Länsstyrelsen Västernorrland – Västernorrland

Upplev länets vackra natur

Är du sugen på att upptäcka nya platser i länet, vill du ta del av utställningar vid naturum Höga Kusten eller bocka av vilka reservat du redan besökt i våra krysslistor? Vi har samlat information och inspiration för dig som söker natur- och kulturmiljöupplevelser.

KALENDER

 • 01 07 jul 2024 Klocka som ikon 09.00 - 16.00
  Fäbodveckan - en chans att uppleva vårt kulturarv Välkommen till en hel vecka med fokus på fäbodkulturen och dess historia. Träffa fäboddjur, gå på tipsrunda, prova slå med lie och lär dig mer om biologisk mångfald, historisk matproduktion och lokala...

  Ingen anmälan krävs

 • 06 jul 2024 Klocka som ikon 10.00 - 17.00
  Slåtterkurs vid Granbodåsen Detta är en kurs för dig som vill bidra till att öka den biologiska mångfalden, främja ängsblommornas överlevnad och förbättra binas förutsättningar med hjälp av lien.

  Anmäl dig här – senast 1 juli

 • 11 jul 2024 Klocka som ikon 10.00 - 17.00
  Slåtterkurs vid Gammelgården i Myckelgensjö Välkommen att lära dig mer om lieslåtter. Detta är en kurs för dig som vill bidra till att öka den biologiska mångfalden, främja ängsblommornas överlevnad och förbättra binas förutsättningar med hjälp...

  Anmäl dig här – senast 4 juli

 • 12 jul 2024 Klocka som ikon 10.00 - 17.00
  Slåtterkurs vid Gudmundstjärn Välkommen att lära dig mer om lieslåtter. Detta är en kurs för dig som vill bidra till att öka den biologiska mångfalden, främja ängsblommornas överlevnad och förbättra binas förutsättningar med hjälp...

  Anmäl dig här – senast 4 juli

Natur och landsbygd

Stöd till jordbruk och landsbygd

Du som är jordbruksföretagare kan få stöd för att utveckla eller investera i ditt företag. Stöden kan sökas för olika projekt eller investeringar som utvecklar landsbygden.

Djur

Bestämmelser för fiske i länet

Är du sugen på en fisketur? Det finns dock vissa bestämmelser för fisket och fredningsområden du behöver känna till och hålla dig uppdaterad kring. De är till för att skydda och bevara fiskbeståndet.

Illustration av händer som håller en mobil som visar en enkät på skärmen.

Tyck till om våra reservat!

Har du besökt något av våra naturreservat? Svara då gärna på vår enkät. Det hjälper oss att förstå hur vi ska sköta våra skyddade områden på bästa sätt. Enkäten är öppen till och med den 15 november.

Illustration med en karta över delar av norra Europa där Sverige är färgmarkerat. Och Västernorrlands län är utlyft i en annan färg.

Miljö och vatten

Aktuella större etableringar i länet

Flera industrietableringar är på gång i länet. Det är en del i omställningen för en hållbar industriell utveckling. Vi har en viktig roll i prövningsprocessen - ta del av läget just nu i projekten.

Natur och landsbygd

Tillfälligt längre handläggningstider

Vi har nyligen genomfört en organisationsförändring inom miljö- och vattenverksamheterna. Och det rekryteras nya kollegor. Därför har vi just nu något längre handläggningstider inom några områden.

Person sitter på trappan till en fäbod som står på ängsmark framför ett skogsparti.

Natur och landsbygd

Är du intresserad av en jordbruksfastighet?

Nu kan du ta del av våra pågående tillståndsprövningar av lantbruksfastigheter i länet på vår webbplats. Du har också möjlighet att prenumerera för att få avisering till din e-post.

NYHETER

 • 2024-06-10

  Fyra föreningar fick svenska flaggor och fanor

  Under en ceremoni på residenset i Härnösand den 5 juni delade landshövding Carin Jämtin ut flaggor och fanor på uppdrag av...
 • 2024-06-07

  Länsstyrelsen Västernorrland är redo för rösträkning

  Nu på söndag den 9 juni är det val till Europaparlamentet (EU-valet). Länsstyrelsen Västernorrland är regional valmyndighe...
 • 2024-05-31

  Talman Andreas Norlén besökte Västernorrland

  Torsdag den 30 maj besökte talman Andreas Norlén Västernorrland för att bland annat prata om demokrati, inviga en demokrat...

Landshövding

Carin Jämtin

Besöksadress

Nybrogatan 15 och Pumpbacksgatan 19

Postadress

871 86 Härnösand

Organisationsnummer

202100-2445

Följ oss