Sandängesstranden
Utsikten mot den fria horisonten och öarna i skärgården lockar många till Sandängesstranden, ett kommunalt naturreservat strax intill Pite havsbad.
Sandängesstrandens långa sandstränder och havsutsikt inbjuder till soliga och salta bad. Den öppna sandheden med mjuka flygsanddyner lockar till vandring.
Hällskär, Stor-Sandskär, Stenskär, Jävreholmen, Tallskär och Huvan är några öar man kan se från reservatet. Öarna ligger i Bondöfjärdens naturreservat och tillhör liksom Sandängesstranden den mäktiga Piteälvsåsen.
Sand full av liv
Sanden kan tyckas torr och livlös vid en första anblick men efter ett tag upptäcker man att den är full av liv. Stenskvättan och mosnäppan är fåglar som trivs bland sanddynerna. Den rovgiriga skogssandjägaren, gråmyran och den stora sandspindeln bor och lever i sanden. I kanten på den blottade sanden blomstrar den bottniska malörten, en växt som på hela jorden bara finns vid Bottenviken. Den underliga sandjordtungan, hedfingersvampen och den giftiga men ovanliga sandrottryffeln frodas i sanden.
Hälsoslinga
Här finns också en hälsoslinga som fungerar för i stort sett alla. Det går bra att ta sig fram för rullstol, rollator, barnvagn och de som går med teknikkäpp. Den har ett relativt hårt och slätt ytskikt utan hinder. Området är flackt med endast små höjdskillnader och det är inte fysiskt krävande. Delar av slingan är blå och fungerar för gående som kan lyfta fötterna ordentligt vid till exempel rötter eller stenar, eventuellt med stöd av stavar eller kryckor. Det kan finnas vissa höjdskillnader. Det krävs en viss uthållighet.
Smaskiga svampar
Märkliga arter i all ära men Sandängesstranden är också en fantastisk plats för svampplockaren. Karl-Johan, Sandsopp, smörsopp och goliatmusseron är riktiga godbitar man kan hitta i stor mängd vissa år.
Gammal skog på före detta havsbotten
På Klubbudden finns ett gammalt fiskeläge och svallgrus- och klapperstensfält, en gång hårt svallade av havet. Landhöjningen gör att landet reser sig med nästan en centimeter varje år. Längre bort från havet ligger landet högre och där växer idag en mager tallskog på torra hedmarker med lavar, lingon, blåbär och kråkbärsris. Gamla, kvarvarande 250-åriga tallar vittnar om hur skogen en gång såg ut på Pitholmsheden. För flera hundra år sedan sträckte sig havet ända dit. Ännu kan man se spåren av havet genom de böljande strandvallarna som avlöser varandra i tallskogen.
I de fina lövnaturskogarna med gamla och döda träd kan man höra trummandet av mindre hackspett.
Aktuellt för detta besöksmål
Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.
Föreskrifter
Alla föreskrifter finns i reservatsbeslutet. Det är tillåtet att:
- fiska i enlighet med gällande lagar
- plocka bär och matsvamp
- göra upp eld på anvisad plats
- köra snöskoter på väl snötäckt mark
Det är bland annat inte tillåtet att:
- köra vattenskoter
- rida eller framföra motorfordon utanför befintlig väg
- skada växt- och djurliv
- ha hunden lös eller låta den bada 15 maj-15 september
Tänk på allemansrätten och var rädd om naturen!
Serviceinformation
Fakta
Kommun: Piteå
Bildat år: 2011
Storlek: 2,7 kvadratkilometer varav 1,2 kvadratkilometer är land
Förvaltare: Piteå kommun
Skyddsform: Naturreservat
Hitta hit
Sandängesstranden ligger cirka 10 kilometer Sydost om Piteå. Ta av till höger mot Gläntan från Haraholmsvägen så når du parkeringsplats och information.
Kontakt
Frågor om skötsel av anläggningar eller naturskötsel i statliga naturreservat eller nationalpark
Telefon 010-225 50 00