Kåbdalisvare
Kåbdalisvare ligger i ett naturskönt, småkuperat moränbacklandskap med flera små tjärnar, myrar och åsar.
Reservatet ligger på nordsluttningen på berget Kåbdalisvare. Här växer det gammal, urskogsartad skog. Det finns gott om träd som har överlevt skogsbränder, så kallade överståndare, som nu har en ålder uppemot 300 år. I norra delen drog en brand fram i slutet av 1800‑talet. De granar som överlevde den branden är nu uppemot 400 år.
Gott om lavar i gammelskogen
Den gamla skogen är draperad av hänglavar och indikatorarter för gamla granskogar finns i hela området. Bland dessa märks en påtagligt rik förekomst av knottrig blåslav och ostticka. Rosenticka förekommer också spritt i hela området och övriga intressanta arter är bland annat ullticka, liten sotlav, gammelgransskål och harticka.
I delar av reservatet finns det gott om grova sälgar. Många av sälgarna är rikt bevuxna med den vackra gröna lunglaven, som ibland får sällskap med den gråare skrovellaven. På en del sälgar växer även dofttickan, eller nordlig anisticka som den tidigare hette, som sprider sin väldoft i gammelskogen.
Aktuellt för detta besöksmål
Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.
Föreskrifter
Alla föreskrifter finns i reservatsbeslutet. Det är tillåtet att:
- vandra
- tälta
- plocka bär och matsvamp
- köra snöskoter på väl snötäckt mark
- fiska och jaga i enlighet med gällande lagar
- göra upp en mindre eld.
Det är inte tillåtet att skada växt- och djurliv eller att skräpa ner. Tänk på allemansrätten och var rädd om naturen.
Fakta
Kommun: Jokkmokk
Bildat år: 2013
Storlek: 1,5 kvadratkilometer
Förvaltare: Länsstyrelsen
Skyddsform: Naturreservat
Hitta hit
Reservatet ligger cirka 2,5 kilometer norr om Kåbdalis. Lämpligaste vägen till reservatet är norrifrån, från vägen mellan Pieski och E45. Efter att ha svängt av från den allmänna vägen är det cirka två kilometer på enskild väg till reservatet.
Skicket på den enskilda vägen är i nuläget inte känt av Länsstyrelsen och det är möjligt att den är bommad under barmarksperioden.
Kontakt
Frågor om skötsel av anläggningar eller naturskötsel i statliga naturreservat eller nationalpark
Telefon 010-225 50 00