Aktuella vädervarningar i Norrbottens länJust nu är det flera vädervarningar i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Nakteberget

sjö och träd

Övre Naktetjärnen i Naktebergets naturreservat. Foto: Länsstyrelsen Norrbotten

Nakteberget är värt ett besök under alla årstider. Här kan du vandra den markerade leden upp till Övre Naktetjärnen. Det finns vindskydd, en skoterled och flera eldplatser i reservatet. Tar du dig ända upp på toppen har du en härlig utsikt ut över landskapet. 

Vildmarkskänsla

Området är kuperat och höjden varierar från cirka 350 meter till 560 meter över havet. Nakteberget har tre toppar och mellan dessa ligger Naktetjärnen och Övre Naktetjärnen där du kan fiska med fiskekort. Tjärnarna är belägen i varsin glaciärnisch, det vill säga en skålformad ”dal” med branta sidor. Det är relativt lätt att gå upp till Naktetjärnen där raststugan ligger. Går du vidare upp mot topparna ger reservatet en känsla av vildmark när du spanar ut över vidderna.

Medeltida träd

Skogarna i reservatet är till stor del urskogsartade med allt från granskog på cirka 200 år där träden är insvepta i hänglavar till tallskog där det fortfarande står kvar träd som började växa redan på 1400-talet. Dessa gammeltallar finns i norra delen av området där det är gott om hällar, block och mindre stup.

Förutom vanliga växter som blåbär, kråkbär och renlav hittar vi på rikare mark ormbär, skogsnäva, liljekonvalj och fjälltorta. På gamla sälgar kan du hitta den hotade lunglaven.

På toppen av Nakteberget finns en gles, fjällskogsliknade skog med gott om fjällbjörk och lågvuxna, knotiga granar och tallar.

Välbesökt fågelområde

Gammelskogen är hem för en hel del fåglar. Här finns gott om spår av spillkråka, större hackspett och tretåig hackspett som hackar hål i träden på jakt efter smaskiga insekter. Hål som hackats ut kan hålhäckande fåglar sedan dra nytta av. 

Hälsoslinga

Här finns en röd hälsoslinga som fungerar bra för dig som kan gå utan problem eller hjälpmedel. Underlaget kan vara ojämnt och det kan förekomma större nivåskillnader och långa backar. Kräver viss uthållighet.

Hälsoslingan Nakteberget Länk till annan webbplats.

Natur och hälsa

Aktuellt för detta besöksmål

Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.

Föreskrifter

Alla föreskrifter finns i reservatsbeslutet. Det är tillåtet att:

 • vandra
 • tälta
 • plocka bär och matsvamp
 • elda på anvisad plats
 • köra snöskoter längs skoterled och på de två tjärnarna
 • fiska och jaga i enlighet med gällande lagar  

Det är bland annat inte tillåtet att skada växt- och djurliv eller att skräpa ner. Tänk på allemansrätten och var rädd om naturen! 

Allemansrätten – det här får du göra i naturen

I Sverige har vi allemansrätt, det innebär att du får utöva friluftsliv och röra dig fritt i naturen så länge du inte stör eller förstör.

Friluftsliv och allemansrätt
Träd och moln. Illustration

Serviceinformation

 • Ikon förInformationstavla Informationstavla
 • Ikon förParkering Parkering
 • Ikon förVandringsled Vandringsled
 • Ikon förEldplats Eldplats
 • Ikon förToalett Toalett
 • Ikon förRast-/övernattningsstuga Rast-/övernattningsstuga
 • Ikon förRast-/vindskydd Rast-/vindskydd
 • Ikon förSkoterled Skoterled

Fakta

Kommun: Arvidsjaur och Älvsbyn

Bildat år: 1969, utvidgades 2013

Storlek: 4,8 kvadratkilometer

Förvaltare: Länsstyrelsen

Skyddsform: Naturreservat, Natura 2000

Hitta hit

Nakteberget ligger 35 kilometer väster om Älvsbyn. Det är skyltat från väg 94 till reservatet och består av vägverkets vita vägskyltar och från parkeringen leder en stig upp till de två tjärnar som finns i reservatet.

Kontakt

Frågor om skötsel av anläggningar eller naturskötsel i statliga naturreservat eller nationalpark

Landshövding

Lotta Finstorp

Besöksadress

Stationsgatan 5, Luleå eller Industrivägen 10, Jokkmokk

Postadress

971 86 Luleå eller Box 105, 962 23 Jokkmokk

Organisationsnummer

202100-2478

Följ oss