Aktuella varningsmeddelanden i Östergötlands länJust nu är det flera vädervarningar i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Länsstyrelsen Östergötland – Östergötland

Läget i vår omvärld

Med anledning av Rysslands invasion av Ukraina är det många som känner oro inför det osäkra omvärldsläget. Här samlar vi några länkar till relevant information.

KALENDER

 • 28 jun 2022 Klocka som ikon 14.00 - 17.30
  INSTÄLLT - Fältvandring Vadstena Fältvandring Vadstena. Blommande trädor, åkerkanter, pollinerande insekter och fågelliv.

  Anmälningsdatum är passerat

 • 21 aug 2022 Klocka som ikon 09.00 - 12.00
  Tvåstegsraket i andelsjordbruk tillfälle 2 – skörd och lagring Ta chansen att inspireras av Dana och Emma när de berättar om att driva andelsjordbruk. Vi besöker Three Oaks Community Farm på Vikbolandet som odlar till 50 hushåll på 400 kvm. Under tre timmar komme...

  Anmäl dig här – senast 12 augusti

 • 28 aug 2022 Klocka som ikon 11.00 - 15.00
  Invigning av Månhults naturreservat Boxholms skogar AB, Boxholms kommun, Naturum Sommen, Östergötlands naturalhistoriska förening och Länsstyrelsen bjuder gemensamt in dig till att fira invigning av Månhults naturreservat.

  Anmäl dig här – senast 22 augusti

 • 31 aug 2022 Klocka som ikon 13.00 - 16.00
  Välkommen till en utbildning om risk- och skyddsfaktorer som påverkar barn och ungas hälsa och utveckling och hur organisationer kan arbeta förebyggande med detta.

  Anmäl dig här – senast 26 augusti

Miljö och vatten

Miljö och vatten

På sommaren vistas vi ofta vid sjö och hav. Det är lätt att stöta på algblomning. Det kan också bli torrt i markerna och vi kan få brist på dricksvatten. Här hittar du information om miljö och vatten.

Vill du bli naturkunnig?

Vill du lära dig mer om den svenska naturen? Eller kanske bara testa dina kunskaper? Lär känna naturen hemifrån med vår kostnadsfria e-kurs.

Samhälle

Driver du ett bevakningsföretag?

Bevakningsföretag behöver ansöka om auktorisation av företaget och om godkännande av personal. Skyddsvakter behöver ett särskilt godkännande. Länsstyrelsen hanterar alla dessa ansökningar.

Samhälle

Säkerhet och beredskap

Länsstyrelsen arbetar med bland annat samordning och utbildningar inom krisberedskap och civilt försvar. Vi beslutar om civila skyddsobjekt och gör tillsyn av säkerhetsskydd.

Illustration med svensk flagga och röd husgavel mot blå himmel.

Informationsverige.se

Länsstyrelsernas webbplats med samhällsinformation för dig som är ny i Sverige. Webbplatsen är översatt till flera språk.

Lila lupiner

Djur

Invasiva främmande arter

Invasiva främmande arter är ett av de absolut största hoten mot biologisk mångfald. Här hittar du samlad information om vilka arter som är invasiva och vad du kan göra för att de inte ska spridas mer.

NYHETER

 • 2022-06-21

  Östergötland har fått en egen landskapsärta

  Sveriges landskapsärtor är utvalda. Vid en tillställning delade Kålrotsakademien ut fröpåsar med ärtor till landets 21 lan...
 • 2022-06-20

  Landshövdingen på hembygdsturné i Östergötland

  Onsdagen den 22 juni åker landshövding Carl Fredrik Graf på hembygdsturné för första gången sedan innan pandemin. Under da...
 • 2022-06-17

  Länsstyrelsen har undersökt hur människor i Långbogenreviret ser på rovdjur

  Länsstyrelsen Östergötland har undersökt hur allmänhet, jakthundsägare och tamdjursägare boendes i vargreviret Långbogen s...