Östen

Östen är en av landets mest värdefulla fågelsjöar. Sjön är en viktig rastlokal som gäss, svanar, änder och vadare behöver under sin flyttning. I området finns fina och lättvandrade leder. På flera ställen runt sjön finns fågeltorn och plattformar. Detta är ett spännande utflyktsmål för dig med fågelintresse.
Östen is a shallow floodplain lake with nutrient-rich water and abundant vegetation.
Surrounding the lake is an agricultural landscape with origins dating back to the Stone Age.
Östen is also one of Sweden’s most valuable bird lakes. The lake and its surroundings
provide important resting sites for geese, swans, wading birds, and ducks during both
autumn and spring migration. The best time to visit Östen is in March to April, just before
and during the break-up of the ice. There are bird towers and observation platforms in
several location in the reserve. Remember to show consideration for people who live in the
area.
Östen är en grund lerslättssjö med näringsrikt vatten och riklig vegetation. Runt större delen av sjön finns ett bälte med säv och bladvass som in mot land övergår i högvuxna gräs- och starrmarker. Genom sjön rinner de båda åarna Tidan och Ösan.
Sjön Östen skyddas som en av Sveriges viktigaste fågelsjöar och är även internationellt sett en viktig vattenmiljö, med skydd enligt den globala Ramsarkonventionen, även kallad våtmarkskonventionen.
Naturen runt sjön är varierad. Här kan du uppleva såväl öppna strandängar som ekhagar och odlad åkermark. I betesmarkerna runt sjön finns gott om gamla stenmurar som visar på en lång historia av jordbruk.
Rastande gäss och häckande näktergalar
Under ett par veckor då isen släpper rastar många gäss i sjön. Nästan alla arter av gäss som finns i Sverige besöker Östen, bland annat sädgås och fjällgås. Sjön och dess omgivningar är också värdefulla rastplatser för många vadarfåglar, både vid höst- och vårsträcken. Här kan du se eller höra flera ovanliga häckande fågelarter som dubbelbeckasin, småfläckig sumphöna, gräshoppsångare, kornknarr och näktergal.
Öppna strandängar och levande kulturlandskap
Östens vattennivå har sänkts flera gånger. Detta i kombinationen med långvarig tillförsel av näringsämnen har lett till igenväxning. En stor del av Östens strandängar hävdas och sköts genom bete och slåtter. Skötseln håller strandängarna öppna, vilket gynnar många fågelarter. När betesdjur betar i strandkanten bildas en öppen vegetationsfri zon innanför vassbältet. I denna ”blå bård” hittar ungfåglar lätt föda.
På Logården, norr om Odensåkers kyrka, finns ett levande kulturlandskap i form av åkrar och hagmarker med en rad odlingsrösen och stenmurar. I sluttningen ner mot sjön Östens strandängar finns spår av sjöns tidigare strandlinjer.
Blomsterprakt
På de betade strandängarna växer en mångfald av blommor. I Öja, på östra sidan av sjön, kan du bland annat hitta ängsbräsma, jordtistel, jungfrulin och strandviol. På våren växer det härligt blåa backsippor på kullen vid Sveneby plattform, i nordvästra delen av sjön. Och på sommaren kan du njuta av vit mandelblom och andra sommarblommor.
I söder finns fina strandängar som betas och slås. Besök gärna även naturreservatet Logården som ligger söder om sjön. Där finns slåtterängar som slås årligen och som ger dig möjlighet att njuta av orkidéerna Jungfru Marie och gulvit nattviol.
Friluftsliv
Bästa tiden för ett besök vid sjön Östen är runt islossningen i januari till mars. Vissa år har det kommit rapporter om så mycket som 20 000 sädgäss i sjön. Även den sällsynta fjällgåsen kan ses rasta vid sjön, i ett mindre antal. Hösten är också en bra tid för fågelskådning, då stora flockar med flyttfåglar stannar och rastar i sjön.
Fågellivet studerar du bäst från de fågeltorn och utsiktsplattformar som finns runt sjön.
Flera fina vandringsleder
Leden vid Logården i söder
En av lederna startar i Logårdens naturreservat i söder, ett reservat som ligger granne med sjön Östen. Leden är på 2 kilometer är lättvandrad, men inte anpassad för rullstol och det kan även vara svårt att ta sig fram överallt med barnvagn.
Leden startar vid den sydliga parkeringen och tar dig genom Enebacken och vidare längs en spång längre norrut i området. Spången går genom en alsumpskog till platsen där "Gamla fågeltornet" tidigare låg. Inget nytt torn har kommit på plats, men du kan använda plattformen som utsiktsplats mot sjön Östen.
Tillgänglighetsanpassad parkering och utsiktsplattform
I södra delen av Logårdens naturreservat finns en tillgänglighetsanpassad parkering för dig med tillstånd. Från parkeringen är det endast en mycket kort sträcka att gå för att komma till en utsiktsplattform med fikabord, också den tillgänglighetsanpassad.
Leden på östra sidan i Öja
På östra sidan i Öja går en led från Öja fågeltorn till Öja båtplats. Leden är cirka 2,4 kilometer lång och går delvis genom betesmark, som betas av nötkreatur, och delvis på sång. Leden är lättvandrad, men inte anpassad för barnvagnar, då leden passerar genom kohagar och marken på sina ställen är åt det blötare hållet.
