Nybruksberget
Reservatet har fått sitt namn av det flacka Nybruksberget som finns i södra delen av området och utgörs av lättvandrade natursköna skogar med insprängda åsar och vätar.

Nybruksberget. Foto: Länsstyrelsen Norrbotten
Hackspettshål och insektsgnag
Det finns gott om hålträd i reservatet liksom rikligt med spår av tretåig hackspett på gran och tall. Kanske kan du få syn på ringarna den gör på stammarna när du vandrar genom området. Även tallar med färska spår av reliktbock hittades i reservatet. Insekten finns bara i gamla levande solbelysta tallar, helst ska träden ha stått fritt en längre tid. Även reliktbocken är hotad eftersom färre och färre äldre tallar får stå kvar.
Gammelskogar fulla av liv
Skogarna är till stor del urskogsartade och består främst av barrblandskog men det finns även mer renodlade gran- respektive tallskogar. Själva berget kläs av urskogsartad barrblandskog där trädgrenarna är rikligt draperade av garnlav. Det finns gott om stående och liggande död ved av både tall och gran vilket gör du att du hittar arter som doftskinn och ostticka. Dessa svampar som växer på ved är beroende av det finns en konstant tillförsel av döda träd och blir allt ovanligare i dagens brukade skogar.
Nybruksberget är rikt på våtmarker och sumpskogar med en koncentration i områdets centrala och östra del. Här rinner även en bäck österut genom myrstråket.
Aktuellt för detta besöksmål
Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.
Föreskrifter
Alla föreskrifter finns i reservatsbeslutet. Det är tillåtet att:
• vandra
• tälta
• göra upp en mindre eld med löst liggande grenar och kvistar
• plocka bär och matsvamp
• köra snöskoter på väl snötäckt mark
• fiska och jaga i enlighet med gällande lagar
Det är bland annat inte tillåtet att skada växt- och djurliv eller att skräpa ned. Tänk på allemansrätten och var rädd om naturen!
Fakta
Kommun: Arvidsjaur
Bildat år: 2014
Storlek: 0,6 kvadratkilometer
Förvaltare: Länsstyrelsen
Skyddsform: Naturreservat
Hitta hit
Området ligger cirka 11 kilometer sydväst om Glommersträsk, du kan köra till reservatet söderifrån, via Södra Sandträsk.
Kontakt
Frågor om skötsel av anläggningar eller naturskötsel i statliga naturreservat eller nationalpark
Telefon 010-225 50 00