Illustration av coronavirus.

Information om coronaviruset

Här hittar du information och länkar till ansvariga myndigheters information om viruset, smittspridning och hantering av utbrottet.

KALENDER

 • 26 jul 2021 Klocka som ikon 16.00 - 00.00
  Insektssurr i Hornsö Vi undersöker områdets unika insektsliv i anslutning till en naturvårdsbränning i det område som föreslagits bli en framtida nationalpark.

  Anmäl dig här – senast 25 juli

 • 27 jul 2021 Klocka som ikon 21.00 - 23.00
  Mystik i mörkret vid Station Linné Följ med på en nattlig promenad in i Mittlandsskogen på span efter nattfjärilar, fladdermöss och andra nattaktiva varelser.

  Anmäl dig här – senast 26 juli

 • 01 aug 2021 Klocka som ikon 09.00 - 13.00
  Silvergrindar och järnmalm Vi går en delsträcka av Orrefors vandringsled – Orranäsasjön runt. Spännande historier om ett övergivet säteri, en sjunken skatt och människans relation till landskapet i dåtid och nutid. Varierad nat...

  Anmäl dig här – senast 30 juli

 • 01 aug 2021 Klocka som ikon 13.00 - 15.00
  Balansera med naturen - en skissvandring med hela kroppen Ta del av skogen genom en workshop där du får prova på att använda alla dina sinnen i den konstnärliga processen. Kan man skissa samtidigt som man går, balanserar på ett träd eller hänger upp och ned?...

  Anmäl dig här – senast 30 juli

Besöksmål

Utflyktsguide till 70 natur- och kulturområden

Upptäck Kalmar län är en maffig utflyktsguide för dig som vill upptäcka spännande platser i länet. Finns både digitalt och i tryck.

Vilda djur på tomten

Vad kan och får du göra om du får problem med vilda djur på tomten? Här hittar du information om vart du kan vända dig och en sammanställning med vanliga frågor och svar om vilda djur.

Samhälle

Lokalhyresstöd till utsatta branscher

Hyresvärdar som sänker lokalhyran för hyresgäster i branscher drabbade av coronapandemin kan ansöka om ekonomiskt stöd för perioden 1 april - 30 september.

Barn fiskar från brygga, foto: Mostphotos

Djur

Fiskeregler

Det finns en mängd bestämmelser kring fritidsfiske, och de rör bland annat var du får fiska, när du får fiska och hur du får fiska.

Miljö och vatten

Algblomning

Blommar det i Östersjön? Undvik att bada när vattnet är grynigt eller grumligt av alger. Tänk på att barn och husdjur tillhör högriskgrupp!

Miljö och vatten

Beräkningsverktyg för vattensmarta

Med beräkningsverktyget kan du själv testa hur mycket vatten just du kan spara genom att samla upp och återanvända ditt regnvatten.

NYHETER

 • 2021-07-23

  Använd inte åvatten för att bevattna fält och trädgårdar

  En varm och nederbördsfattig period har börjat påverka djur- och växtlivet i länets åar. Det är inte tillåtet att använda åvatten för att vattna fält, trädgårdar, fotbollsplaner med mera när det finns risk för skada på miljön. Flödena i länets mindre vattendrag är långt under det normala. Det vatten som fortfarande rinner fram behövs för att växt- och djurlivet i vattendragen ska klara sig.
 • 2021-07-22

  Ylva Mannervik nytt länsråd

  Regeringen har utsett Ylva Mannervik till nytt länsråd vid Länsstyrelsen Kalmar län. Ylva tillträder den 1 september.
 • 2021-07-10

  Håll koll på algerna i Östersjön i sommar

  Under sommaren blommar cyanobakterier, det vi ofta kallar algblomning, i Östersjön. Och när cyanobakterierna blommar gälle...
 • 2021-07-09

  Ny podcast sätter ljus på historiska kvinnor i länet

  Män har i alla tider fått förtur i historieskrivningen. Könsfördelningen är också sned när det gäller forskning och lärome...