Aktuella varningsmeddelanden i Norrbottens länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Skarjak

Utsikt över barrskog och sjöar

Skarjak. Foto: Länsstyrelsen Norrbotten

Här kan du njuta av gammelskogar, orördhet, berg och vackra vyer. Om vintern kan du åka skidor bland snötyngda granar och om sommaren kan din fikastund förgyllas av lavskrikans sällskap. Reservatet har inga iordningställda anläggningar eller stigar. 

Naturreservatet Skarjak är ett nästan 900 ha stort ur- och naturskogsområde. Det ligger 20 kilometer sydväst om Arjeplog. Skarjak ligger till stor del ovan gränsen för fjällnära skog, men trots det är skogen här relativt produktiv. Detta beror troligen på att näringsämnen följer med det vatten som rinner i marken längs de långa sluttningarna och kommer träden till nytta.

Gamla träd - poppis bland arterna

På de gamla träden och lågorna förekommer en rik flora av arter som är beroende av gammelskogar som de i Skarjak. Här lever hitta sällsynta arter som gräddporing, kristallticka och ostticka. Så passa på att titta lite extra noga när du passerar ett dött träd som fallit omkull. Här är det mer livat än en kan tro!

Flera toppar

Stuor-Skarjak och Krájjá är två av reservatets bergstoppar som når över 600 meter över havet medan Lill-Skarjak når uppåt 550 meter över havet. Varför inte passa på att uppleva både vild natur och samla höjdmeter i benen genom att besöka alla tre topparna i reservatet?

Fikasällskap

Gammelskogens egna fåglar trivs här! Kanske får du fikasällskap av de orädda lavskrikorna som gärna vill bli bjudna på en munsbit. Du kan också lyssna och spana efter tretåig hackspett. Den har lämnat flera spår efter sig i naturreservatet, till exempel de karakteristiska ringhacken på en del granstammar.

Granstam med långa rader av hackade små hål.

Spår efter hack av tretåig hackspett. Foto: Länsstyrelsen Norrbotten

Aktuellt för detta besöksmål

Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.

Föreskrifter

Alla föreskrifter finns i reservatsbeslutet. Det är tillåtet att:

  • tälta
  • göra upp eld, använd löst liggande kvistar och grenar och anlägg ingen eldstad
  • plocka bär och matsvamp
  • köra snöskoter på väl snötäckt mark
  • fiska och jaga i enlighet med gällande lagar.

Det är bland annat inte tillåtet att skada växt- och djurliv. Tänk på allemansrätten och var rädd om naturen!

Allemansrätten – det här får du göra i naturen

I Sverige har vi allemansrätt, det innebär att du får utöva friluftsliv och röra dig fritt i naturen så länge du inte stör eller förstör.

Friluftsliv och allemansrätt
Träd och moln. Illustration

Fakta

Kommun: Arjeplog

Bildat år: 2019

Storlek: 9 kvadratkilometer

Förvaltare: Länsstyrelsen

Skyddsform: Naturreservat

Hitta hit

Från Arjeplog kör västerut på väg 95 och ta vänster mot Maskaur efter 15 kilometer. Fortsätt rakt fram mot Slagnäs i 27 kilometer. Direkt efter Innervik går reservatet ner till vägen. För att komma till de centrala delarna fortsätter man några kilometer och tar sedan vänster vid en skylt mot Uljejaur. Efter fyra kilometer tar man vänster igen. Längst ut på infartsvägen finns en vändplan.

Kontakt

Frågor om skötsel av anläggningar eller naturskötsel i statliga naturreservat eller nationalpark

Landshövding

Lotta Finstorp

Besöksadress

Stationsgatan 5, Luleå eller Industrivägen 10, Jokkmokk

Postadress

971 86 Luleå eller Box 105, 962 23 Jokkmokk

Organisationsnummer

202100-2478

Följ oss