Koivujupukka
I naturreservatet växer opåverkade skogar bland bergsryggar och myrar. Här finns gott om lövträd som har vuxit upp efter tidigare skogsbränder.

Koivojupukka. Foto: Länsstyrelsen Norrbotten
Skogen i Koivujupukka har vuxit upp efter en skogsbrand som härjade i området på mitten av 1800- talet. Den lövrika granskogen som växer där nu är i stort sett helt opåverkad av människan. Skogen är naturligt luckig och här finns träd i alla åldersklasser. Över hela området finns även äldre träd som har överlevt branden. Sår i trädens bark, så kallade brandljud, finns i både tall, gran och lövträd.
Naturreservatet består av tre mindre bergsryggar. I svackorna mellan bergen finns myr- och bäckdråg. Inslaget av lövträd är stort i granskogarna, här finns framförallt björk och asp men även del gamla knotiga sälgar. Här och var finns koncentrationer av liggande död ved, så kallade lågor, av både gran och lövträd på marken. Här står träden så tätt att de har börjat konkurrera ut varandra och en del träd dör och faller till marken. Död ved finns även i form av kolade, naturliga stubbar och högstubbar.
I södra delen av Koivujupukka finns områden som är dominerade av tallskog. Precis som i granskogen finns här ett stort inslag av lövträd.
Aktuellt för detta besöksmål
Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.
Föreskrifter
Alla föreskrifter finns i reservatsbeslutet. Det är tillåtet att:
• vandra
• tälta
• göra upp eld
• plocka bär och matsvamp
• köra snöskoter på väl snötäckt mark
• fiska och jaga i enlighet med gällande lagar
Det är inte tillåtet att skada växt- och djurliv. Tänk på allemansrätten och var rädd om naturen!
Fakta
Kommun: Övertorneå
Bildat år: 2010
Storlek: 1,5 kvadratkilometer
Förvaltare: Länsstyrelsen
Skyddsform: Naturreservat
Hitta hit
Kontakt
Frågor om skötsel av anläggningar eller naturskötsel i naturreservat eller nationalpark
Länsstyrelsen i Norrbottens län
Telefon 010-225 50 00
Tack för din medverkan
Berätta hur vi kan göra den här sidan bättre. Dina synpunkter är värdefulla för oss och din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.
Tyvärr kan vi inte svara på dina synpunkter här. Om du har en fråga som du vill ha svar på kan du gå via kontaktinformation.