Danshöjden

Foto: Malin Leander

I naturreservatet finns en blandning av olika miljöer på en ganska liten yta och här kan du upptäcka mycket under en liten stunds vandring på de markerade stigarna.

Närbild på Bäver i vatten

Naturreservatet sträcker sig ned mot Svarttjärnet där bergryggen sluttar brant ned. Runt bäcken finns mest gran men även en del lövträd. Uppe på höjden är det mest tall. I branterna finns flera signalarter av mossa, bland annat fällmossa, klippfrullania och guldlockmossa. På någon av de många granlågorna kan du kanske också få syn på den ovanliga gräddtickan. Det finns många gamla träd i reservatet och har du tur kan du få höra spillkråkan hacka eller kanske se en järpe.

Från parkeringsplatsen kan du följa bäcken, för att sedan gå upp på höjden där det förr i tiden ofta var dans (därav namnet), och ta stigen nedåt mot Svarttjärnet till en bit sumpmark där bävern brukar hålla till, för att sedan följa branten tillbaka till där du började

Föreskrifter

Du är välkommen att besöka naturreservatet Danshöjden men tänk på att det inte är tillåtet att

  • utanför väg och parkeringsplats framföra motordrivet fordon
  • utplantera växt- eller djurart
  • över natten ställa upp husbil eller husvagn.

Serviceinformation

  • Informationstavla Informationstavla
  • Parkering Parkering
  • Vandringsled Vandringsled

Kontakt

Fakta

Bildat: 2014
Areal: 9 hektar
Naturvårdsförvaltare: Länsstyrelsen/Västkuststiftelsen
Kommun: Bengtsfors

Hitta hit

Naturreservatet ligger ca 16 km norr om Bengtsfors. Ta väg 172 från Bengtsfors. Efter ca 12 km sväng höger mot Skifors, kör över järnvägen och håll till höger i nästa vägkorsning. Därifrån är det 2,4 km till den lilla skogsbilvägen som leder ned till naturreservatets parkeringsplats.

Länk till Hitta.selänk till annan webbplats