Aktuella varningsmeddelanden i Gävleborgs länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Stöd till jordbruk och landsbygd

Du som är jordbruksföretagare kan få stöd för att utveckla eller investera i ditt företag. Stöden ska bland annat öka konkurrenskraften och hållbarheten i svenskt jordbruk och bidra till målen i den svenska livsmedelsstrategin.

KALENDER

 • 28 13 mar 2023 jun 2023 Klocka som ikon För tider, se program
  Grundkurs yrkesmässig odling av grönsaker Kursen vänder sig till dig som nyligen startat eller planerar att starta en yrkesmässig odling av grönsaker. Kursen genomförs både på sal och ute hos odlare i Dalarna och Gävleborg.

  Anmälningsdatum är passerat

 • 31 maj 2023 Klocka som ikon 13.00 - 14.30
  Gör din egen Växtnäringsbalans Välkommen på en digital träff om att göra en växtnäringsbalans med hjälp av Greppa Näringen. En växtnäringsbalans ger dig en överblick över hur effektivt du använder växtnäringen på gården och hur det...

  Anmäl dig här – senast 29 maj

 • 01 jun 2023 Klocka som ikon 10.00 - 20.00
  Fältvandring inför skörd av vall Fältvandring i vall med Marcus Älmefur och Hans Lindberg från Växa. Tredje träffen i Effektiv vallodling och även för dig som inte varit med tidigare.

  Anmäl dig här – senast 30 maj

 • 01 jun 2023 Klocka som ikon 19.00 - 20.30
  Torka i sommar Just nu talar media om att det finns en risk för torka i sommar likt den 2018. Därför bjuder Länsstyrelsen Gävleborg och LRF Söderhamn in till en informationskväll om hur kan vi förebygga effekter mot...

  Anmäl dig här – senast 31 maj

Om oss

Skolsatsning i naturum Färnebofjärden

I Gysinge vid nedre Dalälven har du som skolklass möjlighet att känna, titta och uppleva naturen genom guidning eller roliga aktiviteter som är helt gratis.

Besöksmål

Besöksmål

Vi har cirka 200 naturreservat i länet, många välbesökta. I flera av reservaten är stigar, parkeringar och rastplatser tillgängliga. Besök och upptäck några av våra skyddsvärda områden.

Natur och landsbygd

Strandskyddsdispens

Vill du bygga, ändra eller åtgärda något inom ett strandskyddat område? Då behöver du ansöka om dispens från strandskyddet hos Länsstyrelsen eller kommunen.

Djur

Älgjakt

Årets jakttider, fällavgifter och hur du ska slutrapportera älgjakten till Länsstyrelsen. Du kan även ansöka om att registrera din mark som licensområde eller älgskötselområde.

Samhälle

Motortrafik i naturen

Det är förbjudet att köra ett motordrivet fordon på barmark i terräng, även om det är din egen mark. Det finns vissa generella undantag från förbudet och det är även möjligt att söka dispens.

Djur

Råd om vilda djur

Vad bör du göra när du hittar skadade djur ute i naturen? Vad kan och får du göra om du får problem med vilda djur på tomten? Du kan vända dig till olika aktörer för att få hjälp.

NYHETER

 • Björn som speglas i vattnet
  2023-05-29

  Resultat från björninventeringen 2022

  Resultatet från björninventeringen visar att björnstammen i Gävleborgs län vuxit sedan 2017. Beräkningar visar att björnstammen i länet består av 546–635 individer med ett medeltal på 589 individer.
 • 2023-05-25

  Besök Bredforsen i sommar

  Du har väl inte missat att den nya friluftsanläggningen i Bredforsens naturreservat, 3 mil söder om Gävle, nu är invigd? T...
 • 2023-05-23

  Invigning av nya entréer i Färnebofjärdens nationalpark

  Nu är arbetet vid entréerna färdigt, och detta vill vi fira med en invigning för allmänheten.
 • 2023-05-23

  Restaureringar i Voxnan påbörjas i juni

  Den 12 juni påbörjar Länsstyrelsen Gävleborg restaureringen av Voxnan. Restaureringar görs i ett försök att återställa vat...