Ett mer framkomligt alternativ är att gå från parkeringen vid Öja fågeltorn via körvägen och ned till Öja båtplats.
Leden vid Sveneby på nordvästra sidan
På nordvästra sidan av sjön finns en led som tar dig ut till Sveneby plattform. Parkera vid Sveneby kyrka och följ den 400 meter lättvandrade leden ut till plattformen som är en fin plats för dig som vill titta på fågellivet. Vid plattformen finns bänkar och bord, så passa på att ta en fikapaus vid sjön.
Leden vid Sveneby kan vara krånglig att ta sig fram på för dig med barnvagn, då den delvis går längs åkermark.
Flera rastplatser vid sjön
Bord och bänkar finns i Logårdens naturreservat, vid Svenby plattform och vid parkeringen vid Öja fågeltorn. Det går även att sitta inne i Öja fågeltorn och äta om vädret är motsträvigt.
Det är inte tillåtet att slå upp tält eller ställa sig med husvagn eller husbil inom Östens naturvårdsområde.
Visa hänsyn till fågelliv och betesdjur
Östen är ett skyddat fågelområde med ett känsligt fågelliv på våren och under häckningsperioden. Tänk på att inte gå för nära sjöns strandkanter under denna tid.
Vanringsleden i Öja går delvis genom beteshage med betande nötkreatur, så var uppmärksam och visa hänsyn till betesdjuren. Tänk också på att du måste ha hunden kopplad inom naturvårdsområdet.
Informationscentrum och service vid Logården
Vid Logården finns flera vackra byggnader som hembygdsgård, smedja och magasin. Vid den gamla ladugården finns informationscentrum för sjön Östen med utomhusutställning. På gräsmattan vid Odensåkers hembygdsförening, intill den stora parkeringen, finns en grillplats.
Sommartid driver hembygdsföreningen ett café i den gamla ladugården, där du även kan ta del av hembygdsföreningens samlingar. På utsidan av cafét finns en toalett som är öppen året runt.

Sjön Östen skyddas som en av Sveriges viktigaste fågelsjöar och är även internationellt sett en viktig vattenmiljö, med skydd enligt våtmarkskonventionen. Foto: Karin Hante
Aktuellt för detta besöksmål
Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.
Föreskrifter
För dig som besöker området
Du är välkommen att besöka Östens naturvårdsområde men tänk på att det är förbjudet att
- köra med motordrivet fordon annat än på särskilt anvisade vägar och platser
- parkera motorfordon annat än på särskilt anvisade platser
- köra motorbåt eller annan motordriven vattenfarkost
- tälta eller ställa upp husvagn
- störa djurlivet, till exempel genom närgången fotografering
- ta med okopplad hund
- elda
- sätta upp tavla, plakat, affisch, skylt eller jämförlig anordning
- bryta kvistar, fälla eller på annat sätt skada stående träd och buskar.
För markägare och sakägare
Fullständiga föreskrifter för Östens naturvårdsområde beskrivs i beslutet om att skydda området. Beslut och skötselplan finns att läsa hos Naturvårdsverket:
Skyddad natur, Naturvårdsverket Länk till annan webbplats.
Sök fram aktuellt område, klicka på områdets namn och välj fliken Dokumentation för att ta del av dokumenten.
Serviceinformation
Fakta
Bildat: 1994
Areal: cirka 1 423 hektar
Naturvårdsförvaltare: Länsstyrelsen Västra Götaland
Kommun: Mariestad, Skövde, Töreboda
Området ingår i EU:s ekologiska nätverk av skyddade områden, Natura 2000.
Hitta hit
Sjön Östen ligger norr om Skövde och sydöst om Mariestad. Sjön ligger ca 5km öster om
väg 26 som går mellan Skövde och Mariestad.
Med cykel
Kombinera gärna ett besök med en cykeltur på vägar och grusvägar i närheten av sjön Östen. Ställ cykeln vid parkeringen vid hembygdsföreningen
vid Logården och utforska området till fots.
Östen runt på cykel, Västsverige.com Länk till annan webbplats.
Med Kollektivtrafik
Det går bra att ta buss till Logårdens naturreservat. Närmaste busshållplats heter Odensåker. Därifrån är det cirka 110 meter att gå till hembygdsföreningen vid Logården som är en bra utgångspunkt för besök i reservatet.
Med bil
Du tar dig lätt med bil från Mariestad och Skövde via väg 26.
Det finns tre parkeringsplatser vid Logårdens naturreservat, en vid Öja fågeltorn och en vid Sveneby kyrka.
Karta och vägbeskrivning via koordinater eller Googlemaps:
Stora parkeringen vid Odensåkers hembygdsförening, Logården, Googlemaps Länk till annan webbplats.
Koordinater 58.5554729,13.8843014
Parkering vid Hägnatornet, Logården, Googlemaps Länk till annan webbplats.
Koordinater 58.5618773,13.8855178
Tillgänglighetsanpassad parkering vid utsiktsplattformen (Logården, södra delen) Googlemaps Länk till annan webbplats.
Koordinater 58.5488074,13.8939836
Parkering vid Öja fågeltorn, nordöstra sidan av sjön Östen, Googlemaps Länk till annan webbplats.
Koordinater 58.5803554,13.9535667
Parkering vid Sveneby kryka, nordvästra delen av sjön Östen, Googlemaps Länk till annan webbplats.
Koordinater 58.5959640,13.9455387