Bergöfjärden
Naturreservatet Bergöfjärden består av sex mindre öar i Bergöfjärdens yttre del. Öarna är bra exempel på hur marken och jordarterna formas av väder och vind i landhöjningsområden.
På Brändavagrundet finns fornlämningar av äldre tiders fiskelägen i form av bland annat husgrunder. Här finns också gistgårdsrösen, som är stenrösen där det har stått torkställningar i trä (gistgårdar) där fiskenäten torkades.
Här finns gott om blockig mark och hällar. Mellan stenarna växer gräs och låga ris. Det finns också glesa skogsområden, särskilt på de större öarna.
På Yttre Fjärdsgrundet finns reservatets enda bebyggelse i form av ett par stugor med tillhörande hamn och stenpir. Dalripor har påträffats häckande på ön och det finns spår efter hackspettar.
Flera av öarna har ett rikt fågelliv bland annat så förekommer grågås samt fisk- och skrattmås. Graden av mänsklig påverkan i området är låg och öarna utgör värdefulla fristäder för skärgårdens växter och djur.
Aktuellt för detta besöksmål
Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.
Föreskrifter
Alla föreskrifter finns i reservatsbeslutet. Det är tillåtet att:
- tälta
- vandra
- göra upp eld, men inte direkt på klipphällar. Kom ihåg att ta med egen ved!
- plocka bär och matsvamp
- fiska i enlighet med gällande lagar
Särskilda regler gäller för jakt, se beslutet. Det är inte tillåtet att köra snöskoter på öarna eller att skada växt- och djurliv. Tänk på allemansrätten och var rädd om naturen!
På Bockstensrevet råder landstigningsförbud mellan 1 maj och 31 juli. Det är även förbjudet att uppehålla sig inom 200 meter från öarna.
Fakta
Kommun: Luleå
Bildat år: 1997
Storlek: 7,5 kvadratkilometer
Förvaltare: Länsstyrelsen
Skyddsform: Naturreservat, Natura 2000
Hitta hit
Bergöfjärden gränsar till Kalix kommun. Naturreservatet ligger cirka 15 kilometer nordost om Brändön i Luleå skärgård.
Kontakt
Frågor om skötsel av anläggningar eller naturskötsel i statliga naturreservat eller nationalpark
Telefon 010-225 50 00