Länsstyrelsen Gävleborg – Gävleborg

Person som håller i en höna.

Krisstöd till jordbruket

Producenter inom fjäderfä- och animaliesektorn i jordbruket, växthusföretag och yrkesfiskare som fått kostnadsökningar till följd av kriget i Ukraina kan ansöka om ekonomiskt stöd.

KALENDER

 • 13 27 sep 2022 maj 2023 Klocka som ikon För tider, se program
  Ny som fårägare Det här är kursen för dig som funderar på att börja med får eller nyligen startat upp en fårbesättning.

  Anmälningsdatum är passerat

 • 19 31 sep 2022 mar 2023 Klocka som ikon För tider, se program
  Tematräffar om dikor Vill du börja med dikor eller har du dikor så är det här kursen där du trimmar dina kunskaper.

  Anmälningsdatum är passerat

 • 25 sep 2022 Klocka som ikon 09.00 - 17.00
  SM i utomhusmatlagning - deltävling i Färnebofjärden För andra året i rad arrangerar MatVärden i samarbete med Länsstyrelsen Gävleborg en av deltävlingarna i SM i Utomhusmatlagning. Söndagen 25 september står hungriga lag redo att tävla på Granön i Gysi...

  Ingen anmälan krävs

 • 29 sep 2022 Klocka som ikon 09.00 - 15.30
  Använd din växtnäring på bästa sätt Hur utnyttjar du din växtnäring bäst? Kom och lär dig mer om hur växtnäringen i de gödselmedel du använder kommer dina grödor bäst till del.

  Anmäl dig här – senast 25 september

Om oss

Nu ska björnarna räknas

Den 21 augusti startar inventeringen av björn och pågår till och med den 31 oktober. Inventeringen utförs genom att frivilliga samlar björnspillning och skickar den på DNA-analys.

Djur

Råd om vilda djur

Vad bör du göra när du hittar skadade djur ute i naturen? Vad kan och får du göra om du får problem med vilda djur på tomten? Du kan vända dig till olika aktörer för att få hjälp.

Om våren är Gysinge naturreservat fyllt av vitsippor. Foto: Länsstyrelsen Gävleborg

Besöksmål

Besöksmål

Vi har cirka 200 naturreservat i länet, många välbesökta. I flera av reservaten är stigar, parkeringar och rastplatser tillgängliga. Besök och upptäck några av våra skyddsvärda områden.

Bo och leva

Val 2022: I höst är det dags att rösta igen

Riksdagvalet i Sverige 2022 kommer att äga rum söndagen den 11 september. Då genomförs även val till kommun- och regionfullmäktige.

Kartor över fiskevårdsområden

Fiskekartan.se är länsstyrelsernas register över fiskevårdsområden. Verktyget är en sökbar karta där du kan se gränserna för alla Sveriges fiskevårdsområden.

Samhälle

Motortrafik i naturen

Det är förbjudet att köra ett motordrivet fordon på barmark i terräng, även om det är din egen mark. Det finns vissa generella undantag från förbudet och det är även möjligt att söka dispens.

NYHETER

 • 2022-09-22

  Licensjakt efter 18 vargar i Gävleborg

  Länsstyrelserna har fattat beslut om licensjakt efter varg 2023. Vinterns jakt i Gävleborgs län omfattar totalt 10 vargar i reviren Ödmården och Mörtsjön samt 8 vargar i reviret Tinäset, som sträcker sig över gränsen mellan Gävleborg och Dalarnas län.
 • 2022-09-21

  SM i utomhusmatlagning i Gysinge naturreservat

  För andra året i rad kan du följa deltävlingen i SM i utomhusmatlagning i Gysinge. Tillsammans med Matvärden och den natio...
 • 2022-09-20

  Ytterligare en del av brandområdena vid Kårböle föreslås bli naturreservat

  Länsstyrelsen föreslår att ett område på 463 hektar kallat Ängrabrännan, beläget cirka 8 kilometer sydost om Kårböle i Lju...
 • 2022-09-20

  Årets licensjakt på björn avlyst

  Samtliga 120 tilldelade björnar är fällda och länsstyrelsen har nu avlyst årets björnjakt.