Abborrtjärnhuvudena
Här gäller det att ha pigga ben, reservatet utgörs av ett berg med två toppar. Du har kommit till tallens rike och här finns det tallar som firat åtminstone 400 födelsedagar! När en skog är gammal och för det mesta lämnats ifred av människan finns det oftast gott om döda träd som fallit till marken. Du får med andra ord vara beredd på att hoppa och klättra bland stockar och stenar!

Här finns det gott om träd med brandljud. Det är ärr i trädstammen som uppstått efter en skogsbrand. Bland alla tallarna finns en och annan björk. Några av dem har också brandljud vilket visar att de har lyckats överleva tidigare skogsbrand!
Knatar du upp på den södra toppen kan du blicka ner mot Råneälven med sin vida dalgång. Du kan känna dig nöjd med din bedrift att ha forcerat sluttningens blockmarker och omkullfallna träd. Känner du för det kan du även spana efter lateritticka som är en sällsynt liten rackare som föredrar gamla och fallna tallstockar. Även fläckporingen har hittat hit och det är exklusiv vedsvamp som det inte dräller av i nutidens skogar.
För vem passar Abborrtjärnhuvudena?
Det finns inga av Länsstyrelsen ordnade stigar eller anläggningar i det här reservatet. Det är bitvis krävande vandring uppför och på blockig mark. Området lämpar sig framförallt för de större barnen och personer som kan orientera sig utan ordnade stigar och skyltar.
Aktuellt för detta besöksmål
Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.
Föreskrifter
Alla föreskrifter finns i reservatsbeslutet. Det är tillåtet att:
- tälta
- vandra
- göra upp eld, kom ihåg att ta med egen ved!
- plocka bär och matsvamp
- köra skoter
- fiska och jaga i enlighet med gällande lagar
Det är inte tillåtet att skada växt- och djurliv. Tänk på allemansrätten och var rädd om naturen!
Fakta
Kommun: Boden
Bildat år: 2016
Storlek: 0,6 kvadratkilometer
Förvaltare: Länsstyrelsen
Skyddsform: Naturreservat
Övrigt: Inom området finns varken stigar, eldstäder eller andra iordningsställda anläggningar.
Hitta hit
Kontakt
Frågor om skötsel av anläggningar eller naturskötsel i statliga naturreservat eller nationalpark
Telefon 010-225 50 00