Risk för gräsbrand i Norrbottens länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Dundret

Få fjällområden är så lättillgängliga som Dundret. Endast fem kilometer från tätorten Gällivare reser sig Dundrets topp 820 meter över havet. Här kan du uppleva kalfjällets växter och djur, tillsammans med en vidunderlig utsikt.

Grusad led på Dundret.

Den grusade leden till toppstugan har gjort det möjligt för fler att vandra på Dundret. Foto: Länsstyrelsen Norrbotten

Dundret har något för alla, året om. Här finns vandringsleder, skidleder, skoterled, vindskydd, dass och raststugor. Från toppen av Dundret ser man vid klart väder både Sarek och Kebnekaise. Midnattssolen syns från Dundret mellan 5 juni och 11 juli.

Delar av Dundret är tillgänglighetsanpassat. Det finns en grusad led som går upp till en toppstuga med rastplats och dass. Leden startar vid en parkeringsplats.

Många besöker den turist- och skidanläggning med hotell, stugby och husvagnscamping som finns inom naturreservatet. Anläggningen drivs av Gällivare kommun.

Friluftsfrämjandet Gällivare-Malmberget bedriver verksamhet på Dundret. Bland annat anordnar de skidloppet Dundret runt i april och motionsloppet Topparna runt i augusti. Stugvärdar säljer fika i Toppstugan, "Åke-på-toppen", många söndagar och vissa övriga helgdagar under vinter och vanligtvis även under helger i juli månad.

Vinterbild med snöblästrat vindskydd på Dundret.

Ett av vindskydden på Dundret, som vintertid blästras av snö. Foto: Länsstyrelsen Norrbotten

Lappljung och skrattande dalripor

Det finns många fjällväxter att upptäcka på Dundret. Du kan till exempel få syn på fjällnejlika, lappspira, lappljung och fjällgröna. På topparna lever fjällripor, snösparvar och den orädda fjällpiparen. På fjällhedarna hörs lappsparven och ljungpiparens flöjttoner. Nere i fjällbjörkskogen sjunger ibland blåhaken, fjällens näktergal, och dalripor lyfter skrattande framför vandraren.

En bild över naturreservatet Dundrets anordningar och leder. Här finns raststugor, dass, sommarleder och skidleder vintertid.

Karta över Dundret.

Aktuellt för detta besöksmål

Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.

Föreskrifter

Alla föreskrifter finns i reservatsbeslutet. Det är tillåtet att tälta, göra upp eld, köra skoter på markerad led när marken är väl snötäckt, plocka bär och matsvamp samt fiska i enlighet med gällande lagar.

Det är inte tillåtet att skada naturen eller växt- och djurliv. Tänk på allemansrätten och var rädd om naturen! 

Allemansrätten – det här får du göra i naturen

I Sverige har vi allemansrätt, det innebär att du får utöva friluftsliv och röra dig fritt i naturen så länge du inte stör eller förstör.

Friluftsliv och allemansrätt
Träd och moln. Illustration

Serviceinformation

 • Ikon förEldplats Eldplats
 • Ikon förInformationstavla Informationstavla
 • Ikon förParkering Parkering
 • Ikon förRast-/vindskydd Rast-/vindskydd
 • Ikon förRast-/övernattningsstuga Rast-/övernattningsstuga
 • Ikon förRastplats Rastplats
 • Ikon förServering Servering
 • Ikon förSkidled Skidled
 • Ikon förSkoterled Skoterled
 • Ikon förTillgänglighet Tillgänglighet
 • Ikon förToalett Toalett
 • Ikon förTorrdass Torrdass
 • Ikon förVandringsled Vandringsled

Fakta

Kommun: Gällivare

Bildat år: 1970

Storlek: 52 kvadratkilometer

Förvaltare: Länsstyrelsen

Skyddsform: Naturreservat, Natura 2000

Hitta hit

Dundret ligger fem kilometer sydväst om Gällivare samhälle. Berget syns från stan. Det finns två vägar in från E45. Båda är skyltade mot Dundret. En väg leder in till skidbackar och liftsystem. Den andra vägen kallas "femman-vägen" och leder upp till parkeringen närmare toppen. För eventuell kollektivtrafik till Dundret, kontakta Gällivare turistinformation.

Kontakt

Frågor om skötsel av anläggningar eller naturskötsel i statliga naturreservat eller nationalpark