Länsstyrelsen Västra Götaland – Västra Götaland

Tre elledningar sträcker sig mellan elstolpar.

Varje kilowattimme räknas

Just nu är energisituationen i Sverige och Europa kraftigt ansträngd. Prisnivåerna på el är höga och kan stiga ännu mer. Det finns också risk att elen inte räcker för vissa timmar i vinter. Vi kan tillsammans förbättra situationen genom att minska elanvändningen.

KALENDER

 • 01 feb 2023 Klocka som ikon 09.00 - 16.30
  Svartsjuka är inte romantiskt: Nationell konferens Den 1 februari håller vi en digital nationell konferens med fokus på killars våld mot tjejer och våld i ungas relationer. Konferensen utgör startskottet för kampanjen ”Svartsjuka är inte romantiskt”, ...

  Anmälningsdatum är passerat

 • 01 feb 2023 Klocka som ikon 10.30 - 11.30
  Hakuna matata ’inga problem’ - eller? En introduktion till språk och modersmål i... Denna online-föreläsning ger en introduktion till språk och modersmål i Afrika med koppling till samhällsorientering för nyanlända i Sverige. Det som slentrianmässigt kallas för ”udda språk” i en sven...

  Anmälningsdatum är passerat

 • 02 feb 2023 Klocka som ikon 09.00 - 13.00
  Produktion av ekologiskt utsäde Vi måste öka produktionen av ekologiskt utsäde. Volymerna är små samtidigt som de nya reglerna begränsar möjligheten att använda konventionellt utsäde.

  Anmälningsdatum är passerat

 • 02 feb 2023 Klocka som ikon 09.00 - 12.00
  Samverka för att bevara jordbruksmark Välkommen på en uppstartsträff för nätverket ”Samverka för att bevara jordbruksmark, SO9”, som är en del av Utmaningar för ett hållbart Västra Götaland.

  Anmälningsdatum är passerat

En tröska i arbete på ett fält.

Natur och landsbygd

Stöd till jordbruk och landsbygd

Du som är jordbruksföretagare kan få stöd för att utveckla eller investera i ditt företag. Stöden kan sökas för olika projekt eller investeringar som utvecklar landsbygden.

Samhälle

Läget i omvärlden

Med anledning av Rysslands invasion av Ukraina är det många som känner oro för läget i vår omvärld. Här hittar du länkar till relevant information.

Ett barn ligger i sängen och läser i skenet av en ficklampa

Om elen försvinner

På krisinformation.se kan du läsa om varför strömavbrott uppstår, hur samhället påverkas och vad du själv kan göra om du råkar ut för ett elavbrott.

Älg med horn i skog. Foto: Pixabay

Djur

Älgjakt

Årets älgjakt pågår mellan den 8 oktober till 31 januari. Här hittar du jakttider, fällavgifter och hur du ska slutrapportera älgjakten till Länsstyrelsen.

Ett uppklätt par visas från halsen nedåt. Den ena har kostym, den andra en vit klänning och håller i en blombukett.

Bo och leva

Vigselförättare

Går du i giftastankar? Vi utser borgerliga vigselförrättare och hos oss kan du hitta en lista över vilka personer som är vigselförrättare i länets kommuner.

Två gyllenfärgade hönor går ute i gräset.

Djur

Fågelinfluensa

Från 16 november räknas Västra Götalands län, utom Svenljunga och Tranemo kommuner, som högriskområde för fågelinfluensa.

NYHETER

 • Närbild på en trädstam en frostig dag. I bakgrunden syns en röd ladugård.
  2023-01-31

  Nya regler vid köp av lantbruksfastigheter

  Regeringen har beslutat om ändringar i bilagan till Jordförvärvsordningen, vilka träder i kraft den 1 februari 2023. För Västra Götalands län innebär ändringarna att sex tidigare omarronderingsområden försvinner och endast två kommer att återstå. Den som vill köpa eller på annat sätt överta en lantbruksfastighet i de återstående områdena behöver fortsatt söka tillstånd hos Länsstyrelsen.
 • 2023-01-31

  Svartsjuka är inte romantiskt

  Vad är egentligen en schysst relation? Är svartsjuka ett tecken på kärlek? Och vad är egentligen våld? Hur ska man som ung...
 • 2023-01-30

  Samling för demokrati på Förintelsens minnesdag

  "Förintelsens minnesdag minner oss om vad som händer när människor börjar delas upp i grupper", sa landshövding Sten Tolgf...
 • 2023-01-27

  Fall av fågelinfluensa i Skaraborg

  Ett fall av fågelinfluensa hos tamfågel har upptäckts hos en hobbyhönshållning i Skaraborg. Djurägare uppmanas att vara up...