Anderviksravinerna

Barrskog i kvällssol på brant sluttning

Anderviksravinerna. Foto: Länsstyrelsen Norrbotten

För dig som är biologiskt intresserad är Anderviksravinerna en riktig pärla! Med ett par rejäla stövlar, en kaffetermos och en flora är du redo att utforska detta 3 kilometer långa ravinområde längs Luleälven.

Det älvnära läget i brant sydsluttning skapar gynnsamma förhållanden för många sällsynta arter. I ravinerna kan du hitta arter som vanligtvis inte finns så långt norrut. Besöker du detta reservat bör du dock vara beredd på att landskapet är kuperat och bitvis svårvandrat. Med det i bakhuvudet är Anderviksravinerna ett mycket spännande utflyktsmål om du vill studera nya och ovanliga arter.

Se upp för ras

Även fast skogen i ravinerna i stort sett är opåverkad av oss människor förändras landskapet kontinuerligt genom ras och skred i de branta sluttningarna. Den senaste ravinen bildades så sent som för 10-15 år sedan efter en mycket regnig och blöt sommar. Vem vet när nästa ravin bildas.

Ravin med rasade träd

Andersviksravinerna. Foto: Länsstyrelsen Norrbotten

Blomman från Lappland

Lappranunkeln är en lite ovanligare växt som trivs i reservatets fuktigare delar i sumpskogen och i bäckmiljöerna ovan ravinerna. I juli kan du skåda denna vackra och lågväxta gula blomma. Anderviksravinerna ligger precis inom gränsen för landskapet Lappland, vilket är passande när det latinska artnamnet för lappranunkel betyder just 'från Lappland'.

Ingen bomb

..bara en murkla. Bombmurklan är en av arterna som trivs i ravinerna. Så det är bäst att vara varsam med var du sätter fötterna. Förutom murklan är ravinerna hem för många andra arter. Här växer till exempel den sällsynta röda trolldruvan, vars bär lyser vackert rött på hösten. Men se upp för bären är giftiga. På granarna i ravinerna kan du också skåda trådbrosklaven som precis som den röda trolldruvan har minskat kraftigt på grund av att produktiva granskogar avverkats. I ravinerna lever dessa arter dock ett skyddat liv. De högresta granarna och vattnet som ständigt flödar gör att ravinerna blir ett fuktigt och skyddat mecka som sprudlar av liv.

Svampen bombmurkla

Bombmurkla. Foto: Länsstyrelsen Norrbotten

Aktuellt för detta besöksmål

Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.

Föreskrifter

Alla föreskrifter finns i reservatsbeslutet. Det är bland annat tillåtet att:

  • tälta
  • göra upp eld, kom ihåg att ta med egen ved
  • plocka bär och matsvamp
  • köra snöskoter på väl snötäckt mark
  • fiska och jaga i enlighet med gällande lagar.

Det är bland annat inte tillåtet att skada växt- och djurliv. Tänk på allemansrätten och var rädd om naturen.

Allemansrätten – det här får du göra i naturen

I Sverige har vi allemansrätt, det innebär att du får utöva friluftsliv och röra dig fritt i naturen så länge du inte stör eller förstör.

Friluftsliv och allemansrätt
Träd och moln. Illustration

Fakta

Kommun: Jokkmokk

Bildat år: 2017

Storlek: 1,1 kvadratkilometer

Förvaltare: Länsstyrelsen

Skyddsform: Naturreservat, Natura 2000

Hitta hit

Naturreservatet ligger cirka 6 kilometer sydost om Vuollerim. Om du följer den allmänna vägen som går mellan Vuollerim och Furunäs når du enkelt reservatet.

Kontakt

Frågor om skötsel av anläggningar eller naturskötsel i statliga naturreservat eller nationalpark

Landshövding

Lotta Finstorp

Besöksadress

Stationsgatan 5, Luleå eller Industrivägen 10, Jokkmokk

Postadress

971 86 Luleå eller Box 105, 962 23 Jokkmokk

Organisationsnummer

202100-2478

Följ oss