Länsstyrelsen Gävleborg – Gävleborg

Varje kilowattimme (kWh) räknas

Just nu är energisituationen i Sverige och Europa kraftigt ansträngd. Prisnivåerna på el är höga och kan stiga ännu mer. Det finns också risk att elen inte räcker för vissa timmar i vinter. Vi kan tillsammans förbättra situationen genom att minska elanvändningen.

KALENDER

 • 18 31 jan 2023 mar 2023 Klocka som ikon För tider, se program
  Tematräffar om dikor Vill du börja med dikor eller har du dikor så är det här kursen där du trimmar dina kunskaper.

  Anmälningsdatum är passerat

 • 01 feb 2023 Klocka som ikon 09.00 - 16.30
  Svartsjuka är inte romantiskt Den 1 februari håller vi en digital nationell konferens med fokus på killars våld mot tjejer och våld i ungas relationer. Konferensen utgör startskottet för kampanjen ”Svartsjuka är inte romantiskt”, ...

  Anmälningsdatum är passerat

 • 01 feb 2023 Klocka som ikon För tider, se program
  Effektiv vallodling för mjölkkon - Arbrå En kursserie om fyra träffar med fokus på produktion av vallfoder som är anpassat till mjölkkor och växande ungnöt.

  Anmälningsdatum är passerat

 • 01 feb 2023 Klocka som ikon 12.00 - 13.00
  Inspirationsföreläsning - Värdskap Välkommen att delta på en lunchföreläsning om värdskap för dig som är företagare eller vill bli företagare inom mat och turism.

  Anmälningsdatum är passerat

Om oss

Skolsatsning i naturum Färnebofjärden

I Gysinge vid nedre Dalälven har du som skolklass möjlighet att känna, titta och uppleva naturen genom guidning eller roliga aktiviteter som är helt gratis.

Hundspann på myren i Hamra nationalpark

Besöksmål

Besöksmål

Vi har cirka 200 naturreservat i länet, många välbesökta. I flera av reservaten är stigar, parkeringar och rastplatser tillgängliga. Besök och upptäck några av våra skyddsvärda områden.

Natur och landsbygd

Strandskyddsdispens

Vill du bygga, ändra eller åtgärda något inom ett strandskyddat område? Då behöver du ansöka om dispens från strandskyddet hos Länsstyrelsen eller kommunen.

Djur

Älgjakt

Årets jakttider, fällavgifter och hur du ska slutrapportera älgjakten till Länsstyrelsen. Du kan även ansöka om att registrera din mark som licensområde eller älgskötselområde.

Samhälle

Motortrafik i naturen

Det är förbjudet att köra ett motordrivet fordon på barmark i terräng, även om det är din egen mark. Det finns vissa generella undantag från förbudet och det är även möjligt att söka dispens.

Djur

Råd om vilda djur

Vad bör du göra när du hittar skadade djur ute i naturen? Vad kan och får du göra om du får problem med vilda djur på tomten? Du kan vända dig till olika aktörer för att få hjälp.

NYHETER

 • Älg i skogen.
  2023-01-31

  Idag avslutas älgjakten

  När älgjakten avslutas idag 31 januari är det viktigt att du som jägare har rapporterat in antalet fällda älgar. Här kommer några viktiga saker att tänka på innan du som företrädare för ett jaktområde skickar in slutrapporten i Älgdata.
 • 2023-01-31

  Svartsjuka är inte romantiskt

  Vad är egentligen en schysst relation? Är svartsjuka ett tecken på kärlek? Och vad är egentligen våld? Hur ska man som ung...
 • 2023-01-26

  Beslut om skyddsjakt efter en varg i Ljusdal

  Länsstyrelsen har idag beslutat om tillstånd till skyddsjakt efter en varg i området kring Korskrogen och Färila i Ljusdal...
 • 2023-01-24

  Kungaparet höll Sverige­middag för att upp­märk­­samma värdefulla insatser

  I fredags intog drygt 200 gäster kungliga slottet i Stockholm för den så kallade Sverigemiddagen. Det är kungaparets sätt ...