Aktuella vädervarningar i Norrbottens länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Snöberget

Snöbergets siluett reser sig hög i landskapet och syns vida omkring med sina 241 meter över havsnivån. Efter den senaste istiden var berget en skärgårdsö som i takt med landhöjningen sakta reste sig och blev ett berg på fastlandet. Från parkeringsplatsen leder en 2,3 km lång stig upp till Snöbergets topp och området är väl värt ett besök under alla tider på året. Väl uppe på toppen belönas du med en utsikt som sträcker sig flera mil ut över skogslandskapet.

Skogklätt berg i höstfärger

Snöberget. Foto: Länsstyrelsen Norrbotten/Thomas Öberg

För besökare

På östra sidan naturreservatet finns en parkering, ett dass och en 2,4 kilometer lång stig upp på berget. Stigen hittar du om du går förbi dasset och uppför en liten backe. Strax därefter delar sig stigen och markeringen kan vara lite svår att se. För att komma upp på berget ska du ta den mindre stigen till höger. Följ sedan de vita, målade markeringarna på träd och stenar för att komma in i reservatet och till toppen av berget.​ Stigen kan vara delvis blöt, särskilt i början av barmarkssäsongen.

Det går också att köra vägen som går in i naturreservatet norrifrån och gå uppför berget västerifrån.

Ett kalottberg

Snöberget är ett kalottberg, det betyder att toppen aldrig påverkats av havsvågornas svallande. Sluttningarna består däremot av kalt berg och mäktiga klapperstensfält som för länge sedan skapats av is och vågor. För 10 000 år sedan hade ett besök upp till snöbergets topp inneburit ett rejält simningspass. Idag ligger havet nästan 3 mil bort och du passerar klapperstensfälten på cirka 180 meters höjd varefter en lite brantare stigning upp till toppen följer. Väl uppe på kalotten omges du av urskog, och letar du noga är chanserna stora för att få syn på den sällsynta laven långskägg som bildar meterlånga girlanger på trädgrenarna. Arten har bara hittats på ett fåtal platser i länet och förekommer främst i mycket gamla och orörda skogar.

Många invånare

Förutom gammelskogens fåglar finns det en mängd andra arter som kallar Snöberget sitt hem. På död ved kan du som artintresserad besökare leta efter ovanliga svampar som blackticka, rosenticka och asptagging, som likt namnet avslöjar lever på aspar. På asp kan du även hitta gelélavar som fått sitt namn efter det geléaktiga utseende de får i fuktigt klimat. Om du besöker reservatet i mars kan du dessutom ha turen att få höra pärlugglerop eller slagugglans kusliga hoande.

Aktuellt för detta besöksmål

Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.

Föreskrifter

Alla föreskrifter finns i reservatsbeslutet. Det är bland annat tillåtet att:

•tälta

•vandra

•göra upp eld, men inte direkt på klipphällar. Kom ihåg att ta med egen ved!

•plocka bär och matsvamp

•fiska och jaga i enlighet med gällande lagar

•köra snöskoter på väl snötäckt mark

Det är bland annat inte tillåtet att skada växt- och djurliv. Tänk på allemansrätten och var rädd om naturen!

Allemansrätten – det här får du göra i naturen

I Sverige har vi allemansrätt, det innebär att du får utöva friluftsliv och röra dig fritt i naturen så länge du inte stör eller förstör.

Friluftsliv och allemansrätt
Träd och moln. Illustration

Serviceinformation

  • Ikon förInformationstavla Informationstavla
  • Ikon förParkering Parkering
  • Ikon förStig Stig
  • Ikon förTorrdass Torrdass

Fakta

Kommun: Luleå

Bildat år: 1998, reviderat 2018

Storlek: 6,2 kvadratkilometer

Förvaltare: Länsstyrelsen

Skyddsform: Naturreservat, Natura 2000

Hitta hit

Kontakt

Frågor om skötsel av anläggningar eller naturskötsel i naturreservat eller nationalpark

Länsstyrelsen i Norrbottens län