Räktjärvsberget

Björkskog i Räktjärvberget. Foto: Länsstyrelsen Norrbotten
Räktjärvsberget är ett stort reservat där du kan vandra på hällmarker i gammal urskog. Från något av bergen kan du blicka ut över det vackra älvlandskapet. I gammelskogen har sällsynta insekter, lavar och fåglar sitt hem. Räktjärvsberget har en bitvis krävande terräng, utan stigar.
Naturen nu och förr
När du besöker Räktjärvsberget kommer du att se hällmarker, klapperstensfält, svallgrus och svallsand. Varför ser landskapet ut så här, kanske du tänker. För ungefär 10 000 år sen, när den två kilometer tjocka inlandsisen smälte lämnade den ett stort hav efter sig. Bergen i reservatet låg dolda i vattnet och bara bergstopparna stack upp som öar. Under årtusenden har is och vågor präglat den natur vi kan njuta av idag.
Kontrasternas berg
I Räktjärvsberget varierar naturen. Ena stunden får vandraren uppleva karga hällmarker, sluttningar med stora stenblock och vidsträckta klapperstensfält, för att sedan träda in i frodiga gammelskogar. Här finns ståtliga aspar som är över 200 år gamla. På både aspar och sälgar växer den vackert frodiga lunglaven. När det är fuktigt ute är den särskilt praktfull med sin klart gröna färg.
Där bränder dragit fram har träden olika åldrar. Överlevarna sticker ut lite, de är ofta lite högre än övriga träd och ofta är deras stammar och grenar grövre. Några träd har stått emot inte bara en utan flera bränder.
Små men betydelsefulla
När man vandrar i en skog är man sällan ensam. Det är inte alltid lätt att se de små tecken på liv här och där men börjar du titta närmare så ser du spåren. Här finns skalbaggar som bor och äter inne i trädens bark. Larverna gnager i veden och den fullvuxna skalbaggen gnager sig hela vägen ut i friheten. De lämnar små hål efter sig som är specifika för varje art.
Reliktbocken som är en krävande skalbagge har svårt att hitta passande skogar eftersom gamla, orörda skogar är ovanliga och gamla tallar likaså. Ser du en gammal, solbelyst tall kan du leta lite längre ner på stammen. Reliktbockens hål påminner till formen om en halvmåne eller bumerang – om än mycket mindre. Här har också den mycket sällsynta skalbaggen mindre aspbarkgnagare sitt hem. Under högsommaren får du med största sannolikhet också sällskap av både mygg och knott.
Andra rödlistade arter du kan kika efter eller lukta dig till, är dofttickan som avslöjar sin närvaro med sin karaktäristiska doft av lakrits, anis eller mandelkubb om du så vill. I sänkorna breder myrmarker ut sig. Det finns också en tjärn omgiven av hällmarker där du kan slå dig ner för en fikapaus. Njut av den orörda naturen, för trots att du är nära kusten erbjuder Räktjärvsberget en bit av den norrbottniska vildmarken.
Aktuellt för detta besöksmål
Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.
Föreskrifter
Alla föreskrifter finns i reservatsbeslutet. Det är tillåtet att:
- vandra
- tälta
- göra upp eld - ta med egen ved
- plocka bär och matsvamp
- köra snöskoter på väl snötäckt mark
- fiska och jaga i enlighet med gällande lagar.
Det är inte tillåtet att skada växt- och djurliv. Tänk på allemansrätten och var rädd om naturen.
Fakta
Kommun: Kalix/Överkalix
Bildat år: 2010, revidering 2017
Storlek: 8,8 kvadratkilometer
Förvaltare: Länsstyrelsen
Skyddsform: Naturreservat
Hitta hit
Räktjärvsberget är beläget cirka 20 kilometer nordnordost om Morjärv och ungefär 8 kilometer sydsydost om Svartbyn. Man kan nå reservatet antingen söderifrån från Morjärv via väg 356 och sedan skogsbilvägar eller norrifrån från Svartbyn via skogsbilvägar.
Kontakt
Frågor om skötsel av anläggningar eller naturskötsel i statliga naturreservat eller nationalpark
Telefon 010-225 50 00