Tillsammans sparar vi el

Just nu är energisituationen i Sverige och Europa kraftigt ansträngd. Prisnivåerna på el är höga och kan stiga ännu mer. Vi kan tillsammans förbättra situationen genom att minska elanvändningen.

KALENDER

Samhälle

Viktigt att veta i en orolig tid

Med anledning av kriget i Ukraina och den allvarliga säkerhetspolitiska situationen i Europa har Länsstyrelsen fått flera uppdrag.

Tre vajande svenska flaggor, foto: Mostphoto

Om oss

Ansök om svensk flagga eller fana

Nu och fram till och med 1 mars 2023 kan enskilda personer, föreningar eller organisationer göra en ansökan.

Natur och landsbygd

Ansök om LONA-bidrag innan 1 december

Den lokala naturvårdssatsningen ger kommunen möjlighet att satsa på naturvård och friluftsliv. Du som arbetar på en kommun kan ansöka om bidrag för projekt inom naturvård, friluftsliv och folkhälsa.

Djur

Älgjakt

Älgjakten är i gång i Kalmar län och pågår till 31 januari. Här hittar du information om jakttider, fällavgift och hur du ska slutrapportera jakten.

Vigg (Aythya fuligula) vid Grönhögen på sydvästra Öland.

Natur och landsbygd

Nya fågelområden

Länsstyrelsen har fått i uppdrag att föreslå nya områden för fåglar i Kalmarsund, längs Ölands östra kust och ute i Östersjön. Läs mer om uppdraget och vilka områden som berörs.

Besöksmål

Ut och njut i naturen

Att röra på sig och vara ute i naturen är nyttigt och avkopplande. Besök vackra naturreservat, hitta kulturminnen eller dolda pärlor, i ditt egna län eller runt om i Sverige.

NYHETER

 • 2022-11-22

  Märk och registrera din katt

  Från och med januari 2023 är det lag på att katter ska vara registrerade hos Jordbruksverket. Jordbruksverket öppnar för registrering av katter den 2 januari 2023. Som kattägare kan du förbereda dig genom att se till att din katt är id-märkt.
 • 2022-11-21

  Antibiotikaveckan är här – för fungerande antibiotika

  Antibiotikaresistenta bakterier är ett allvarligt och växande hot mot både människors och djurs hälsa. 18–24 november är d...
 • 2022-11-20

  Premiärbesök i Nybro

  Förra veckan välkomnades vikarierande landshövding Johan Blom tillsammans med vikarierande länsråd Ana Norlén till Nybro k...
 • 2022-11-17

  Länsstyrelsen är den mest attraktiva arbetsgivaren för naturvetare

  Drygt 6 000 av fackförbundet Naturvetarnas medlemmar har i en enkätundersökning listat vilka arbetsgivare de helst vill jo...