Länsstyrelsen Västernorrland – Västernorrland

Upplev länets vackra natur

Är du sugen på att upptäcka nya platser i länet, vill du ta del av utställningar vid naturum Höga Kusten eller bocka av vilka reservat du redan besökt i våra krysslistor? Vi har samlat information och inspiration för dig som söker natur- och kulturmiljöupplevelser.

KALENDER

 • 15 aug 2024 Klocka som ikon 09.30 - 15.00
  Framtidens lantbruk i fokus på Lännäsdagen Välkommen till en heldag om forskning och utveckling av vallodling och foder samt visning av demonstrationsodlingar och försök.

  Anmäl dig här – senast 12 augusti

 • 25 aug 2024 Klocka som ikon 09.00 - 15.30
  Kunskapsdag om dopning Välkommen till en utbildningsdag om dopning! Från att länge ha varit ett isolerat idrottsproblem har dopning under de senaste decennierna vuxit till ett samhällsproblem. Dopning med förbjudna preparat...

  Anmäl dig här – senast 12 augusti

 • 11 sep 2024 Klocka som ikon 13.00 - 15.00
  Webbutbildning: GIS-stöd för små avlopp 11 september Välkommen till en webbutbildning om hur du använder GIS-stödet för små avlopp vid bedömning av skyddsnivån i samband med prövning av små avlopp. Vi lär dig hur verktyget är uppbyggt och hur du kan anv...

  Anmäl dig här – senast 6 september

 • 12 sep 2024 Klocka som ikon 06.30 - 20.00
  Studieresa om ekologiskt jordbruk Följ med till Ann-Sofie Englund, vinnare av Lammtoppen 2023, och Åsa Vilhelmsson och Anders Assis som driver Haskens regenerativa lantbruk i Ljusdal. Vi åker gemensamt med buss till Hälsingland på mor...

  Anmäl dig här – senast 1 september

En mås står på en sten ute i vattnet.

Miljö och vatten

Aktuell information om läget vid havet och kusten

Undrar du vad du ska göra om du ser algblomning, död säl, döda eller sjuka fåglar eller fiskar vid kusten? Informationscentralen för Bottniska viken har svaren och aktuell info om läget.

Natur och landsbygd

Tillfälligt längre handläggningstider

Vi har nyligen genomfört en organisationsförändring inom miljö- och vattenverksamheterna. Och det rekryteras nya kollegor. Därför har vi just nu något längre handläggningstider inom några områden.

Natur och landsbygd

Stöd till jordbruk och landsbygd

Du som är jordbruksföretagare kan få stöd för att utveckla eller investera i ditt företag. Stöden kan sökas för olika projekt eller investeringar som utvecklar landsbygden.

Illustration av händer som håller en mobil som visar en enkät på skärmen.

Tyck till om våra reservat!

Har du besökt något av våra naturreservat? Svara då gärna på vår enkät. Det hjälper oss att förstå hur vi ska sköta våra skyddade områden på bästa sätt. Enkäten är öppen till och med den 15 november.

Djur

Bestämmelser för fiske i länet

Är du sugen på en fisketur? Det finns dock vissa bestämmelser för fisket och fredningsområden du behöver känna till och hålla dig uppdaterad kring. De är till för att skydda och bevara fiskbeståndet.

Person sitter på trappan till en fäbod som står på ängsmark framför ett skogsparti.

Natur och landsbygd

Är du intresserad av en jordbruksfastighet?

Nu kan du ta del av våra pågående tillståndsprövningar av lantbruksfastigheter i länet på vår webbplats. Du har också möjlighet att prenumerera för att få avisering till din e-post.

NYHETER

 • 2024-07-04

  Ta del av länsstyrelsernas seminarier från Almedalen

  Under årets Almedalsvecka arrangerade länsstyrelserna gemensamt tre seminarier. De handlade om ledarskap i kris och krig, ...
 • 2024-06-28

  Nu är fältkontrollerna i gång!

  Ser du en person som är ute och går längs en åkerkant? Det kan vara en av länsstyrelsens arealkontrollanter.
 • 2024-06-27

  Historiska miljöer välkomnar besökare under Fäbodveckan

  Under fäbodveckan 1-7 juli öppnas flera platser upp för allmänheten och erbjuder aktiviteter som tunnbrödbak, tipsrunda, l...

Landshövding

Carin Jämtin

Besöksadress

Nybrogatan 15 och Pumpbacksgatan 19

Postadress

871 86 Härnösand

Organisationsnummer

202100-2445

Följ oss