Bondöfjärden Stenskär

Ett besök i Bondöfjärdens naturreservat är en fin norrbottnisk skärgårdsupplevelse. Under sommarmånaderna färdas du enkelt med båt mellan öarna. Här finns artrika naturskogar att vandra i och gott om fåglar att spana på. På Stenskär breder mjuka sandstränder ut sig runt ön. En bastu finns sedan tillgänglig för den som vill avsluta dagen med ett värmande bastubad.

Strand och fiskestugor

Stränder breder ut sig längs ön Stenskär, där det också finns ett fiskeläge med röda stugor. Foto: Länsstyrelsen Norrbotten

På Stenskär finns ett fiskeläge med rödmålade fiskestugor som fortfarande används. Sommartid går det båtturer hit som bokas via Piteå kommuns turistbyrå.

En resa långt tillbaka i tiden

Det är inte bara på senare år som människor börjat besöka öarna i Bondöfjärden. Öarna har varit av stort värde för tidiga jakt-och fiskesamhällen. Man vet att det fanns ett strömmingsfiskeläge på Stenskär redan så tidigt som på 1500-talet. Att idag gå på upptäcktsfärd bland de många fornlämningarna väcker många frågor om hur det var att leva här ute i skärgården. En gistgård är en träställning som fiskare använde för att hänga upp och torka näten på. Ställningarna stagades upp med stenar. Sådana gistgårdsrösen finns än idag kvar på flera av öarna i reservatet.

Besöker du Stenskär får du inte missa de många stenlabyrinterna. Norrbottens kustland är en av världens labyrinttätaste områden. Här är de extra tydliga och välbevarade. Traditionen kring labyrinter är tusenårig och vida spridd över världen, men varför de gjordes här kan ingen säga säkert idag. Kanske var det för att blidka vädrets makter eller bringa fiskelycka. Vad tror du själv?

Skärgårdens växter

Det utsatta läget på skärgårdsöar med tidvis starka vindar, stänk av saltvatten, is och stekande sol gör att det endast är tåliga växter som lever här. Gör en utflykt upp på öarna och kliv in bland gräset och buskagen. Alldeles invid stranden kommer du säkert träffa på det grova gräset strandråg samt den lilla strandvialen med sina vackra, lila blommor. Bottenvikens alldeles egna malört, Bottenviksmalört, går också att hitta här.

Aktuellt för detta besöksmål

Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.

Föreskrifter

Alla föreskrifter finns i reservatsbeslutet. Det är tillåtet att:

 • tälta
 • vandra
 • elda på anvisad plats
 • plocka bär och matsvamp
 • fiska och jaga i enlighet med gällande lagar

Det är inte tillåtet att:

 • köra snöskoter på land
 • köra vattenskoter
 • skada växt- eller djurliv

På öarna Lillhörun och Storhörun råder landstigningsförbud mellan 1 maj och 31 juli. Det är även förbjudet att uppehålla sig inom 200 meter från öarna.

Det är inte tillåtet att skada växt- och djurliv. Tänk på allemansrätten och var rädd om naturen!

Allemansrätten – det här får du göra i naturen

I Sverige har vi allemansrätt, det innebär att du får utöva friluftsliv och röra dig fritt i naturen så länge du inte stör eller förstör.

Friluftsliv och allemansrätt
Träd och moln. Illustration

Serviceinformation

 • Ikon förBad/badplats Bad/badplats
 • Ikon förEldplats Eldplats
 • Ikon förFiske Fiske
 • Ikon förInformationstavla Informationstavla
 • Ikon förStig Stig
 • Ikon förToalett Toalett

Fakta

Kommun: Piteå

Bildat år: 1979, utvidgades 2007

Storlek: 92 kvadratkilometer, varav drygt 4 kvadratkilometer är land.

Förvaltare: Länsstyrelsen

Skyddsform: Naturreservat, Natura 2000

Övrigt: Piteå kommun har turbåtstrafik till Stenskär sommartid.

Hitta hit

Kontakt

Frågor om skötsel av anläggningar eller naturskötsel i statliga naturreservat eller nationalpark