Risk för gräsbrand i Östergötlands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Länsstyrelsen Östergötland – Östergötland

Varje kilowattimme (kWh) räknas

Just nu är energisituationen i Sverige och Europa kraftigt ansträngd. Prisnivåerna på el är höga och kan stiga ännu mer. Det finns också risk att elen inte räcker för vissa timmar i vinter. Vi kan tillsammans förbättra situationen genom att minska elanvändningen.

KALENDER

 • 21 28 mar 2023 Klocka som ikon För tider, se program
  Utbildning i 100 % ren hårdträning Länsstyrelsen Östergötland i samverkan med länets kommuner, RF SISU Östergötland och polisen bjuder in till en utbildning om dopning och förebyggande insatser inom ramen för 100 % ren hårdträning.

  Anmälningsdatum är passerat

 • 23 mar 2023 Klocka som ikon 08.30 - 09.30
  Frukostwebbinarie om ekoxekomposter Vill du veta vilka fler arter som gynnas av ekoxekomposter? Välkommen att anmäla dig till vårt frukostwebbinarie där biologen Claud Youssif presenterar sitt examensarbete tillsammans med handledaren N...

  Anmäl dig här – senast 23 mars

 • 23 mar 2023 Klocka som ikon 09.00 - 15.30
  Handläggarträff -
  Strandskydd och Vattenverksamhet
  Länsstyrelsen Östergötland bjuder in till en handläggarträff om strandskydd och om vattenverksamhet. Målgruppen är ni som arbetar med prövning och tillsyn vid länets kommuner.

  Anmälningsdatum är passerat

 • 29 mar 2023 Klocka som ikon 08.30 - 09.30
  Frukostwebbinarie om veteranisering med Vikki Bengtsson, Pro Natura Vill du veta senaste nytt om vilken veteraniseringsmetod, det vill säga medvetna skador på träd, som är mest gynnande för biologisk mångfald? Välkommen att anmäla dig till vårt frukostwebbinarie.

  Anmäl dig här – senast 29 mars

Tre händer på varandra

Samhälle

Statsbidrag för integrationsinsatser

Kommuner, kommunalförbund och ideella organisationer kan ansöka om statsbidrag för att bedriva olika integrationsinsatser i Östergötland. Årets utlysningar är nu öppna. Det finns tre olika statsbidrag

Miljö och vatten

Hållbar vattenanvändning

För att säkerställa tillgången till rent vatten även i framtiden behöver vi övergå till en hållbar vattenanvändning. Här finns tips och råd för hur du kan spara på vattnet.

Djur

Licensjakt på lodjur

Lodjursjakten startar den 1 mars 2023 och varar som längst till och med den 31 mars. Jakten sker i hela länet med en områdesgräns i Motala Ströms vattensystem.

Om oss

Jobba hos oss

Länsstyrelsen Östergötland arbetar för att regionen ska vara attraktiv att leva, studera, arbeta och utveckla företag i. Vill du bli en av oss?

Om oss

Tillstånd och dispenser under året - Vad beslutar Länsstyrelsen egentligen?

För dig som är nyfiken kan du titta närmare på hur många beslut Länsstyrelsen Östergötland tog från januari till oktober 2022 inom områdena miljöfarlig verksamhet, naturskydd och vattenverksamhet.

Samhälle

Säkerhet och beredskap

Länsstyrelsen arbetar med bland annat samordning och utbildningar inom krisberedskap och civilt försvar. Vi beslutar om civila skyddsobjekt och gör tillsyn av säkerhetsskydd.

NYHETER

 • 2023-03-21

  Miljöteknik i fokus under delegationsresa till Norge

  Den 20 till 22 mars befinner sig landshövding Carl Fredrik Graf tillsammans med en delegation från Östergötland i Oslo. Syftet med resan är att främja länets affärsrelationer inom förnybar energi och miljöteknik.
 • 2023-03-13

  Nytt nummer av Grödan 1/2023

  Årets första nummer av Grödan fokuserar på den nya jordbrukspolitiken.
 • 2023-03-08

  Ny invasiv art upptäckt i Vättern

  Vid provtagning av småkryp i Vätterns strandzon påträffades Större rovmärla för första gången i Sverige och Norden. Enligt...
 • 2023-03-07

  Fyra miljoner till utbildningsprojekt ska snabba på vägen till jobb inom hälso- och sjukvården för nyanlända

  Länsstyrelserna har återigen fått i uppdrag att fördela pengar till projekt som anordnar utbildningar för nyanlända, asyls...