Aktuella varningsmeddelanden i Norrbottens länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Klusåberget

Utsikt över barrskog där delar av skogen är bränd

Utsikt över brandområdet i Klusåberget.

I Luleälvens dalgång nära Harads ligger Klusåberget. Det höga flyggberget som skulpterats av glaciärer liknar närmast ryggen på en val, där det tornar upp sig över skogshavet. Naturen är präglad av den brand som drog fram i området 2006. Utsikten från toppen är hänförande så knyt på er kängorna och ta en tur upp på Klusåbergets topp!

Skogsbrandens framfart

Miljöerna i reservatet är varierande och så var det även innan branden. Här växte bland annat frodiga, lövrika skogar och gammal tallskog på hällmark. Brandens lågor har ätit sig genom området med olika intensitet vilket också präglat området på olika sätt. Klusåbergets skogar är ärrade efter allt ifrån lättare markbrand till beståndsdödande brand i trädens toppar, hård markbrand med hög dödlighet och djupgående glöd- eller torvbrand som långsamt har ätit upp trädens rötter.

Den enes död, den andres…

När branden svepte fram över landskapet dödade den visserligen mycket i sin väg, men inte förgäves. Många arter är helt beroende av skogsbränder. När döda träd faller bildas det luckor i skogen där mera ljus kommer in, och när det brinner på marken kan mineraljorden blottas. Det gör att nya frön kan gro och nya träd och växter kan rota sig igen. Till exempel kan pionjärarten lungmossa etableras sig i stora mängder då mineraljorden blottas. Den behöver då inte konkurrera med befintlig växtlighet.

De döende trädens bark och ved är också en viktig resurs. Den är hårdvaluta bland många sällsynta insekter. I Klusåberget har till exempel den sällsynta svart plattbaggen och korthårig kulhalsbock påträffats efter branden.

Aktuellt för detta besöksmål

Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.

Föreskrifter

Alla föreskrifter finns i reservatsbeslutet. Det är tillåtet att:

  • tälta
  • göra upp eld, kom ihåg att ta med egen ved!
  • plocka bär och matsvamp
  • köra snöskoter på väl snötäckt mark
  • fiska och jaga i enlighet med gällande lagar.

Det är inte tillåtet att skada växt- och djurliv. Tänk på allemansrätten och var rädd om naturen!

Allemansrätten – det här får du göra i naturen

I Sverige har vi allemansrätt, det innebär att du får utöva friluftsliv och röra dig fritt i naturen så länge du inte stör eller förstör.

Friluftsliv och allemansrätt
Träd och moln. Illustration

Fakta

Kommun: Boden

Bildat år: 2019

Storlek: 2,2 kvadratkilometer

Förvaltare: Länsstyrelsen

Skyddsform: Naturreservat

Hitta hit

Lämpligaste tillfartsvägen till reservatet från allmän väg är söderifrån, via byn Klusåberget. Ta vägen som går norrut från Bodträskfors, sväng västerut när du kommit till byn Klusån och kör ca 2500 meter innan du svänger norrut mot byn Klusåberget. I slutet av byn svänger du österut på en skogsbilväg och når reservatets västra sida.

Kontakt

Frågor om skötsel av anläggningar eller naturskötsel i statliga naturreservat eller nationalpark

Landshövding

Lotta Finstorp

Besöksadress

Stationsgatan 5, Luleå eller Industrivägen 10, Jokkmokk

Postadress

971 86 Luleå eller Box 105, 962 23 Jokkmokk

Organisationsnummer

202100-2478

Följ oss