västernorrland har Länsstyrelsen Västernorrland varit involverad i en ny podcast.
 • 2022-08-09

  Nu öppnar ansökan om krisstöd för animalie- och växthussektorn

  Från och med idag, den 9 augusti, kan du som är producent inom animalie- och växthussektorn söka krisstöd för ökade kostna...
 • 2022-08-01

  Valaffischering inför valen 2022 – det här gäller

  Mellan 14 augusti och 18 september är det tillåtet att ha valaffischer uppsatta längst med allmänna vägar utanför område m...
 • 2022-07-15

  Historien om Länsresidenset i Härnösand

  Är du nyfiken på Residensets historia och arkitektur? Michael Thörne, bebyggelseantikvarie på Länsstyrelsen Västernorrland...