Friluftsliv och allemansrätt
Länet ska ha ett rikt friluftsliv och naturen ska vara tillgänglig för alla. Här hittar du information om möjligheterna till friluftsliv, allemansrätten och hur du hittar besöksmål.
Länsstyrelsen arbetar för att utveckla friluftslivet i länet och göra natur- och kulturmiljöer tillgängliga för alla.
Hitta ut i naturen
I länet finns det många natur- och kulturmiljöer som är värda ett besök. Du hittar naturreservat och många andra natur- och kulturmiljöer under Besöksmål. Här kan du söka och filtrera för att hitta områden som passar just dig.
Norrbottens Naturkarta
I vår uppskattade mobil-app, Norrbottens Naturkarta, hittar du på ett enkelt sätt kartor, information och vägbeskrivningar till alla våra fantastiska fjälleder, nationalparker och naturreservat i länet.
Naturum
Naturum är ett centrum för besökare där du kan få inspirerande kunskap om natur och kultur som kan göra dig bättre rustad för att ge dig ut och upptäcka mer av naturen och kulturen i området. I Norrbotten finns ett naturum i Abisko nationalpark och ett för världsarvet Laponia i Stora Sjöfallets nationalpark.
Information på olika språk
Informationsfoldrar för några av länets populäraste naturreservat finns på flera olika språk. Du kan ladda ner dem som pdf:er och skriva ut dem. Bladen är i formatet A4 och finns förutom på svenska även på engelska, arabiska, dari, persiska, ryska, somaliska och tigrinya.
Bälingeberget (Luleå kommun) Länk till annan webbplats.
Må bra i naturen
Att vara ute i naturen kan ge många hälsovinster för både den fysiska och psykiska hälsan.
Länsstyrelsen har i samarbete med Region Norrbotten tagit fram tips på lättillgängliga vandringsleder och promenadslingor i fina naturområden som kan nyttjas för vandring, avkoppling och återhämtning. Detta riktar sig till personer som får utskrivet fysisk aktivitet på recept (FaR®), men kan även nyttjas av andra som söker information om leder i sin närhet samt om tillgänglighet och framkomlighet.
Informationsmaterial och kartor kommer att publiceras på Region Norrbottens webbplats. Länk kommer att finnas här när materialet är publicerat.
Information om projektet Naturaktivitet på recept
I broschyren ”Äta ute – En väg till bättre hälsa” får du tips om hälsosam, enkel och säsongsanpassad mat tillsammans med enkla tips för dig som kanske inte är så van att vara ute i naturen.
Äta utomhus - en väg till bättre hälsa Länk till annan webbplats.
Allemansrätten – det är lätt att göra allemansrätt
Allemansrätten ger dig möjlighet att vara i naturen och utöva friluftsliv. Du kan njuta av en promenad, ströva, paddla, slå upp ett tält, plocka bär eller sitta på en sten i skogen. Det är en unik möjlighet som bygger på att vi tillsammans tar ansvar. Du gör allemansrätt när du tar hänsyn till djur, natur, markägare och medmänniskor.
Skyddade områden har fler regler
I naturreservat, nationalparker och andra skyddade områden gäller särskilda regler eller föreskrifter som begränsar allemansrätten. Föreskrifterna är anpassade för att bevara de natur-, kultur- och friluftslivsvärden som finns inom respektive område. Det innebär att olika regler gäller för olika områden. Det kan exempelvis vara förbjudet att tälta, elda, cykla eller att ha hunden okopplad.
Föreskrifterna hittar du på varje reservats webbsida och även i det formella beslutsdokumentet. Föreskrifterna finns ofta också på informationsskyltar i det skyddade området.
Ett annat exempel på områden som har särskilda regler är fågel- och sälskyddsområden. Dessa områden får bara besökas vissa tider på året.
Ta hänsyn till fridlysta djur och växter
Fridlysning innebär att en växt- eller djurart är fredad. Du får inte plocka, fånga, döda eller på annat sätt samla in eller skada exemplar av arten.
Det kan vara eldningsförbud
Ta reda på om det är eldningsförbud. Det är kommunens räddningstjänst eller Länsstyrelsen som utfärdar eldningsförbud.
Motortrafik ingår inte i allemansrätten
Allemansrätten gäller när du färdas utan motor. Att köra motordrivet fordon som bil, motorcykel, snöskoter, fyrhjuling eller elcykel ingår inte i allemansrätten.
Vykort med information om allemansrätten
Länsstyrelsen har tagit fram vykort med information om allemansrätten. Varje vykort finns i en svensk och en engelsk version. Dessa lämpar sig bra för till exempel turistinformationer, besöksmål eller skolor (som kan använda vykorten i undervisningen).
Tio tips till dig som ska ut i Norrbottens natur
- Du behöver inte åka långt för att komma ut i naturen, passa på att utforska naturen nära där du bor. Tips på besöksmål kan du hitta till exempel på kommunens eller Länsstyrelsens webbplats. Ibland anordnas guidade utflykter för allmänheten av till exempel någon friluftsorganisation.
- Mobilappen Norrbottens Naturkarta hjälper dig att hitta till naturområden och att navigera rätt ute i det gröna. Du laddar ner den gratis via App Store eller Google Play.
Norrbottens Naturkarta - Det är trevligt att fika utomhus. Om du vill ha inspiration till matsäcken kan du kika i foldern "Äta ute".
Äta ute - en väg till bättre hälsa Länk till annan webbplats. - Ta alltid med dig ditt skräp. Du kan gärna ta med dig en extra skräppåse så får du med dig både ditt och andras skräp - skräpplockning kan vara en rolig aktivitet som också gör nytta. Om det inte finns någon toalett där du befinner dig så ta med en spade att gräva en grop med och lägg toapappret i din skräppåse. Välj en plats på långt avstånd från stigar, sjöar och bäckar.
- Tänk på brandrisken. Elda helst på iordningsställda eldplatser. Elda med stor försiktighet och håll koll på eventuella eldningsförbud. Släck noga. Information om eldningsförbud hittar du på kommunens, räddningstjänstens eller Länsstyrelsens webbplats.
- Naturreservat kan ha särskilda regler om till exempel eldning. Reglerna finns sammanfattade på Länsstyrelsens webb, länkar dit finns även från Norrbottens Naturkarta. Fullständiga föreskrifter hittar du i reservatsbeslutet.
- På våren vaknar naturen till liv och ungar föds. Visa djuren extra hänsyn under den perioden och håll hunden under extra stor uppsikt. I de allra flesta fall innebär det att hunden ska hållas i koppel.
- Anpassa ditt vägval när du cyklar och rider så skadar du inte marken i onödan.
- Visa respekt mot de som bor på platsen, undvik att gå för nära bostadshus.Visa också respekt för andra friluftsutövare och säg gärna hej till dem du möter ute.
- Tänk på att vädret snabbt kan variera, även på sommaren. Klä dig lager på lager som lätt kan tas på eller av för att justera värmen. Se till att ha ytterplagg som skyddar mot vind och väta. Ta gärna med extra vantar, strumpor och mössa. Lämna färdmeddelande om du ska på en längre tur.