Blåsberget
Vid den stora sjön Uddjaure hittar du naturreservatet Blåsberget. Det består av de tre skogsklädda bergen Norra Blåsberget, Södra Blåsberget och Svartberget. I skogarna mellan bergen finns det små våtmarker och en sjö, vars stränder inbjuder till en fikapaus. Vid ett besök på sommaren sjuder skogen av liv, medan en vintertur mellan de snöklädda gammelgranarna kan vara trolskt tyst och fridfull.
Granskog
Skogen i reservatet domineras av gamla granar, många upp emot 300 år gamla. Här och var står gamla knotiga björkar och sälgar och grova aspar med prasslande löv. Många av lövträden har förmodligen grott efter den senaste skogsbranden här i området men det var länge sedan, uppskattningsvis 200-300 år sedan. Spritt i reservatet kan du se gamla tallstubbar med kolrester från samma brand. Tallens torra ved impregnerad med tjära tar lång tid att bryta ner!
Här och var står också urgamla tallar med sina karakteristiskt vridna grenar kvar i granskogen, och i torrare och stenigare delar är det tallen som trivs bäst. Längt ner i sluttningarna och runt bäckarna är marken näringsrik. Det syns både på de högresta, grova granarna och att marken här täcks av örter istället för blåbärsris.
Urskogens invånare
Människor har länge använt skogen för sin överlevnad, både som byggnadsmaterial och för att få ved. För lite drygt hundra år sedan höggs också många av de största och finaste tallarna ner för att bli timmer. Skogsbruket på den här tiden skedde med hjälp av yxa, häst och släde, ett hårt jobb! Därför saknas ofta riktigt urgamla tallar i dagens skogslandskap. Trots detta trivs många av urskogens känsligaste invånare i Blåsberget. Många svampar och lavar som inte klarar stora störningar i skogen finns här. Två av dessa arter är den rosaskimrande rosentickan som bryter ner döda granar, och lunglaven som växer på gamla sälgar och blir alldeles klargrön när den blir blöt.
Tretåig hackspett är en annan urskogsinvånare som trivs i området och har lämnat sina karakteristiska hackmärken på många träd. Den lever av insekter som den hackar fram under barken på nyligen döda träd. Gammal skog där naturliga processer får chans att fortgå är livsviktigt för många hotade djur, växter och svampar och Blåsberget är en sådan plats.
Aktuellt för detta besöksmål
Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.
Föreskrifter
Alla föreskrifter finns i reservatsbeslutet. Det är tillåtet att:
- tälta
- göra upp eld, använd löst liggande kvistar och grenar och anlägg ingen eldstad
- plocka bär och matsvamp
- köra snöskoter på väl snötäckt mark
- fiska och jaga i enlighet med gällande lagar .
Det är bland annat inte tillåtet att skada växt- och djurliv.
Tänk på allemansrätten och var rädd om naturen!
Fakta
Kommun: Arjeplog
Bildat år: 2018
Storlek: 6 kvadratkilometer
Förvaltare: Länsstyrelsen
Skyddsform: Naturreservat
Hitta hit
Naturreservatet ligger cirka 13 kilometer väster om Mellanström i sydligaste delen av Arjeplogs kommun. Inga vägar går in i området. Ett renstängsel skärmar av en sämre skogsbilväg söderifrån.