Storforsen
Storforsen är ett av Norrbottens mest besökta naturreservat. Här kan du på nära håll uppleva Nordens största fors. Delar av området är tillgänglighetsanpassat.

Storforsen i början av juni. Foto: Länsstyrelsen Norrbotten
Under midsommar, då vattenflödet är som störst, kan du låta dig hänföras av det mäktiga dånet från forsen och beundra naturens krafter i vattenmassorna.
Ett naturreservat för alla
Storforsen är ett lättillgängligt naturreservat som passar alla. Hit kommer tusentals besökare årligen för att njuta av natur och kultur. Här finns informationsskyltar, vandringsstigar och rastplatser. Stora delar av området är tillgängligt för rörelsehindrade. På kommunens webbplats kan du läsa mer om det och även se öppettiderna för parkeringsplatsen för rörelsehindrade, se länk till höger under Mer information. Från hotell Storforsen går det en vandringsled upp längs forsen.
Se och göra
Här finns något för både stora och små. Vandra på spång och stigar. Slå dig ner vid någon av strömmarna som porlar fram lite här och där, vågar du dig fram till det nervkittlande Döda fallet? Tänk på att det finns branta stup och att klipphällarna kan vara hala när de är våta.
Det finns flera eldstäder i området men många väljer också picknick på en lämplig klipphäll, särskilt när det är dans eller musik på den stora scenen som ligger intill forsen. Har du tur kanske du får uppleva baletten Trolltagen, till tonerna av Norrbottensfödde kompositören Ralph Lundsten. Under varma dagar väljer många att svalka sig i någon av de gölar eller små forsar som flyter fram bland klipphällarna. Vintertid plogas parkeringsplatsen och det går att gå fram till forsen, men däckspången blir snöig och isig så framkomligheten är sämre och det kan vara halkigt och ojämnt.
Naturen i Storforsen
Storforsens naturreservat ligger i Piteälvens dalgång. Piteälven är en av Sveriges fyra oreglerade nationalälvar och forsen är Nordens största och den är även Europas största oreglerade. Forsen mynnar ut i ett sel där vattnet flyter stilla fram. På våren kan du ofta se sångsvanar, knipor och gräsänder här.
Älven är omgiven av en urskogslik strandskog, med ett rikt växt- och djurliv. Här blommar Norrbottens landskapsblomma åkerbär på försommaren. Andra växter är liljekonvalj, linnea, kanelros och röda vinbär.
Utter lever i Piteälven, liksom den svartvita lilla strömstaren.
Spår från flottning
Fram till 1980-talet flottades timmer i älven. Än i dag kan du se de byggnationer i älven som gjordes för att underlätta för flottningen. Då torrlades också en del av den gamla forsen.
Fiskeregler
Sveaskog är markägare inom naturreservatet och fisket inte är upplåtet. Det innebär att det inte är tillåtet att fiska inom naturreservatets gränser. Uppströms reservatet är fisket upplåtet och det är Sveaskogs och Storforsens Sportfiskeklubbs regler som gäller.
För mer information om fiskekort och regler kring fisket besök Sveaskogs och Storforsens Sportfiskeklubbs hemsidor:
Sveaskogs information om fiskeregler Länk till annan webbplats.
Storforsens Sportfiskeklubb Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Här och där svämmar vattnet över och rinner över klipphällarna. Foto: Länsstyrelsen Norrbotten
Aktuellt för detta besöksmål
Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.
Föreskrifter
Alla föreskrifter finns i reservatsbeslutet. Det är tillåtet att:
- vandra
- jaga i enlighet med gällande lagar
Det inte är tillåtet att:
- framföra motordrivet fordon annat än på därför särskilt anlagda vägar
- göra upp eld eller tälta, annat än på iordningställda platser
- rida inom reservatet utan länsstyrelsens tillstånd
- cykla i terräng
- köra snöskoter
- skada växt- och djurliv
En cykelled passerar genom området och cykling på leden har dispens från förbudet att cykla i övriga naturreservatet.
Tänk på allemansrätten och var rädd om naturen!
Serviceinformation
Fakta
Kommun: Älvsbyn
Bildat år: 1971, utvidgades 1997
Storlek: 1,2 kvadratkilometer
Förvaltare: Länsstyrelsen
Skyddsform: Naturreservat, Natura 2000
Övrigt: Tillgänglighetsanpassad led, vindskydd och eldstad finns i området.
Hitta hit
Kontakt
Frågor om skötsel av anläggningar eller naturskötsel i naturreservat eller nationalpark
Länsstyrelsen i Norrbottens län
Telefon 010-225 50 00
Tack för din medverkan
Berätta hur vi kan göra den här sidan bättre. Dina synpunkter är värdefulla för oss och din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.
Tyvärr kan vi inte svara på dina synpunkter här. Om du har en fråga som du vill ha svar på kan du gå via kontaktinformation.