Rådmanvikberget
Vid Luleås kustland ligger Rådmanvikberget. En slingrande stig tar dig förbi krokiga tallar och aspar till vindskyddet på toppen av berget. Här uppe erbjuds besökaren en fin utsikt över Persöfjärden.
Öppna skogar
Naturen på Rådmanvikberget har stora värden för friluftslivet och för den biologiska mångfalden. Den ofta stenbundna marken i de öppna skogarna skapar fridfulla miljöer. På berget finns ett vindskydd med grillplats och utsikten över landskapet är fin att vila ögat på. I sällskapet av flerhundraåriga grova tallar och knotiga aspar kan alla besökare känna sig som en ungdom.
Gammalt är värdefullt
Reservatet är tallens rike men det finns också gott om gamla aspar. Det finns även många döda liggande och stående aspar i reservatet. Både de levande och de döda lövträden bidrar i hög grad till att skyddsklassade arter trivs i reservatet. Medelåldern på skogarna är hög, här är de flesta träden omkring 150 år, och det finns gott om träd som är mer än dubbelt så gamla. Gammalt är värdefullt, speciellt när det gäller träd. Och det artrika Rådmanvikberget skvallrar om just precis det. Ovanliga och kräsna arter som bland annat liten aspgelélav, lunglav, koralltaggsvamp, rosenticka och orange taggsvamp finns i reservatet.
Vikten av brand
Skogarna på Rådmanvikberget är märkta av dåtida bränder. De lövrika skogarna i reservatet har kommit till tack vare att skogsbranden har dragit fram och gett plats till en ny trädgeneration. Grova härdade tallar, vissa med åldrar kring 300-400 år, har spår av flera bränder där brandärren syns tydligt på stammarna. Det finns gott om kolade stubbar spridda över hela reservatet.
Bästa tiden för ett besök
Under sommarmånaderna är det passande att besöka reservatet. Natur- och friluftslivsvärden framträder tydligt under växtsäsongen när de glesa lövrika blandbarrskogarna grönskar.
För vem passar reservatet?
Reservatet är lämpligt att besöka för de flesta som vill uppleva fin natur. Det är en fördel för den som har vana att vandra i skog och mark. Naturstigen i reservatet som leder till grillplatsen, är lämplig att vandra på för barnfamiljen med lite äldre barn. Stigen är en naturstig och ej anpassad för rullstol eller barnvagn.
Aktuellt för detta besöksmål
Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.
Föreskrifter
Alla föreskrifter finns i reservatsbeslutet. Det är tillåtet att:
- tälta
- vandra
- plocka bär och matsvamp
- göra upp eld, kom ihåg att ta med egen ved!
- köra snöskoter på väl snötäckt mark
- fiska och jaga i enlighet med gällande lagar
Det är inte tillåtet att skada växt- och djurliv. Tänk på allemansrätten och var rädd om naturen!
Serviceinformation
Fakta
Kommun: Luleå
Bildat år: 2023
Storlek: 0,6 kvadratkilometer
Förvaltare: Länsstyrelsen
Skyddsform: Naturreservat
Hitta hit
Naturreservatet ligger strax norr om Persöfjärden i Börjelslandet med närhet till Smedsbyn och Råneå. Från Luleå ligger reservatet ca 2 mil norr ut och från Boden ca 2 mil öster ut.
Kontakt
Frågor om skötsel av anläggningar eller naturskötsel i statliga naturreservat eller nationalpark
Telefon 010-225 50 00