eu-flaggan

EU-valet och valsäkerhet

I Sverige kan du rösta i valet till Europaparlamentet den 22 maj–9 juni. Du kan förtidsrösta eller rösta i din vallokal på valdagen. Det svenska valsystemet grundar sig på allmän och lika rösträtt. Valen är fria, hemliga och direkta. Röstningen sker lokalt över hela landet, röstmottagning och rösträkning är offentliga. Alla valsedlar sparas tills nästkommande val vunnit laga kraft. Därför kan du lita på valresultatet.

KALENDER

 • 18 jun 2024 Klocka som ikon 18.00 - 20.30
  Fältvandring i Rengsjö Nu är grödorna sådda och har kommit upp på fälten. Nu börjar jobbet med att se till att få den bästa skörden och kvaliteten på spannmålen. Det finns många skadedjur, ogräs och växtsjukdomar som kan or...

  Anmäl dig här – senast 17 juni

 • 18 jun 2024 Klocka som ikon 18.30 - 20.30
  Kvällsvandring i gethagen Varmt välkommen till en unik upplevelse på Brinken gård i Trönödal!

  Anmälningsdatum är passerat

 • 20 21 jun 2024 Klocka som ikon För tider, se program
  Midnattsvandring i Hamra nationalpark Natten mot midsommarafton, torsdagen 20 juni, är det dags för den populära midnattvandringen. Med ledare vandrar vi genom myr- och vattenlandskap i Hamra nationalpark.

  Ingen anmälan krävs

 • 26 jun 2024 Klocka som ikon 11.00 - 20.00
  Flora och betesvandring Häng med på en heldag där du får lära dig hur du planerar betessäsongen för fåren, korna eller hästarna. Du får också lära dig vilka växter som finns i beteshagen. Det leder till en bättre lönsamhet i...

  Anmäl dig här – senast 18 juni

Natur och landsbygd

Kontrollerade naturvårdsbränningar

Länsstyrelsen planerar att genomföra kontrollerade naturvårdsbränningar i flera områden i Gävleborg under 2024. Bränningen är en del av skötseln och vi för den för att gynna många växt- och djurarter.

Samhälle

Motortrafik i naturen

Det är förbjudet att köra ett motordrivet fordon på barmark i terräng, även om det är din egen mark. Det finns vissa generella undantag från förbudet och det är även möjligt att söka dispens.

Djur

Jakt och vilt

Vilka vilda djur du får jaga står i jaktförordningen. Länsstyrelsen ansvarar för viltförvaltningen med hjälp av länets viltförvaltningsdelegation.

Ensilagebalar på åker

Natur och landsbygd

Stöd till jordbruk och landsbygd

Du som är jordbruksföretagare kan få stöd för att utveckla eller investera i ditt företag. Stöden ska bland annat öka konkurrenskraften och hållbarheten i svenskt jordbruk.

Miljö och vatten

Klimatklivet - stöd för idéer som gynnar klimatet

Klimatklivet är ett investeringsstöd till lokala och regionala åtgärder som minskar utsläppen av koldioxid och andra gaser som påverkar klimatet.

Samhälle

ANDTS - förebyggande arbete

Länsstyrelsen har ett särskilt ansvar för att samordna och utveckla det förebyggande arbetet mot alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel (ANDTS) i länet.

NYHETER

 • 2024-06-14

  Beslut om skyddsjakt efter varg

  Länsstyrelsen har idag, den 14 juni 2024, beslutat om skyddsjakt efter en varg. Jakten får utföras av jägare utsedda av länsstyrelsen och får som längst bedrivas till och med den 5 juli. Jakten får bedrivas inom ett begränsat område kring Hällbo och Kilafors i Bollnäs kommun.
 • 2024-06-14

  Nu avslutas rösträkningen hos Länsstyrelsen – för denna gång

  Sedan i måndags har rösträknarna jobbat på med att verifiera valsedlar, kontrollräknat och räknat personkryss. På kvällen,...
 • 2024-06-12

  Rösträkningen är i full gång hos länsstyrelsen

  Dagen efter valdagen den 9 juni startade den slutliga rösträkningen av Gävleborgs läns röster i EU-valet. Arbetet har nu p...
 • 2024-06-11

  Beslut om Licensjakt efter björn 2024

  Länsstyrelsen har idag beslutat om licensjakt efter björn 2024. Jakten inleds den 21 augusti och totalt får 125 björnar fä...

Landshövding

Per Bill

Besöksadress

Borgmästarplan 2, Gävle

Postadress

801 70 Gävle

Organisationsnummer

202100-2437

Följ oss