Åsarna

Åsarna i vinterskrud. Foto: Länsstyrelsen Norrbotten/Per-Anders Jonsson
Till Åsarna kan alla som är beredda att hoppa över stockar och stenar åka, men ladda upp med matsäck. Den backiga terrängen tar på benen! Här kan du vandra på torra tallbackar eller leta tickor i ravinernas trolska granskogar. Krama en 400-åring, gammeltallar är numera sällsynta i vårt land. Genom Åsarnas mångformiga natur rinner Kvarnbäcken och lyssnar du noggrant kan ett Plask avslöja var bäckens ingenjörer, bävern, håller hus.
Stavatallskog, en ovanlig skogstyp
Uppe på de slingrande torra backarna i Åsarna växer så kallad stavatallskog. Stavatallskog är en skogstyp som uppkommit naturligt efter brand. Tallarna här står så tätt att trängsel och konkurrens om ljus, näring och vatten gör att de svagaste dör och gallras ut av skogen själv. De taniga tallarna kanske för ett otränat öga inte ser mycket ut för världen men trots sin ringa tjocklek är de gamla, och de smala årsringarna gör att den döda veden får hög kvalité och lockar till sig ovanliga arter. Denna skogstyp var tidigare ett vanligt inslag i skogslandskapet men är i dagens hårt brukade skogar en sällsynt företeelse.

Stavatallskog i hjärtat av Åsarna. Foto: Länsstyrelsen Norrbotten/Camilla Carlsson
Brandspår
I Åsarna finns anmärkningsvärt många, upp emot 400-åriga knotiga tallar. Ibland så många att de bildar en hel skog, något som är helt unikt! De allra flesta bär spår av gamla skogsbränder. Avlånga ärr, så kallade brandljud, som sträcker sig upp från basen av stammen och vidare upp längs stammen skvallrar om de gamla trädens historia. Vissa av överståndarna har högresta brandljud som sträcker sig upp emot halva stammens längd och vittnar om att branden haft ett intensivt, våldsamt förlopp. Att de fortfarande lever, visar på den mäktiga motståndskraft de gamla tallarna besitter!

Exempel på brandljud. Foto: Länsstyrelsen Norrbotten/Camilla Carlsson
Aktuellt för detta besöksmål
Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.
Föreskrifter
Alla föreskrifter finns i reservatsbeslutet. Det är tillåtet att:
- tälta
- göra upp eld, kom ihåg att ta med egen ved!
- plocka bär och matsvamp
- köra snöskoter på väl snötäckt mark
- fiska och jaga i enlighet med gällande lagar
Det är bland annat inte tillåtet att skada växt- och djurliv. Tänk på allemansrätten och var rädd om naturen!
Fakta
Kommun: Boden
Bildat år: 2019
Storlek: 4,2 kvadratkilometer
Förvaltare: Länsstyrelsen
Skyddsform: Naturreservat
Hitta hit
Naturreservatet ligger cirka 28 kilometer nordöst om Harads. Lämpligaste tillfartsvägen till reservatet från allmän väg är från sydöst, via Gärdan där en skogsbilväg går västerut och leder till reservatet.