Hemberget-Rönsjärv

Gammelskog med hänglavar och död ved

Hemberget-Rönsjärv. Foto: Länsstyrelsen Norrbotten

I naturreservatet Hemberget-Rönsjärv väntar högresta, lövrika skogar med en växtkraft som gör träden grova och ståtliga. Örtrika myrar och artrika miljöer möter den som bestämmer sig för att besöka denna skogliga pärla.

En salig blandning

I reservatet väntar dig en ålderstigen naturskog med gamla granar under vars kjolar du kan leta svampen gammelgransskål. Den är pytteliten och du måste gå nära stammen för att se skålsvampen som närmast liknar en kaffeböna. Låt lukterna guida dig, kanske fångar du upp en doft av anis, lakrits eller mandelkubb? Då är den vita dofttickan inte långt borta. Leta efter den på sälgar där den oftast sitter. På sälgarna kan du också få se den klargröna, ja nästan ärtgröna lunglaven som med sitt frodiga växtsätt gör skogen trolsk.

Om du dristar dig till ett besök i den fuktiga gransumpskogen i reservatets sydvästra delar kan du spana efter den exklusiva trådbrosklaven som du ser på bilden ovan. Det är en gulvit till gråvit hänglav, som kan bli mer än en halv meter lång.

Koraller i skogen

Även på liggande, döda aspar kan det finnas intressanta arter - koralltaggsvampen till exempel. Den vita, koralliknande svampen är riktigt uppseendeväckande och tjusig där den växer. Kika även efter den sällsynta finporingen, den sitter också på döda, fallna aspstammar.

Den enes död är den andres bröd

Ordspråket stämmer bra in i naturskogens värld, där döende träd utnyttjas av svampar, insekter och fåglar. När ett träd har dött och står kvar eller faller till marken är det dags för andra arter att ta vid. Där parasitsvampen harticka rötar och dödar en gammal gran kan rosentickan sedan finna livsrum på den fallna granstammen genom att fortsätta bryta ned veden.

Hästmyror och insektslarver lever farligt i reservatets skogar. Vår största hackspett spillkråkan huserar nämligen här och den älskar hästmyror och larver. Det är en högljudd fågel som kan höras året om och när den hackar i träd åstadkommer den en kraftig trumvirvel som hörs på långa vägar.

Aktuellt för detta besöksmål

Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.

Föreskrifter

Alla föreskrifter finns i reservatsbeslutet. Det är tillåtet att:

  • tälta
  • vandra
  • göra upp eld, kom ihåg att ta med egen ved!
  • plocka bär och matsvamp
  • köra snöskoter på väl snötäckt mark
  • fiska och jaga i enlighet med gällande lagar  

Det är inte tillåtet att skada växt- och djurliv. Tänk på allemansrätten och var rädd om naturen!  

Allemansrätten – det här får du göra i naturen

I Sverige har vi allemansrätt, det innebär att du får utöva friluftsliv och röra dig fritt i naturen så länge du inte stör eller förstör.

Friluftsliv och allemansrätt
Träd och moln. Illustration

Fakta

​Kommun: Överkalix

Bildades: 2016

Storlek: cirka 2 kvadratkilometer

Förvaltare: Länsstyrelsen

Skyddsform: Naturreservat

Övrig information: Inga iordningställda stigar eller rastplatser finns tillgängliga i reservatet

Hitta hit

Naturreservatet ligger cirka 13 kilometer sydost om Jokkfall och lämpligaste vägen till reservatet är söderifrån, väg 98 mellan Överkalix och Övertorneå, med avtag i riktning mot Lomträsk.

Kontakt

Frågor om skötsel av anläggningar eller naturskötsel i statliga naturreservat eller nationalpark

Landshövding

Lotta Finstorp

Besöksadress

Stationsgatan 5, Luleå eller Industrivägen 10, Jokkmokk

Postadress

971 86 Luleå eller Box 105, 962 23 Jokkmokk

Organisationsnummer

202100-2478

Följ oss