Aktuella vädervarningar i Gävleborgs länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Upplev naturen året runt

I länet finns många naturreservat, vandringsleder och andra natursköna eller unika miljöer som kan ge starka naturupplevelser. Ut och njut av naturen när som helst på året.

KALENDER

 • 15 16 feb 2024 maj 2024 Klocka som ikon För tider, se program
  Brett och djupt om svenskt vattenbruk Fördjupa dig i vattenbruk och delta i fem lunchsamtal med experter inom området. Inför samtalen kan du ta del av filmer i ämnet och vår moderator guidar samtalet utifrån dina frågor.

  Anmälningsdatum är passerat

 • 18 apr 2024 Klocka som ikon 09.00 - 16.00
  Smittskydd i nötkreatursbesättningar Smittskydd på lantbruksföretag. Vad innebär det och vilka är riskerna?

  Anmälningsdatum är passerat

 • 18 apr 2024 Klocka som ikon 10.00 - 12.00
  Potatisseminarium: odlingsstrategier och marknad Ett seminarium för dig som är yrkesverksam potatisodlare eller för dig som tänker utöka dina odlingar.

  Anmälningsdatum är passerat

 • 23 24 apr 2024 Klocka som ikon För tider, se program
  Regional samverkanskurs - RSK grund 2024 Länsstyrelsen bjuder in till en grundläggande kurs för aktörer som deltar i regional samverkan vid samhällsstörningar i länet. Syftet med kursen är att genom samverkan bidra till ett tryggare Gävlebor...

  Anmälningsdatum är passerat

Miljö och vatten

Klimatklivet - stöd för idéer som gynnar klimatet

Klimatklivet är ett investeringsstöd till lokala och regionala åtgärder som minskar utsläppen av koldioxid och andra gaser som påverkar klimatet.

Vindskjul och en grillplats vid en tjärn i Hamra nationalpark. Foto Jonas Lundin

Besöksmål

Besöksmål

Vi har cirka 200 naturreservat i länet, många välbesökta. I flera av reservaten är stigar, parkeringar och rastplatser tillgängliga. Besök och upptäck några av våra skyddsvärda områden.

Djur

Jakt och vilt

Vilka vilda djur du får jaga står i jaktförordningen. Länsstyrelsen ansvarar för viltförvaltningen med hjälp av länets viltförvaltningsdelegation.

Samhälle

ANDTS - förebyggande arbete

Länsstyrelsen har ett särskilt ansvar för att samordna och utveckla det förebyggande arbetet mot alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel (ANDTS) i länet.

Samhälle

Motortrafik i naturen

Det är förbjudet att köra ett motordrivet fordon på barmark i terräng, även om det är din egen mark. Det finns vissa generella undantag från förbudet och det är även möjligt att söka dispens.

Ensilagebalar på åker

Natur och landsbygd

Stöd till jordbruk och landsbygd

Du som är jordbruksföretagare kan få stöd för att utveckla eller investera i ditt företag. Stöden ska bland annat öka konkurrenskraften och hållbarheten i svenskt jordbruk.

NYHETER

 • Collage med hundar
  2024-04-17

  Hundar söker nytt hem

  En vuxen tik och fyra valpar som har blivit omhändertagna av Länsstyrelsen är nu till salu. Både tiken och valparna är trevliga och okomplicerade.
 • 2024-04-16

  Nya förslag för att arbetet med romsk inkludering ska få bättre effekt

  Arbetet med romsk inkludering behöver genomföras utifrån ett långsiktigt perspektiv och med kontinuitet. Detta för att ins...
 • 2024-04-12

  Älgskötselområden blir till licensområden

  Länsstyrelsen Gävleborg har beslutat att avregistrera fem älgskötselområden efter översyn.
 • 2024-04-02

  Långsiktighet är nyckeln för att minoritetspolitiken ska få genomslag

  Utvecklingen av den nationella minoritetspolitiken går i positiv riktning – men fortsatt alldeles för långsamt. Det är där...

Landshövding

Per Bill

Besöksadress

Borgmästarplan 2, Gävle

Postadress

801 70 Gävle

Organisationsnummer

202100-2437

Följ oss