Karsberget

Karsberget. Foto: Länsstyrelsen Norrbotten
Karsberget är ett kuperat och omväxlande barrskogsområde. Den urskogsartade skogen är formad av skogsbränder. Här finns träd som är ända upp till 450 år gamla.
Reservatet ligger intill Råneälven och sträcker sig från älven, vidare mot nordost upp över Karsberget och över myrmarken Kvigmyran. I norr ingår en mindre del av myren Såkatsape-Orrmyren.
Karsberget är ganska brant och når 353 meter över havet. Den vanligaste naturtypen är tallskog av olika ålder. På bergets nordvästra sida finns ett område med granskog som har rikligt med hänglavar i granarna och inslag av äldre tallar här och var. Det finns gott om död ved, i form av granlågor och stående torrträd av både gran och tall. Brandspår efter den senaste branden, som troligtvis inträffade under slutet av 1700-talet eller början av 1800-talet, påträffas i många av de gamla tallarna. På vissa ställen finns även björkar med spår efter brand i stammen, så kallade brandljud.
Norra delen av reservatet består av ett myrområde med flera större och mindre myrholmar med granskog. Det vackra Karsberget hyser många typiska skogsfåglar, så som lavskrika, spillkråka och större korsnäbb.
Aktuellt för detta besöksmål
Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.
Föreskrifter
Alla föreskrifter finns i reservatsbeslutet. Det är tillåtet att:
- tälta
- vandra
- göra upp eld, kom ihåg att ta med egen ved!
- plocka bär och matsvamp
- köra snöskoter på väl snötäckt mark
- fiska och jaga i enlighet med gällande lagar
Det är inte tillåtet att skada växt- och djurliv. Tänk på allemansrätten och var rädd om naturen!
Fakta
Kommun: Gällivare
Bildat år: 2010, utökat 2017
Storlek: 2,4 kvadratkilometer
Förvaltare: Länsstyrelsen
Skyddsform: Naturreservat
Hitta hit
Karsberget ligger ungefär 10 kilometer nordväst om Mårdsel (Mårdudden). Följ vägen från Mårdsel mot Pålkem i nordöst. Ungefär 4 kilometer från Mårdsel finns en avtagsväg åt nordväst som leder nästan ända fram till reservatet.
Kontakt
Frågor om skötsel av anläggningar eller naturskötsel i statliga naturreservat eller nationalpark
Telefon 010-225 50 00