Långlandet
Här finns myrmarker och sumpskogar med gott om döda träd. Veden är mums för de arter som genom århundradena utvecklats i symbios med olika slags död ved. Det är därför många arter är beroende av gamla skogar där det finns döda träd som får ligga kvar.
Naturreservatet som till största delen består av granskog ligger i ett flackare parti av landskapet. Genom hela naturreservatet rinner en bäck som mynnar ut i sjön Posjärv. De fuktiga miljöerna dominerar i Långlandet och här finns förutom myrmarker flera olika typer av sumpskog och fuktig skog.
I området finns även gott om död ved och särskilt i sumpskogen finns rikligt med granlågor. Förekomsten av rötade granlågor ger livsutrymme för flera av urskogens typiska arter som till exempel rynkskinn och ullticka. Lövinslaget av björk, asp och sälg är högt i hela området och många av sälgarna och asparna är riktigt gamla och grova. På en del sälgar växer den sällsynta lunglaven.
I nordväst finns ett parti med tall dominerad hällmark. I tallskogen finns rikligt med flerhundraåriga tallar varav flertalet bär spår efter bränder så kallade brandljud.
Aktuellt för detta besöksmål
Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.
Föreskrifter
Alla föreskrifter finns i reservatsbeslutet. Det är tillåtet att:
- vandra
- tälta
- göra upp eld
- plocka bär och matsvamp
- köra snöskoter på väl snötäckt mark
- fiska och jaga i enlighet med gällande lagar.
Det är inte tillåtet att skada växt- och djurliv. Tänk på allemansrätten och var rädd om naturen!
Fakta
Kommun: Överkalix
Bildat år: 2010
Storlek: 1,2 kvadratkilometer
Förvaltare: Länsstyrelsen
Skyddsform: Naturreservat
Hitta hit
Långlandet ligger cirka 19 kilometer nordost om Överkalix. Från väg 391 mellan Alsån och Hirvijärvi går det in en skogsbilväg som leder vidare norrut till naturreservatet.
Kontakt
Frågor om skötsel av anläggningar eller naturskötsel i statliga naturreservat eller nationalpark
Telefon 010-225 50 00