Ludenhatten
Ludenhatten är ett kalottberg som när inlandsisen smälte bara var ett litet skär, långt ute i den skärgård som då bredde ut sig här. I reservatet finns mycket gamla skogar, som tack vare att de fått stå orörda under lång tid blivit en tillflyktsort för en mängd sällsynta gammelskogsarter. Här finns mycket för skogsvandraren att upptäcka!

Vackra hällmarker i Ludenhattens naturreservat. Foto: Länsstyrelsen Norrbotten
Skogarna i reservatet utgörs till största del av mycket gammal skog med tall och gran. Många bestånd är högproduktiva med grov, högrest skog. Området är tydligt präglat av brand. Den senaste branden drog genom delar av området så sent som i början av 1900-talet. I området finns flera tydliga generationer av tall som grott efter olika skogsbränder och i många gammeltallar kan man också se igenvallade sår, så kallade brandljud som vittnar om skogsbrändernas framfart.
De äldsta skogarna i reservatet finner man i den nordöstra delen av området, i sluttningen mellan Gäddträsket och Krokträsket samt i området kring Gårdsmyrhällorna. Längst i nordost utgörs skogen av en väldigt gammal, produktiv barrblandskog med massor av död ved. De döda träden är viktiga som livsrum för många arter av växter och djur. Här finns gott om tallar som är upp emot 400 år gamla.
Längst i nordöstra spetsen av reservatet finns även en naturskön hällmark med mycket gammal hällmarkstallskog. Fikar gör man bäst vid det natursköna Gäddträsket eller varför inte ta en tur upp till de vackra Gårdsmyrhällorna. Om man har tur så kommer Norrbottens landskapsfågel, den sällskapliga lavskrikan på besök vid fikaplatsen i hopp om att kunna få sig en korvbit eller två!
Aktuellt för detta besöksmål
Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.
Föreskrifter
Alla föreskrifter finns i reservatsbeslutet. Det är tillåtet att:
• tälta
• vandra
• köra snöskoter på väl snötäckt mark
• plocka bär och matsvamp
• fiska och jaga i enlighet med gällande lagar
Det är inte tillåtet att:
• elda
• skräpa ner
• köra vattenskoter
• skada växt- och djurliv
Tänk på allemansrätten och var rädd om naturen!
Serviceinformation
Fakta
Kommun: Piteå
Bildat år: 2011
Storlek: 2,2 kvadratkilometer
Förvaltare: Länsstyrelsen
Skyddsform: Naturreservat
Hitta hit
Kontakt
Tack för din medverkan
Berätta hur vi kan göra den här sidan bättre. Dina synpunkter är värdefulla för oss och din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.
Tyvärr kan vi inte svara på dina synpunkter här. Om du har en fråga som du vill ha svar på kan du gå via kontaktinformation.