Nationalparker

I Norrbottens län finns åtta nationalparker. Fyra av dem förvaltas av Länsstyrelsen och fyra av föreningen Laponiatjuottjudus. Här kan du läsa mer om de nationalparker som Länsstyrelsen förvaltar. Alla Sveriges nationalparker finns presenterade på webbplatsen sverigesnationalparker.se.

 

Bildspel om Norrbottens nationalparker

Bildspelet Kronjuveler i norr - Norrbottens åtta nationalparker bjuder på en resa i ord och bild till nationalparkerna runt om i länet. Resan sträcker sig från höga fjäll, vidare till vidsträckta skogar och fram till havet i öster.

Följ med på en 15 minuter lång fascinerande och lärorik resa genom Norrbottens fantastiska nationalparker, från Vadvetjåkka och Abisko i norr till Padjelanta/Badjelánnda, Sarek, Stora Sjöfallet/Stuor Muorkke och Muddus/Muttos i världsarvet Laponia, vidare till Pieljekaise i Arjeplogsfjällen och Haparanda skärgårds nationalpark i Bottenviken.

Bildspelet ser du via länken till Youtube nedan. Det finns även på engelska (Crown Jewels of the north) och tyska (Kronjuwelen im Norden).

Mer information om Abisko, Haparanda skärgård, Pieljekaise och Vadvetjåkka

Följande nationalparker förvaltas av Länsstyrelsen i Norrbottens län. Dessa finns också sökbara via sökfältet på startsidan "Besöksmål".