Tuomikursu
Ett par mil från Tärendö ligger Tuomikursu, en trolsk mosaik av skog och myrar där flera bäckar porlar fram bland träden. Ta skidorna ut på myren, här råder stillheten men ibland kan du få dela den med en och annan älg. Reservatet saknar stigar så ta gärna med karta och kompass, eller ladda ner Norrbottens Naturkarta i din mobil.

Tuomikursun. Foto: Länsstyrelsen Norrbotten
Brandspår
I det flacka området finns en mosaik av myr och skog i öster. I väster ingår den flacka nedre sluttningen av berget Löytypalo. "Palo" betyder bränna på meänkieli och "löyty" är troligen en omskrivning av ordet lehti som betyder löv. Som bergets namn antyder är det troligt att sluttningen periodvis dominerats av lövträd efter att återkommande bränder dragit över området.
Viktiga våtmarker
Delar av de stora våtmarksområdena Kuusivuoma och Junkuvuoma breder ut sig i öst och norr. Ute på myrarna växer både björk och tall. Myrtallarna är klena och ser inte mycket ut för världen men de är ofta mycket gamla. I norr rinner flera mindre bäckar, här börjar granens domäner och här finns det gott om örter som pryder marken.
Livskraftiga granar
I den ostligaste delen av reservatet är det svårare att ta sig fram. Här växer magra granskogar, lövrika gransumpskogar och partier med tuvstarr. I väster är granskogen gammal, ja nästan urskog som har vuxit upp efter en brand. Här finns gott om lövträd som björk, asp och sälg. Du kan se skador på många av granstammarna, ärr efter tidigare bränder. Här finns ovanligt många granar som har överlevt två skogsbränder. Det kan man se genom att de har dubbla spår av bränder, så kallade brandljud på stammarna. Det är en mycket sällsynt företeelse på granar i Norrbotten!

Gamla granar som har ärr från brand på basen av stammen, så kallade brandljud. En vanlig syn i naturreservatet. Foto: Länsstyrelsen Norrbotten/Camilla Carlsson
Aktuellt för detta besöksmål
Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.
Föreskrifter
Alla föreskrifter finns i reservatsbeslutet. Det är tillåtet att:
• tälta
• vandra
• köra snöskoter på väl snötäckt mark
• göra upp en mindre eld
• plocka bär och matsvamp
• fiska och jaga i enlighet med gällande lagar
Det är inte tillåtet att skräpa ner eller skada växt- och djurliv. Tänk på allemansrätten och var rädd om naturen!
Serviceinformation
Fakta
Kommun: Pajala
Bildat år: 2011, utvidgades 2019
Storlek: 3,6 kvadratkilometer
Förvaltare: Länsstyrelsen
Skyddsform: Naturreservat
Hitta hit
Kontakt
Frågor om skötsel av anläggningar eller naturskötsel i naturreservat eller nationalpark
Länsstyrelsen i Norrbottens län
Telefon 010-225 50 00
Tack för din medverkan
Berätta hur vi kan göra den här sidan bättre. Dina synpunkter är värdefulla för oss och din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.
Tyvärr kan vi inte svara på dina synpunkter här. Om du har en fråga som du vill ha svar på kan du gå via kontaktinformation.