Mellanlandet
Mellanlandet är ett flackt område med en mosaik av barrurskog, sumpskog och myr.
Urskog med sällsynta arter
I området finns mycket fin gammal tallurskog och barrblandurskog. Här finner du för en urskog typiska saker så som träd med hög ålder och gott om döda träd. I landskapet går du bland stående döda granar, tallar och fallna granlågor. I sådana miljöer trivs sällsynta insekter som är beroende av just dessa saker.
På den liggande granen växer flera ovanliga vedsvampar som är beroende av död ved och sällsynta i det brukade landskapet. Till exempel gräddtickan som växer på fuktiga ställen i sump- och blåbärsgranskog med lång kontinuitet av döda träd. Även den vackert rosenfärgade rosentickan och rynkskinn som trivs i olikåldriga, örtrika, under lång tid orörda barrskogar finns här.
På en vandring i Mellanlandet kan du även få chansen att höra den tretåiga hackspettens trumvirvel.
Våtmarken har restaurerats i reservatet
Innan reservatet bildades hade människor under 1900-talet grävt diken i en blöt del av skogen, för att leda bort vatten och öka skogens tillväxt. Länsstyrelsen har restaurerat området genom att ta bort och plugga igen dikena så att det blev en naturlig sumpskog igen. Restaureringen har gynnat den biologiska mångfalden och gjort att olika fiskarters lekbottnar i kringliggande vattendrag inte slammar igen längre.
Aktuellt för detta besöksmål
Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.
Föreskrifter
Alla föreskrifter finns i reservatsbeslutet. Det är tillåtet att:
- vandra
- tälta
- göra upp eld
- plocka bär och matsvamp
- köra snöskoter på väl snötäckt mark
- fiska och jaga i enlighet med gällande lagar.
Det är inte tillåtet att skada växt- och djurliv. Tänk på allemansrätten och var rädd om naturen.
Fakta
Kommun: Kalix
Bildat år: 2012
Storlek: 4,7 kvadratkilometer
Förvaltare: Länsstyrelsen
Skyddsform: Naturreservat
Hitta hit
Mellanlandet ligger ungefär 1,5 mil nordväst om Morjärv i nordvästra delen av Kalix kommun. Från Morjärv följer man väg E10 norrut cirka 5 kilometer och tar av åt väster vid Bränslet, på en väg som korsar reservatet. Från Svartbyn följer man E10 söderut och svänger efter cirka 5 kilometer av till höger mot Kälvjärv, för att i Kälvjärv sedan svänga vänster in på vägen som korsar reservatet.
Kontakt
Frågor om skötsel av anläggningar eller naturskötsel i statliga naturreservat eller nationalpark
Telefon 010-225 50 00