Aktuella varningsmeddelanden i Norrbottens länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Stubba

Gammelskog

Gammelskog i Stubba. Foto: Länsstyrelsen Norrbotten

Tillsammans med Muddus och Sjaunja bildar Stubbareservatet landets största myrområde. Sjöar, bäckar och öar av urskog ger omväxling i myrlandet. Stubba ingår även i världsarvet Laponia.

Ur de flacka myrområdena reser sig mjukt rundade lågfjäll. Mellanstubba och Niehtsagistjåhkkå är de högsta med en bård av fjällbjörkskog under den kala toppen.

Stubbareservatet är under hela året lavskrikans, tjäderns, pärlugglans och lappmesens hem. Och i björkarnas näver syns raderna av hål där den tretåiga hackspetten sugit sav. Men i maj-juni kommer flyttfåglarna åter. Sångsvanparen lyser som vita prickar på de otillgängliga häckningsmyrarna. Luften fylls av sädgässens kackel och vadarnas spel. I sjöar och sel simmar lommar, skrakar och änder.

Reservatet är också hem för älg, björn och mård, men det är nog bara älgen som den vanlige vandraren har en chans att få se. Stubba är renbetesland för Sörkaitums sameby, Unna Çearus, visa hänsyn till renskötseln när ni vistas i reservatet. På våren betar renarna starr, fräken och vattenklöver på myrarna. På vintern söker de trädens mörka tagellavar och markens renlavar under snön.

Aktuellt för detta besöksmål

Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.

Föreskrifter

Föreskrifterna för hela världsarvet Laponia finns på Laponias webbplats Länk till annan webbplats..

Allemansrätten – det här får du göra i naturen

I Sverige har vi allemansrätt, det innebär att du får utöva friluftsliv och röra dig fritt i naturen så länge du inte stör eller förstör.

Friluftsliv och allemansrätt
Träd och moln. Illustration

Serviceinformation

  • Ikon förSkoterled Skoterled
  • Ikon förVandringsled Vandringsled

Fakta

Kommun: Gällivare

Bildat år: 1988, utvidgades 1996 och 2011

Storlek: 350 kvadratkilometer

Förvaltare: Laponiatjuottjudus

Skyddsform: Naturreservat, Natura 2000, ingår i världsarvet Laponia.

Hitta hit

Naturreservatet ligger cirka 11 kilometer väster om Gällivare. Enklast kan man komma in i reservatet från Inlandsvägen och Inlandsbanan som går genom området.

Kontakt

Frågor om skötsel av anläggningar eller naturskötsel i statliga naturreservat eller nationalpark

Landshövding

Lotta Finstorp

Besöksadress

Stationsgatan 5, Luleå eller Industrivägen 10, Jokkmokk

Postadress

971 86 Luleå eller Box 105, 962 23 Jokkmokk

Organisationsnummer

202100-2478

Följ oss