Aktuella varningsmeddelanden i Västra Götalands länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Danshöjden

Foto: Malin Leander

I naturreservatet finns en blandning av olika miljöer på en ganska liten yta och här kan du upptäcka mycket under en liten stunds vandring på de markerade stigarna.

Närbild på Bäver i vatten

Naturreservatet sträcker sig ned mot Svarttjärnet där bergryggen sluttar brant ned. Runt bäcken finns mest gran men även en del lövträd. Uppe på höjden är det mest tall. I branterna finns flera signalarter av mossa, bland annat fällmossa, klippfrullania och guldlockmossa. På någon av de många granlågorna kan du kanske också få syn på den ovanliga gräddtickan. Det finns många gamla träd i reservatet och har du tur kan du få höra spillkråkan hacka eller kanske se en järpe.

Från parkeringsplatsen kan du följa bäcken, för att sedan gå upp på höjden där det förr i tiden ofta var dans (därav namnet), och ta stigen nedåt mot Svarttjärnet till en bit sumpmark där bävern brukar hålla till, för att sedan följa branten tillbaka till där du började

Aktuellt för detta besöksmål

Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.

Föreskrifter

Du är välkommen att besöka naturreservatet Danshöjden men tänk på att det inte är tillåtet att

  • utanför väg och parkeringsplats framföra motordrivet fordon
  • utplantera växt- eller djurart
  • över natten ställa upp husbil eller husvagn.

Allemansrätten – det här får du göra i naturen

I Sverige har vi allemansrätt, det innebär att du får utöva friluftsliv och röra dig fritt i naturen så länge du inte stör eller förstör.

Friluftsliv och allemansrätt
Träd och moln. Illustration

Serviceinformation

  • Ikon förInformationstavla Informationstavla
  • Ikon förParkering Parkering
  • Ikon förVandringsled Vandringsled

Fakta

Bildat: 2014
Areal: 9 hektar
Naturvårdsförvaltare: Västkuststiftelsen
Kommun: Bengtsfors

Hitta hit

Naturreservatet ligger cirka 16 km norr om Bengtsfors. Ta väg 172 från Bengtsfors. Efter cirka 12 km sväng höger mot Skifors, kör över järnvägen och håll till höger i nästa vägkorsning. Därifrån är det 2,4 kilometer till den lilla skogsbilvägen som leder ned till naturreservatets parkeringsplats.

Karta med vägbeskrivning Länk till annan webbplats.

Kontakt

Landshövding

Sten Tolgfors

Besöksadress

Se Kontakta oss

Postadress

403 40 Göteborg

Organisationsnummer

202100-2361

Följ oss