Aktuella varningsmeddelanden i Östergötlands länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Länsstyrelsen Östergötland – Östergötland

Friluftsliv

Att vistas i naturen är bra för både kropp och själ. Här kan du hitta inspiration till utflykter i Östergötlands natur. Välkommen ut i naturen!

KALENDER

 • 28 jun 2022 Klocka som ikon 14.00 - 17.30
  INSTÄLLT - Fältvandring Vadstena Fältvandring Vadstena. Blommande trädor, åkerkanter, pollinerande insekter och fågelliv.

  Anmälningsdatum är passerat

 • 21 aug 2022 Klocka som ikon 09.00 - 12.00
  Tvåstegsraket i andelsjordbruk tillfälle 2 – skörd och lagring Ta chansen att inspireras av Dana och Emma när de berättar om att driva andelsjordbruk. Vi besöker Three Oaks Community Farm på Vikbolandet som odlar till 50 hushåll på 400 kvm. Under tre timmar komme...

  Anmäl dig här – senast 12 augusti

 • 28 aug 2022 Klocka som ikon 11.00 - 15.00
  Invigning av Månhults naturreservat Boxholms skogar AB, Boxholms kommun, Naturum Sommen, Östergötlands naturalhistoriska förening och Länsstyrelsen bjuder gemensamt in dig till att fira invigning av Månhults naturreservat.

  Anmäl dig här – senast 22 augusti

 • 31 aug 2022 Klocka som ikon 13.00 - 16.00
  Välkommen till en utbildning om risk- och skyddsfaktorer som påverkar barn och ungas hälsa och utveckling och hur organisationer kan arbeta förebyggande med detta.

  Anmäl dig här – senast 26 augusti

En höna i en tatuerad kvinnas famn. 

Natur och landsbygd

Krisstöd till jordbruket

Producenter inom fjäderfä- och animaliesektorn i jordbruket, växthusföretag och yrkesfiskare som fått kostnadsökningar till följd av kriget i Ukraina kan ansöka om ekonomiskt stöd.

Illustration med svensk flagga och röd husgavel mot blå himmel.

Informationsverige.se

Länsstyrelsernas webbplats med samhällsinformation för dig som är ny i Sverige. Webbplatsen är översatt till flera språk.

Samhälle

Driver du ett bevakningsföretag?

Bevakningsföretag behöver ansöka om auktorisation av företaget och om godkännande av personal. Skyddsvakter behöver ett särskilt godkännande. Länsstyrelsen hanterar alla dessa ansökningar.

Samhälle

Säkerhet och beredskap

Länsstyrelsen arbetar med bland annat samordning och utbildningar inom krisberedskap och civilt försvar. Vi beslutar om civila skyddsobjekt och gör tillsyn av säkerhetsskydd.

Miljö och vatten

Miljö och vatten

På sommaren vistas vi ofta vid sjö och hav. Det är lätt att stöta på algblomning. Det kan också bli torrt i markerna och vi kan få brist på dricksvatten. Här hittar du information om miljö och vatten.

Lila lupiner

Djur

Invasiva främmande arter

Invasiva främmande arter är ett av de absolut största hoten mot biologisk mångfald. Här hittar du samlad information om vilka arter som är invasiva och vad du kan göra för att de inte ska spridas mer.

NYHETER

 • En höna i en tatuerad kvinnas famn. 
  2022-06-27

  Nu öppnar ansökan om krisstöd för fjäderfä

  Från och med idag kan du som är producent inom fjäderfäsektorn söka krisstöd hos Länsstyrelsen för ökade kostnader i samband med Rysslands invasion av Ukraina. Länsstyrelsen i Östergötland handlägger och administrerar samtliga ärenden.
 • 2022-06-21

  Nytt uppdrag för att öka utrikes födda kvinnors inträde på arbetsmarknaden

  Regeringen ger Länsstyrelsen och flera myndigheter i uppdrag att ta fram en myndighetsgemensam plan för att öka utrikes fö...
 • 2022-06-21

  Östergötland har fått en egen landskapsärta

  Sveriges landskapsärtor är utvalda. Vid en tillställning delade Kålrotsakademien ut fröpåsar med ärtor till landets 21 lan...
 • 2022-06-20

  Landshövdingen på hembygdsturné i Östergötland

  Onsdagen den 22 juni åker landshövding Carl Fredrik Graf på hembygdsturné för första gången sedan innan pandemin. Under da...