Päävaara
I Päävaara möts du av trolska granskogar med gamla lövträd. Reservatet ligger lite avsides och har bitvis svår eller blöt terräng. De döda träden ligger som plockepinn på sina håll och det finns inga markerade stigar. Med det sagt kanske inte reservatet lämpar sig för de minsta. Lappticka och den svartrosa rosentickan vittnar om att det finns högklassiga naturskogar här.
Rikedom av trädslag
Gran är det träd du stöter på mest i Päävaara, men det är med knapp marginal då det i reservatet växer många olika sorters lövträd. Vårtbjörk, sälg, asp och glasbjörk kämpar alla om en plats i solljuset. På sälg kan du titta efter doftticka och lunglav, och på de grova asparna kan du hitta stiftgelélav och stor aspticka. Tall blir vanligare längre upp på bergen och då i varierande ålder. De äldsta är imponerande 350 år och avslöjas av sin så kallade pansarbark eller krokodilbark - grov bark med djupa fåror.
Fuktigt och frodigt
I den östra sluttningen finns källmiljöer som skapar en fuktig miljö där arter som brudborste, ögonpyrola, korallrot och bräkenarter frodas. Det finns också stora bestånd av den vackert solgula lappranunkeln. Här finns riktigt grova gamla sälgar och gamla granar med brandspår som vittnar om att det för länge sedan brunnit i området.
Aktuellt för detta besöksmål
Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.
Föreskrifter
Alla föreskrifter finns i reservatsbeslutet. Det är tillåtet att:
- tälta
- vandra
- plocka bär och matsvamp
- göra upp eld, kom ihåg att ta med egen ved!
- köra snöskoter på väl snötäckt mark
- fiska och jaga i enlighet med gällande lagar
Det är inte tillåtet att gräva upp eller plocka orkidéerna. Tänk på allemansrätten och var rädd om naturen!
Fakta
Kommun: Pajala
Bildat år: 2020
Storlek: 4,4 kvadratkilometer
Förvaltare: Länsstyrelsen i Norrbottens län
Skyddsform: Naturreservat
Hitta hit
Lämpligaste tillfartsvägen till reservatet från allmän väg är söderifrån, via byn Olkamangi. Reservatet nås genom att väster om Olkamangi ta av norrut och köra ca 12 km till reservatet genom att hålla höger vid avtagsvägar. Längs vägen till reservatet finns i dagsläget bommar. Länsstyrelsens mål är att bommarna ska vara öppna utanför förfallstid. Det innebär att vägen kan vara bommad vår och höst då väglaget är sämre men att vägarna ska vara öppna åtminstone sommartid.
Kontakt
Frågor om skötsel av anläggningar eller naturskötsel i statliga naturreservat eller nationalpark
Telefon 010-225 50 00